Mnoho ochorení sa vyvíja pomaly, pacienta nebolia a častokrát o nich ani nevie.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ako prebieha preventívna prehliadka?

11.08.2023, 09:00

Preventívna prehliadka u lekára môže odhaliť viaceré ochorenia: vysoký tlak, cukrovku, obezitu, respiračné poruchy, rakovinu či ochorenia srdca...

Civilizačné ochorenia sú veľmi časté a zapríčiňujú zvýšenú chorobnosť a úmrtnosť. Veľa z týchto ochorení má pomalú progresiu, pacienta nebolia a častokrát o nich ani nevie. Na to je tu všeobecný lekár, aby mu vysvetlil a sprevádzal ho počas jeho života s cieľom predchádzať vzniku chorôb.

Informácie o pacientovi a jeho rodine

Pacient má nárok na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára každé dva roky, darca krvi má nárok na prevenciu každý rok. Prevencia pozostáva z anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia, laboratórnych vyšetrení. Pacienti sú v poslednom čase motivovaní preplácaním zubných výkonov, ak majú absolvovanú preventívnu prehliadku aj u všeobecného lekára. Sledovať dátum preventívnej prehliadky pomáhajú aplikácie od poisťovní.

„Anamnestické údaje sa získavajú priamo rozhovorom s pacientom, lekár sa ho pýta na výskyt ochorení v rodine u pokrvných príbuzných, najmä na cukrovku, vysoký krvný tlak, onkologické ochorenia v rodine,“ vysvetľuje MUDr. Júlia Zahnašová zo všeobecnej ambulancie pre dospelých Fakultnej nemocnice AGEL Skalica.

Ak rodičia už zomreli, lekárka sa pýta pacientov, v akom veku a aká bola príčina úmrtia, zvyšuje pozornosť najmä pri diagnózach infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda v skorom veku. Osobná anamnéza pozostáva z ochorení, na ktoré sa človek lieči alebo liečil v minulosti, či prekonal nejaké operácie. Potom sa lekár pýta na pravidelné užívanie liekov a či sú prítomné alergie na lieky.

„Zameriavam sa aj na sociálnu anamnézu, s kým pacient býva a aké povolanie vykonáva, z čoho môžu vyplývať buď psychická alebo fyzická pracovná záťaž a k tomu pridružené civilizačné ochorenia. U žien sa pýtam na gynekologickú anamnézu, či je menštruácia pravidelná alebo už majú menopauzu, či žena užíva hormonálnu antikoncepciu, koľko prekonali pôrodov, potratov a umelých prerušení tehotenstva,“ konštatuje MUDr. Zahnašová.

Zisťuje sa aj obezita

Všeobecný lekár sa zameriava na fyziologické funkcie, pýta sa na problémy s močením, problémy so stolicou, úbytky/prírastky na hmotnosti a na spánok. Všeobecný lekár pri prevencii dôkladne zaznamenáva aj údaj o očkovaní proti tetanu, ktoré sa vykonáva každých 15 rokov, s najdlhším omeškaním 20 rokov, inak, ak sa na to pozabudne, musí sa pacient preočkovať kompletne 3 dávkami. Pre ľahšie zapamätanie, dospelí sa očkujú v 30 roku života, potom v 45 roku, neskôr v 60 roku. Pacient sa preočkuje aj po poraneniach a úrazoch, ak bolo posledné očkovanie viac ako pred 10 rokmi.

„Pacientovi pri preventívnej prehliadke odmeriam výšku a váhu, vypočítam BMI - body mass index, ktorý mi hovorí o možnej obezite. Norma je medzi 20-25, menej ako 20 je podvýživa, 25-30 znamená nadváhu a hodnota nad 30 je obezita. Ak je prítomná obezita meriam aj obvod pása, ktorý má byť u mužov do 90 cm u žien do 80 cm,“ hovorí skúsená odborníčka.

EKG pomáha vylúčiť arytmie

Na preventívnej prehliadke dáva lekárka pacientovi priestor, aby jej povedal svoje ťažkosti, ak nejaké má, čo by sa chcel spýtať. Zaujíma sa, či pacient športuje a zvláda vykonávať namáhavé činnosti. „Samotné fyzikálne vyšetrenie pozostáva z vyšetrenia od hlavy po päty, dôraz kladiem na pohmat štítnej žľazy, auskultácie pacienta fonendoskopom pľúca a srdce, pohmat brucha, skontrolovanie končatín. Pacientovi meriame krvný tlak a pulz. EKG nám pomáha vylúčiť arytmie a iné poruchy srdca,“ hovorí skúsená odborníčka.

