Prakticky každá z jednotných preventívnych prehliadok má svoje špecifiká.FOTO: Dreamstime.com
StoryEditor

Preventívne prehliadky detí. V čom sú u diabetikov iné?

20.09.2022, 07:00

Jednotné preventívne prehliadky u praktického detského lekára absolvuje zo zákona každé dieťa. Ich náplň a časové rozmedzie určí vyhláška ministerstva zdravotníctva.

Všetky ich plne hradia zdravotné poisťovne. Pre deti a ich rodičov majú tieto kontroly obrovský, nezastupiteľný význam.

Každú prehliadku lekár zaznamenáva do zdravotnej dokumentácie a zdravotného a očkovacieho preukazu dieťaťa. Skúsenosti z praxe neustále ukazujú, aké môžu byť starostlivé zápisy do zdravotného preukazu dieťaťa v budúcnosti pre neho dôležité.

Každá prehliadka má svoj účel

Prakticky každá z jednotných preventívnych prehliadok má svoje špecifiká. U novorodenca je to napríklad kontrola preventívneho vyšetrenia sluchu, podanie vitamínu K a začatie podávania vitamínu D (predchádzanie krivici). Medzi 3. a 6. týždňom dostanú deti odporúčania na ortopedické vyšetrenie bedrových kĺbov a od 6 týždňov sa vykonáva orientačné vyšetrovanie zraku a sluchu. V 6 mesiacoch je na mieste zaregistrovať dieťa u zubného lekára a zapojiť ho do pravidelných zubných prehliadok. Od 12 mesiacov veku hodnotí praktický lekár vývoj reči a sociálneho správania dieťaťa.

Kontrola tlaku aj tukov

V 3 rokoch sa okrem iného zmeria dieťaťu krvný tlak a vyšetruje sa moč diagnostickým papierikom. V 5 rokoch sa navyše posudzuje školská zrelosť, vyšetruje poznávanie farieb, u rizikových detí (u ktorých sa v rodine vyskytla cievna mozgová príhoda alebo srdcový infarkt u predkov do 55 rokov veku) sa stanovuje hladina krvných tukov. U trinásťročných dievčat sa pozornosť venuje aj menštruačnému cyklu a začína sa riešiť pracovné a študijné zameranie. V 15 rokoch sú preberané otázky sexu.

Zubné preventívne prehliadky sa vykonávajú u detí do 18 rokov dvakrát ročne, pričom prvú prehliadku by malo dieťa absolvovať medzi 6. a 12. mesiacom života. Preventívnu prehliadku u gynekológa má dievča absolvovať v 15 rokoch a ďalej sa gynekologické preventívne prehliadky vykonávajú raz ročne.

 

 

Ako prebieha prehliadka?

- Anamnéza: lekár zisťuje zmeny zdravotného stavu od minulej prehliadky.

- Fyzikálne vyšetrenie: jeho súčasťou je zmeranie telesnej dĺžky (výšky), hmotnosti, obvodu hlavy a zhodnotenie týchto parametrov podľa rastových grafov detskej populácie, ďalej vyšetrenia psychomotorického vývoja a cielené vyšetrenia špecifické pre daný vek.

- Diagnostická rozvaha.

- Záver a poučenie rodičov podľa výsledkov a veku dieťaťa.

 

 

 

Čo je cieľom preventívnych prehliadok?

Sledovať správny rast a vývoj dieťaťa od narodenia do 18 rokov veku, a to nielen vývoj telesný, ale aj psychomotorický a sociálny.

Odhaliť vrodené vady a získané ochorenia čo najskôr, zaistiť ich včasnú a správnu liečbu a sledovanie na špecializovaných pracoviskách.

Priebežne kontrolovať, ako táto liečba prebieha, aké má výsledky a plány ďalšieho pokračovania.

Posúdiť školskú zrelosť, podľa potreby poskytnúť poradenstvo voľby povolania a prípravy naň.

Kontrolovať očkovanie dieťaťa proti infekčným chorobám.

Zhodnotiť po všetkých stránkach doterajší vývoj aj zdravotný stav a odovzdať dieťa do starostlivosti praktických lekárov pre dospelých.

 

Rozšírená starostlivosť pre deti s diabetom

Preventívne prehliadky u pediatra sa u detí s diabetom vykonávajú rovnako, ako je to u ostatných detí. Pri každej prehliadke sa ale navyše venuje pozornosť stavu kompenzácie a liečby cukrovky, dochádzkam na kontroly do diabetologickej ordinácie, prítomnosti chronických diabetických komplikácií (predovšetkým, či dochádza dieťa pravidelne na kontroly očného pozadia, aké má množstvo albumínu v moči) a dôvodom prípadných hospitalizácií pre hypoglykémiu alebo ketoacidózy. Podkladom pre tieto rozšírené preventívne prehliadky sú správy z diabetologickej ordinácie.

Deti s diabetom a ich rodičia majú príležitosť zoznámiť svojho praktického lekára so všetkými technologickými novinkami, ktoré používajú na sledovanie svojej kompenzácie, napr. FGM (flash glucose monitoring) alebo CGM (continuous glucose monitoring), a tiež na liečbu (nová analóga inzulínu s veľmi krátkym alebo naopak dlhým účinkom, inzulínové pumpy a pod.). Rozvoj týchto noviniek a ich použitie v bežnej praxi je tak rýchle, že všeobecne zameraný praktický lekár nemôže byť plne so všetkými novinkami v diabetológii oboznámený. Iste sa s nimi vďaka deťom a ich rodičom rád zoznámia.

MUDr. Jaroslav Škvor, CSc., www.diastyl.cz

01 - Modified: 2022-09-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Flexibilná liečba cukrovky: Majú deti dostatočné početné zručnosti, aby ju zvládli? 02 - Modified: 2022-08-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetes nie je o zákazoch 03 - Modified: 2022-08-04 06:50:26 - Feat.: 0 - Title: Novorodenci, dojčatá a batoľatá s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-05-17 07:33:49 - Feat.: 0 - Title: Diabetici 1. typu v Luhačoviciach
01 - Modified: 2022-12-22 07:00:00 - Feat.: - Title: DIAmama Veronika: Naše prvé Vianoce s diabetom boli plné rozpakov a strachu zo sacharidov 02 - Modified: 2022-11-15 08:00:00 - Feat.: - Title: Diabetická retinopatia sa môže týkať už škôlkarov 03 - Modified: 2023-02-20 14:36:58 - Feat.: - Title: Dospievajúci s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-09-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Seniori zanedbávajú preventívne prehliadky, lekár pripomína ich význam 05 - Modified: 2022-10-06 07:00:00 - Feat.: - Title: Predškoláci s diabetes mellitus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
30. apríl 2024 15:22