Z ničoho iného sa nepriberá, iba z jedla.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ako začať chudnúť s cukrovkou

11.02.2024, 09:00

Po intenzívnej zmene životného štýlu sa výskyt cukrovky po troch rokoch znížil až o 60 %.

Prvým krokom je rozhodnutie o zmene. Ide o osobné rozhodnutie, vytrvalosť, vlastnú zodpovednosť. Neprenášam zodpovednosť za seba na okolie. Rozhodnutia sa netreba báť.

Prečo sa zvyšuje hmotnosť?

Vedeli ste, že za posledných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 %, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej? Platí zákon zachovania hmoty a energie: energiu prijímame v jedle a odovzdávame v pohybe. Je to univerzálny zákon fyziky. Každé jedlo má v sebe energiu. Z ničoho iného sa nepriberá, iba z jedla.

Energia sa odovzdáva v pohybe

Pri rozličných aktivitách odovzdávame rozličnú veľkosť energie. Pri varení a žehlení sa odovzdá oveľa menej energie ako pri chôdzi v lese alebo pri plávaní. Chudnutie sa spája s cielenou aktivitou. Pravidelný pohyb má význam aj v prevencii cukrovky 2. typu.

V štúdii, sledujúcej ženy, ktoré sa venovali fyzickej aktivite aspoň 7 hodín týždenne v porovnaní so ženami, ktoré cvičili menej ako 30 minút týždenne, sa riziko cukrovky znížilo takmer o 40 %. Po intenzívnej zmene životného štýlu sa výskyt cukrovky po troch rokoch znížil až o 60 %. Zvýšenie fyzickej aktivity účinkovalo v prevencii cukrovky nezávisle od zmeny hmotnosti či výživy. Aj jednorazové cvičenie má pozitívny vplyv na zlepšenie citlivosti na inzulín, a to aj u obéznych prediabetikov a diabetikov.

Účinok pohybu odznieva v priebehu 48 – 72 hodín po jeho ukončení. Ukazuje sa, že pravidelný pohyb v dávke vyššej ako 150 minút za týždeň má významný vplyv na metabolickú kontrolu. Silové a aeróbne cvičenie má na zlepšenie glykemickej kontroly a zníženie kardiovaskulárneho rizika porovnateľný vplyv. Dôležitejšie ako typ aktivity je jej pravidelnosť a intenzita.

Stravovanie obézneho diabetika

Cieľom liečby obezity je redukcia hmotnosti o 5 – 10 % a udržanie tejto hmotnosti. Dietoterapia zohráva kľúčovú úlohu v dosiahnutí liečebných cieľov. Zmena v stravovaní je nevyhnutná a musí byť zásadná. Liečba obéznych je vždy založená na navodení negatívnej energetickej bilancie, kde príjem energie je menší než jej výdaj. Znížením energetického príjmu o 500 – 1 000 kcal sa dosiahne zníženie hmotnosti 0,5 – 1 kg za týždeň. Zníženie energetického príjmu o 15 – 30 % oproti bežnému energetickému príjmu je u pacienta so stabilizovanou hmotnosťou dostatočné a primerané. Nedokázalo sa, že rozličné diéty boli lepšie ako klasická nízkoenergetická strava. Zníženie energetického príjmu sa najjednoduchšie docieli zvýšením objemu zeleniny v strave. Platí pravidlo polovice. Pol taniera má byť zelenina a zvyšná polovica sa znova rozdelí na polovicu (sacharidy a bielkoviny).

Základné princípy stravovania – desatoro pre úspech

1. Náhrada sladených nealkoholických nápojov bezkalorickou tekutinou.

2. Vylúčenie konzumácie sladkých výrobkov ako sušienky, koláče, torty. Výnimkou je hypoglykémia. Výrazné obmedzenie konzumácie pečiva a chleba.

3. Nesladiť bielym (stolovým) cukrom, hnedým (trstinovým) cukrom alebo medom. Je vhodné a aj bezpečné používať umelé, neenergetické sladidlá (aspartam (E951), acesulfam K (E950), cyklamát (E952), sacharín (E954), stéviu (E960) alebo sukralózu (E955), ktoré sú neenergetické a nezapočítavajú sa do denného príjmu cukrov. Nahrádzajú chuť cukru. Sladidlá s energetickou hodnotou, náhradné cukry sorbitol (E420), manitol (E421), brezový cukor – xylitol (E967), ale aj ovocný cukor – fruktóza, sú kalorické, ale zvyšujú glykémiu pomalšie ako stolový cukor – sacharóza.

