Jarná únava? Verte, že v tom nie ste sami.Foto: Pexels
StoryEditor

Depresia môže prísť aj na jar

03.05.2023, 09:00

Ak v človeku viac svetla a lepšie počasie vyvoláva pocit „tmy“, môže ísť o jarnú depresiu.

Jarná depresia je sezónna afektívna porucha, ktorá sa prejavuje u niektorých ľudí počas jarnej sezóny. Táto porucha môže byť spôsobená zmenou svetelných podmienok, ktoré ovplyvňujú biologický rytmus tela.

 

Teplejšie dni nie sú pre každého ľahké

 

Jarná depresia je zvyčajne spojená so zimným obdobím, pretože chladné krátke dni uľahčujú vyhýbanie sa zhonu a energii svetla. Keď je vonku zima, tráviť deň pod prikrývkou pozeraním televízie vyvoláva pocit viny menej ako v teplejších mesiacoch. Existuje však veľa štúdií, ktoré dokazujú, že teplejšie a dlhšie dni nie sú pre každého ľahké. V skutočnosti pre niektorých ľudí prechod zo zimy na jar pôsobí ako spúšťač problémov duševného zdravia.

„Jedným z prispievateľov k jarnej depresii môže byť zmena prostredia a počasia. Prechody a zmeny sú vo všeobecnosti pre ľudí veľmi ťažké. Hoci väčšina ľudí môže privítať posun od mrazu k zeleni a pučivej flóre, na ostatných to môže mať úplne iný dopad. Prispieť takisto môže ja stres a posun času,“ vyjadrila sa klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Mgr. Barbara Budinská.

 

Jarná depresia môže byť veľmi nepríjemný stav

 

Človek, ktorý je náhle bombardovaný pozvánkami na grilovačky, svadby či večere, sa môže cítiť zavalený a nepripravený na všetku aktivitu, najmä ak už trpí sociálnou úzkosťou. „Jarná depresia môže byť veľmi nepríjemný stav, existuje však niekoľko spôsobov, ako s ňou bojovať. Napríklad dostatok spánku a pravidelný spánkový režim je veľmi dôležitý pre celkové zdravie,“ dodala odborníčka s tým, že zdravá vyvážená strava tiež pôsobí priaznivo na celkový organizmus. Upravenie rutiny, aktívne cvičenie, relaxačné techniky a udržiavanie sociálneho života sú podľa nej jednou z najdôležitejších zložiek, ako sa dostať z jarnej depresie. „Samozrejme, je potrebné sa vyvarovať drogám a alkoholu, pretože môžu zhoršiť symptómy,“ poznamenala.

 

Pomôžu odborníci

 

Pokiaľ sa aj cez všetku snahu nedarí udržať dobrú náladu a ladenie je naďalej depresívne, je na mieste vyhľadať odbornú pomoc. Je dôležité pamätať na to, že jarná depresia je liečiteľná a že existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť svoju náladu a zvládnuť svoje symptómy. V jarných mesiacoch do psychologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice príde o 20% viac pacientov, ktorý majú podozrenie na jarnú depresiu.

 

 

 

 

01 - Modified: 2023-01-16 10:01:06 - Feat.: 0 - Title: Najdepresívnejší deň roka pripadá na január. Ako sa vyhnúť zimnej depresii? 02 - Modified: 2023-01-05 14:18:06 - Feat.: 0 - Title: Sezónna depresia: ako zvládnuť jesenné/zimné obdobie? 03 - Modified: 2022-09-20 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jesenná depresia nie je samostatná diagnóza
01 - Modified: 2022-09-20 12:00:00 - Feat.: - Title: Jesenná depresia nie je samostatná diagnóza
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 07:33