Keď sa mení tlak, mení sa aj intenzita bolesti, ktorú citliví ľudia pociťujú.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Zmeny počasia môžu potrápiť

19.03.2024, 09:00

Prechod do chladnejšieho ročného obdobia môže priniesť aj rôzne zdravotné ťažkosti. Od tlaku v hlave až po bolesti kĺbov či depresiu.

Chladnejšie mesiace prinášajú nielen kratšie dni, ale aj menej slnka, viac dažďa a s tým spojené zdravotné ťažkosti... Niektorí sa sťažujú na tlak v hlave, bolesti kĺbov, iní pociťujú únavu alebo nepokoj či podráždenosť. Naozaj môže zmena počasia bolieť alebo sa na to iba vyhovárame? A dá sa bolesť spôsobená barometrickým tlakom efektívne tlmiť?

Bolesť kĺbov ako predpoveď počasia

Niektorí ľudia majú zdravotné ťažkosti ešte skôr, ako sa počasie zmení. „Na mňa zmena počasia vplýva veľmi zle, cítim sa horšie, pri zlom počasí som viac podráždená,“ hovorí pani Marta (53), ktorá sa už niekoľko rokov lieči na kĺby, je obézna a diagnostikovali jej aj prediabetes. Často podľa svojich slov cíti migrenózny tlak v hlave, láme ju v kĺboch. „Vtedy už viem, že príde zmena počasia, a ani nemusím pozerať predpoveď,“ hovorí s tým, že niekedy to podľa predpovede na zmenu nevyzerá, ale ona ju už cíti „v kostiach“.

Fakt je, že ľudia trpiaci niektorými ochoreniami pohybového aparátu môžu naozaj veľmi citlivo vnímať zmeny počasia či presnejšie barometrického tlaku. A to práve cez bolesť.

„Zmeny tlaku skutočne spôsobujú podprahovú iritáciu nervových zakončení tkanív, čo má za následok stimuláciu svalov alebo jaziev s vyústením do bolesti kĺbov. Tieto klinické symptómy vznikajú najčastejšie pri prudšom poklese barometrického tlaku, to znamená pri zhoršení počasia, pri daždi,“ potvrdzuje aj ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

 

Chlad môže pomôcť reumatikom

Ľudia trpiaci niektorým z degeneratívnych ochorení pohybového aparátu veľmi dobre vedia, že keď sa mení tlak, mení sa aj intenzita bolesti, ktorú pociťujú. Kto to doteraz nepoznal, ale zrazu ho z nevysvetliteľného dôvodu skoro denne bolia svaly alebo kĺby, mal by sa poponáhľať s návštevou lekára a čím skôr podstúpiť odborné vyšetrenie. Práve zmeny barometrického tlaku, ktoré spôsobujú bolesť, môžu totiž signalizovať, že s telom niečo nie je v poriadku.

Zopár rád, ako sa adaptovať na zmenu ročného obdobia

Primeraný pohyb hlavne na čerstvom vzduchu zdraviu prospieva. Podľa toho, čo vám dovoľuje telo a zdravotný stav, si zvoľte aktivitu, pri ktorej sa vám rozprúdi krv v žilách, telo sa zahreje. Môže to byť rýchla chôdza, prechádzka, beh, bicyklovanie, plávanie, kalanetika, joga, cvičenie s vlastnou váhou, ale napríklad aj tanec.

Otužovanie je výborná prevencia chorôb, pomáha zmierňovať bolesti a eliminuje stres. Za otužovanie sa považuje nielen plávanie či pobyt v studenej vode, ale aj správne saunovanie.

Obliekať sa primerane tak, aby nám nebolo ani príliš zima, no ani prihorúco. Vhodnou cestou je vrstvenie.

Pestrá strava. Najlepšou cestou je sezónna zelenina a ovocie, doplnené o primerané množstvo mäsa, strukovín a vlákniny.

Dostatok spánku aj odpočinku. Rovnováha medzi pracovnou záťažou a výkonom aj medzi napätím a radosťou je skratkou k zdraviu, ktorá sa nedá kúpiť v žiadnej lekárni.

(red)
01 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: 0 - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 02 - Modified: 2023-05-04 19:22:12 - Feat.: 0 - Title: Depresia môže prísť aj na jar 03 - Modified: 2022-11-16 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meteosenzitivita je jav, ktorý môže spôsobiť až infarkt. Ako sa chrániť?
01 - Modified: 2023-07-24 11:40:22 - Feat.: - Title: Za aké športy sa vám kĺby poďakujú?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 01:22