Až 70 – 80 % svojho zdravotného stavu má diabetik vo svojich rukách – spôsobom života.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva

31.05.2023, 00:00

https://dia.hnonline.sk/dia/co-na-tanier/96069728-figy-zlepsia-glykemie-pomozu-kostiam

Diabetológovia sa s porušovaním režimu a so stravovacími chybami u diabetikov nestretávajú len po sviatočnom období, ale celoročne. Upozornila na to diabetologička nemocnice v Handlovej Viera Kubíková.

Nejde o žiadnu špeciálnu diétu

Stravu diabetika možno označiť za racionálny jedálniček, ktorý by mal byť základom režimu hneď od diagnostikovania tohto ochorenia. „Práve jedálniček by mal tvoriť opornú časť každej liečby, pretože bez adekvátneho stravovania a bez pravidelného merania cukru samotným pacientom zlyháva akákoľvek snaha lekára pomôcť pacientovi, a to aj napriek tomu, že máme k dispozícii najmodernejšie lieky, ktoré súčasná medicína ponúka,“ skonštatovala Kubíková.

Základom sú sacharidové jednotky

Diabetik by mal podľa nej určite poznať význam sacharidovej jednotky a mať predstavu, ktoré potraviny sa započítavajú do obsahu sacharidov, ktoré zvyšujú glykémiu, a prispôsobiť tomu svoj jedálniček. „Prvoradé je obmedziť až vylúčiť klasické sladkosti, sladené nápoje, pochutiny s prázdnymi kalóriami. To taktiež platí aj pre sladkosti určené pre diabetikov, tým je potrebné sa tiež vyhnúť. Bielu múku a výrobky z nej nahradiť radšej celozrnnou, myslieť takisto na to, že aj v ovocí je značné množstvo ovocného cukru," vysvetlila.

Nie každá zelenina je vhodná

Do jedálnička je potrebné zaradiť i dostatok zeleniny, z tej si diabetici musia dávať pozor len na niektorú, a to kukuricu, hrach, mrkvu, cviklu, paradajky. „Ak má diabetik v poriadku hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov, môže si občas dopriať nejakú dobrotu a voľnejší režim, avšak za odmenu. Ak dobré výsledky nemá, rozhodne by mal v sebe nájsť sebazaprenie a vyhnúť sa sladkým a mastným jedlám,“ poznamenala odborníčka.

Dobré glykémie a výsledky sú podľa nej dôležité, aby sa pacient nedopracoval k vážnym dlhodobým komplikáciám cukrovky, akými sú srdcový infarkt, mozgová porážka, diabetická noha, poškodenie očí alebo obličiek. „Kto sa aktívne nestará o svoju cukrovku, dobrovoľne si skracuje život o osem až 15 rokov,“ zdôraznila Kubíková.

Edukácia je kľúčová

Pre udržanie dobrého zdravotného stavu diabetika a oddialenie chronických komplikácií je kľúčová edukácia. Pacienti s diabetom musia dodržiavať stanovené stravovacie odporúčania a pohybovú aktivitu. Podľa odborníkov má až 70 – 80 % svojho zdravotného stavu diabetik vo svojich rukách, a to spôsobom života.

 

 

TRI TIPY:

Ako má vyzerať tanier diabetika?

Ak vám lekár oznámil, že patríte medzi diabetikov, jedna z prvých praktických myšlienok, ktoré vám skrsnú v hlave, zrejme bude: čo môžem a čo nemôžem jesť? Byť diabetikom však neznamená byť otrokom špeciálne stanovenej diéty. „Táto diagnóza si vyžaduje systém zdravého stravovania, pri ktorom vyhodnocujete počet sacharidových jednotiek, ktoré máte na tanieri. Vaším hlavným cieľom by malo byť riadenie hladiny cukru v krvi,“ uvádza Všeobecná zdravotná poisťovňa. Je tiež dôležité jesť potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať komplikáciám cukrovky, ako sú srdcové choroby, poruchy obličiek, ťažkosti s trávením a podobne.