4. Vylúčenie príjmu alkoholu, najmä piva a destilátov. V prípade spoločenskej nevyhnutnosti je vhodný pohár suchého červeného vína. Pivo obsahuje veľa sacharidov, čo zapríčiňuje jeho vysokú kalorickú hodnotu. Destiláty obsahujú väčšie percento alkoholu, ktorý je sám osebe takmer dvojnásobne kalorický v porovnaní so sacharidmi.

5. Nekonzumovať jedlo pomedzi hlavné jedlá alebo medzijedlá (desiatu, olovrant, druhú večeru). Nekupovať si malé občerstvenia v priebehu dňa.

6. Naberajte si iba raz a v primeraných množstvách. Nedokladajte si.

7. Ovocie je vhodné. Je však potrebné započítať ho do energetického príjmu.

8. Konzumácia zeleniny. Má veľký objem a málo energie. Zároveň žuvanie a tým aj trvanie jedenia je dlhšie.

9. Pripravte si zoznam potravín na nákup a pri nákupe ho dodržujte. Nekupujte nezdravé potraviny. Ak ich kúpite, neskôr ich aj zjete. Pri nákupe nerobte kompromisy.

10. Jedálniček si zostavujte s dodržaním zásad racionálneho stravovania podľa kníh pre diabetikov autorizovaných lekármi.

Typy VHODNÝCH diét

– Krátkodobé diétne opatrenia

Ide o držanie prísnych diétnych opatrení v priebehu niekoľkých dní či týždňov (napr. tzv. nízkoenergetické diéty asi na 600 kcal/2 500 kJ, často skracované VLCD – very low calorie diet). Majú veľmi obmedzenú indikáciu. Po ich ukončení sa u zle edukovaného pacienta zvyčajne vracia hmotnosť na pôvodnú hodnotu. Väčšinou sa aplikujú počas 7, 14 až 30 dní.

Diéta je indikovaná, ak je potreba rýchleho zlepšenia zdravotného stavu chorého, ako je liečba srdcového a respiračného zlyhania u obéznych, rýchla príprava chorých na operačný výkon alebo aj úprava kompenzácie diabetu, u diabetikov liečených inzulínom alebo PAD je nutné postupovať veľmi opatrne, najlepšie počas hospitalizácie. Druhou indikáciou je spolupracujúci edukovaný pacient, ktorý sa adaptoval na nižší energetický príjem a vyčerpal svoje diétne možnosti; u neho je pravdepodobné, že dosiahnutý hmotnostný úbytok bude dlhodobo udržateľný.

Jedno- až dvojdňové diéty – odľahčovacie ovocné alebo zeleninové dni alebo jednodňové zaradenie VLCD diéty sú vhodné, pretože sa prelomí metabolizmus a pacient opäť redukuje hmotnosť. Tieto postupy sa používajú aj pre diabetikov, len je nutné upraviť dávky inzulínu alebo OAD.

– Mediteriánna diéta

Je charakterizovaná príjmom veľkého množstva rôznej zeleniny, ovocia, celozrnných obilovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, rastlinných olejov. Obmedzuje sa príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín, rafinovaného cukru a sodíka.

– Nízkotuková diéta

Základom je zelenina s vysokým obsahom vlákniny, strukoviny, ovocie, celozrnné obiloviny, tzv. beztukové mliečne produkty, ryby, vaječný bielok. Obsah sacharidov je 70 – 77 % denného príjmu (vrátane 30 – 60 g vlákniny, 10 % tukov a 13 – 20 % proteínov).

– Prísna nízkotuková diéta (Ornishova diéta, Pritkinova diéta)

Obsah energie z tukov je znížený na 10 %. Preferuje sa zelenina, ovocie a obiloviny, strukoviny, chudé mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Pri tejto diéte sa preukázal pozitívny účinok na glykemickú kontrolu, telesnú hmotnosť, krvný tlak aj cholesterol.

– NFI (Natural Food Interactions – prirodzené interakcie potravín)

Alternatívou stravovania vedúcej k trvale udržateľnému poklesu hmotnosti je diéta založená na rastlinných zdrojoch potravy (plant based diet – PBD). NFI diéta je alternatívny stravovací režim k základnému typu diabetickej diéty, ktorou je racionálna výživa a jej princípy. Je s ňou v plnom súlade. Je nutrične vyvážený, to znamená, že obsahuje potrebné denné dávky sacharidov, bielkovín i tukov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Na prípravu jedál sú podľa neho využívané potraviny rastlinného pôvodu, ovocie, zelenina, obilniny, huby, oriešky a semiačka. V diétnych plánoch sa nevyužívajú živočíšne produkty.