Odhalí včas aj rakovinu

Po 40 roku života sa robí aj test na skryté krvácanie zo stolice, ktoré je užitočné v odhalení karcinómu hrubého čreva. V roku 2020 išlo o najčastejší diagnostikované nádorové ochorenie u mužov, u žien bol na druhom mieste na Slovensku. Stolica nesmie spadnúť do vody, odoberie sa na sucho, pacient dostane aj návod k odberu, ak je vzorka pozitívna, nasleduje kolonoskopické vyšetrenie u pacienta. Meranie ABI indexu je špeciálne vyšetrenie, ktoré majú niektoré ambulancie, vykonáva sa po 60. roku života a ukazuje priechodnosť ciev na rukách a nohách. „Vďaka prevencii vieme zachytiť cukrovku, vysoký krvný tlak, obezitu, nádorové ochorenia, čiže celú škálu civilizačných ochorení. Ako lekári vieme pacienta včas poučiť o životnom štýle, indikovať včasnú liečbu,“ hovorí MUDr. Zahnašová.

Zdravie podľa nej nie je iba neprítomnosť choroby, o zdravie je potrebné sa aktívne starať. „Viac sa usmievajte, viac choďte do prírody, pravidelne sa hýbte, pite veľa vody, racionálne sa stravujte,“ dodáva. Za preventívne prehliadky pacienti neplatia, preplácajú ich zdravotné poisťovne.

 

Čo vás čaká v ambulancii?

...Lekár sa vás bude podrobne pýtať na vaše ochorenia, choroby vo vašej rodine, na užívané lieky, ťažkosti a tiež na mieru vašej pracovnej záťaže či životný štýl.

...Skontroluje stav vašich očkovaní, naordinuje preočkovanie, ak treba (napríklad protitetanovú vakcínu dostanete štandardne v dospelosti v tridsiatich rokoch a potom raz za 15 rokov. Táto vakcína je kombinovaná aj proti záškrtu).

...Lekár vás kompletne prezrie, prehmatá, preklepe a fonendoskopom popočúva vaše srdce aj dýchanie. Nebuďte prekvapení, ak vás vyzve vyzliecť sa do spodnej bielizne. Je dôležité prezrieť aj stav vašej kože, podozrivo vyzerajúce znamienka, opuchy, modriny, vyrážky či kŕčové žily.

...Ďalej lekár kontroluje pulz, najmä jeho pravidelnosť a rýchlosť. Zmeria vám tlak. Ak máte viac ako 40 rokov, máte možnosť absolvovať EKG vyšetrenie. Ak váš všeobecný lekár nemá EKG prístroj, pošle vás odborníkovi, ktorý ho vykoná.

...Vyšetrenie EKG je veľmi dôležité pre zistenie srdcových arytmií, nedokrvenia srdca, infarktu a iných porúch srdca. Vyšetrenie nebolí a nie je nepríjemné. Musíte sa pri ňom úplne vyzliecť do pol pása.

...Diagnostika a prevencia však nie sú jedinými službami, čo preventívna prehliadka ponúka. Lekár vám podľa vášho zdravotného stavu odporučí konkrétne kroky pre zachovanie zdravia.

 

Ako sa pripraviť na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára

Radí Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva

- Ak si nie ste istí ochoreniami v rodine, radšej si ich vopred pozisťujte, aby ste nemuseli príbuznému z ambulancie telefonovať.

- Buďte úprimní pri otázkach o fajčení či pití alkoholu. Všetky informácie pomáhajú lekárovi získať obraz o vašom zdravotnom stave.

- Na odber krvi prichádzajte nalačno.

- Ak si zvyknete doma merať tlak, zaznačujte si hodnoty tlaku, dátum a čas merania do kartičky a prineste ju svojmu všeobecnému lekárovi. Prineste mu aj výsledky vyšetrení od odborných lekárov, ak nejakých navštevujete.

- Prineste so sebou kartičku, kde máte napísané všetky pravidelne užívané lieky aj ich dávkovanie.

- Oblečte si voľnejšie oblečenie, ktoré sa vám ľahko dá obliecť aj vyzliecť. Zvoľte voľné rukávy kvôli meraniu krvného tlaku.

 

Nárok na preventívku má každý

Aké prehliadky treba absolvovať?

...jedenkrát za dva roky u všeobecného lekára

...jedenkrát ročne zubár

...jedenkrát ročne gynekológ (ženy)

...jedenkrát za dva roky skríning prsníkov

...jedenkrát za tri roky urológ (muži)

...jedenkrát za desať rokov kolonoskopia a gastroenterológ

(red)
01 - Modified: 2023-03-21 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty a fakty o diabete 02 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty 03 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: prof. Martin Haluzík: Nová liečba cukrovky je blízko 04 - Modified: 2022-09-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preventívne prehliadky detí. V čom sú u diabetikov iné?
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 08:29