TIP č. 1

Skvelou voľbou sú ryby

Mastné ryby by vám rozhodne na tanieri nemali chýbať. Losos, sardinky, sleď či makrela sú skvelými zdrojmi omega-3 mastných kyselín, ktoré majú veľký prínos pre zdravie srdca. Pravidelný príjem dostatočného množstva týchto tukov je obzvlášť dôležitý pre ľudí s cukrovkou, ktorí majú zvýšené riziko srdcových ochorení a mŕtvice. „Tieto mastné kyseliny chránia bunky, ktoré lemujú krvné cievy, znižujú indikátor zápalu a môžu pomôcť zlepšiť fungovanie vašich tepien,“ dopĺňa štátna poisťovňa.

Stabilizujte si hladinu cukru v krvi

„Výskum ďalej naznačuje, že ľudia, ktorí pravidelne jedia tučné ryby, majú nižšie riziko akútnych koronárnych syndrómov, ako sú srdcové infarkty, a je menej pravdepodobné, že zomrú na srdcové choroby. Konzumácia mastných rýb môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi,“ uvádza VšZP s tým, že štúdia zahŕňajúca 68 dospelých, ktorí trpeli nadváhou alebo obezitou, zistila, že účastníci, ktorí konzumovali mastné ryby, mali po jedle výrazné zlepšenie hladín cukru v krvi než tí účastníci, ktorí konzumovali chudé ryby.

Významný zdroj bielkovín

Ryby sú tiež skvelým zdrojom vysokokvalitných bielkovín, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýto a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Prečo stále spomíname stabilnú hladinu cukru? Časté vzostupy a pády hladín cukru sú pre diabetikov veľmi nebezpečné. Ak máte cukru v krvi priveľa, nastáva poškodzovanie ciev a orgánov. Ak máte cukru v krvi primálo, môže sa stať, že upadnete do diabetickej kómy a poškodíte si mozog.

TIP č. 2

Listová zelenina každý deň

Aj keď sa to môže na prvý pohľad zdať fádne, listovú zeleninu si môžete pripraviť nielen do šalátov, ale aj do polievok, smoothies alebo len tak – ako jedlú ozdobu na tanieri. Medzi najvýživnejšiu zelenú listovú zeleninu sa zaraďuje rímsky šalát, zelené listy kapusty, púpavové listy, listy horčice, ale aj rukola, špenát či klasický ľadový šalát. Je mimoriadne výživná a má nízky obsah kalórií. To však nie je to hlavné. Má veľmi nízky obsah stráviteľných sacharidov alebo sacharidov absorbovaných telom, takže výrazne neovplyvní hladinu cukru v krvi.

TIP č. 3

Veľa vitamínu C

Špenát, kel a iná listová zelenina sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C. Predpokladá sa, že ľudia s cukrovkou majú nižšie hladiny vitamínu C ako ľudia bez cukrovky a majú teda vyššie požiadavky na vitamín C. Ten totiž pôsobí ako silný antioxidant a má tiež protizápalové vlastnosti. Zvýšený príjem potravín bohatých na vitamín C pomáha ľuďom s cukrovkou zvýšiť hladinu vitamínu C a zároveň znížiť zápal a poškodenie buniek.

 

TIP na recept

image

jedlo, pokrm, stravovanie, ryba, brokolica, losos SNÍMKA: Shutterstock

SNÍMKA: Shutterstock

Grilovaná ryba so zemiakmi s mangoldom

Ak uvažujete, čo si pripraviť na obed, kombinácia ryby s listovou zeleninou bude pre vás vždy tá správna voľba. Skúste náš obľúbený recept.

Štyri väčšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Zemiaky nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú. 500 gramov čerstvého mangoldu umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov. Listy aj stopky nakrájame na kúsky, stopky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody. Povaríme ich asi 8 – 10 minút, potom dáme na 1 minútku spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým si nasekáme nadrobno dve cibule a na tenké pláty si nakrájame dva strúčiky cesnaku. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, primiešame cesnak a spolu chvíľku opekáme. Pridáme scedené zemiaky s mangoldom a spolu ešte pár minút miešame na panvici. Zemiaky by sa mali opiecť trošku do chrumkava. Pár minút grilujeme lososa či makrelu a skvelý obed je na svete.

(red)
01 - Modified: 2023-05-22 13:50:01 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie diabetika v rodine 02 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: 0 - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 03 - Modified: 2023-04-12 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôležité sú sacharidy v jedle. Ako ich počítať? 04 - Modified: 2023-03-16 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravý človek nepotrebuje jesť päťkrát denne
01 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 04 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 05 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 18:29