Špecifická situácia. Diéta pri liekoch na riedenie krvi

Pri warfarinizácii je potrebné vylúčiť väčšie množstvo potravín s vysokým a súčasne nestabilným obsahom vitamínu K. Vyvarujte sa náhlych zmien v jedálničku a jednorazových excesov. V potrave je odporúčaný príjem stabilného, priemerného množstva vitamínu K. Preto je potrebné, aby konzumácia potravín s obsahom vitamínu K bola čo najkonštantnejšia. Je potrebné zabrániť náhlym zmenám stravy. Najvýznamnejším zdrojom vitamínu K je zelená a listová zelenina a bylinky. Tieto potraviny netreba vylúčiť zo stravy, len sa musí zamedziť kolísanie v stravovaní. Medzi významné zdroje vitamínu K patria: listy amarantu, avokádo, brokolica, ružičkový kel, kapusta, kanolový olej, čajové listy, pažítka, koriander, uhorková šupka (ale nie olúpané uhorky), endívia, kučeravý kel, kivi, hlávkový šalát, listy mäty, horčicové semená, olivový olej, petržlen, hrach, pistácie, červené morské riasy, špenát, jarná cibuľka, sója, sójový olej, čajové lístky (ale nie čaj), listy zeleru, žerucha siata. Brusnicový džús a ďalšie produkty z brusníc môžu zvyšovať účinok warfarínu, a preto sa neodporúča súbežné použitie.

Medikamentózna liečba obezity

Farmakologická liečba obezity sa odporúča u pacientov s BMI ≥ 30 alebo u pacientov s BMI 27,0 – 29,9 so súčasným výskytom sprievodných ochorení (vysoký krvný tlak, cukrovka, zvýšený cholesterol), po zlyhaní úpravy životného štýlu, s cieľom zvýšiť spoluprácu pacienta a udržať dosiahnutý pokles hmotnosti. Účinnosť liečby liekmi vyhodnocujeme po prvých 3 mesiacoch liečby a aj v nasledujúcom období. Za vyhovujúci úbytok hmotnosti považujeme > 5 % pokles hmotnosti u nediabetikov a > 3 % pokles hmotnosti u diabetikov.

Realistickejším indikátorom pre úspešnosť liečby je pokles obvodu pása alebo meranie zloženia tela. V súčasnosti si v indikovaných prípadoch svoje miesto nachádza aj bariatrická (metabolická) chirurgia. V súčasnosti existuje injekčná aj tabletová forma liečba obezity. Pri injekčnej liečbe sa u ľudí dá očakávať pokles hmotnosti o 5 – 8 kg. Liečba dokáže oddialiť rozvoj cukrovky z prediabetu (zvýšenej glykémie nalačno aj po jedle) u pacientov s metabolickým syndrómom. Liečba vedie k zlepšeniu závažnosti obštrukčného syndrómu spánkového apnoe, zlepšeniu dĺžky a kvality spánku.

So zmenou sa dá začať kedykoľvek

Zmena hmotnosti prináša výrazný prínos pre celkové fyzické zdravie. So zmenou sa môže začať v ktoromkoľvek veku. Pokles hmotnosti sa odráža aj v psychických zmenách a procesoch. Výsledok úsilia, ktorým sa úspešne mení vzhľad pacienta, mení jeho vzťah k okoliu. Zvýšená pozornosť okolia uvádza človeka do rozpakov. Na reakciu okolia netreba byť precitlivený. Duševná nestabilita prežívaná v osobných vzťahoch sa môže stať zdrojom úzkosti. Inokedy sa môže prežívať eufória a netypické pocity zvýšeného sebavedomia a sebapresadzovania. Prispôsobiť sa takejto zmene je náročné. Je potrebné mať pevné vnútorné odhodlanie a výdrž. Ktosi múdry povedal: Začnite s tým, čo je možné, a dokážete aj to, čo je nemožné.

MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA
Barbora Lacková
01 - Modified: 2023-09-26 14:50:22 - Feat.: 0 - Title: Obezita nemusí byť viditeľná – čo je skrytá obezita a ako ju merať 02 - Modified: 2023-08-06 06:46:18 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť pri OBEZITE? 03 - Modified: 2023-08-06 06:41:19 - Feat.: 0 - Title: Obezita ohrozuje na živote 04 - Modified: 2022-07-14 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mám nadváhu? Jednoduchý test to ukáže
01 - Modified: 2023-09-26 14:50:22 - Feat.: - Title: Obezita nemusí byť viditeľná – čo je skrytá obezita a ako ju merať 02 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 03 - Modified: 2023-11-20 19:51:04 - Feat.: - Title: Ako sa hýbať s nadváhou? 04 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 05 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
09. apríl 2024 16:12