Po transplantácii Langerhansových ostrovčekov možno u pacientky očakávať celkové zlepšenie kvality života.Foto: UNLP Košice
StoryEditor

Unikátna transplantácia Langerhansových ostrovčekov

29.02.2024, 09:00

https://dia.hnonline.sk/dia/info-pre-diabetikov/96065510-o-unikatny-sposob-operacie-bratislavskych-neurochirurgov-je-zaujem-aj-v-zahranici

Prvú alogénnu transplantáciu Langerhansových ostrovčekov na Slovensku zrealizovali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice (UNLP).

„Celý program je výsledkom spolupráce mnohých odborov a špecializácií v rámci našej nemocnice, a tiež mimoriadnej spolupráce s českým Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM),“ uviedol riaditeľ košickej univerzitnej nemocnice MUDr. Ľuboslav Beňa.

Je podľa neho o to zaujímavejšia, že pacientke s diabetom a so zlyhaním obličiek realizovali dve transplantácie po sebe v priebehu niekoľkých dní.

„Najskôr transplantáciu obličky a následne transplantáciu Langerhansových ostrovčekov, teda endokrinných buniek pankreasu, ktoré produkujú inzulín,“ doplnil MUDr. Beňa.

Obličku jej daroval mladší brat

Mladá žena má cukrovku od detstva, zlepšiť jej zdravotný stav nedokázala ani moderná inzulínová liečba, má viaceré chronické komplikácie a pre zlyhanie obličiek vyše roka chodila na dialýzu. „Začiatkom septembra sme pacientke transplantovali obličku od živého darcu, obličku jej daroval mladší brat,“ hovorí MUDr. Tatiana Baltesová, lekárka z Transplantačného oddelenia UNLP Košice.

Tri dni po transplantácii obličky sa vyskytla jedinečná možnosť transplantovať pacientke aj Langerhansove (pankreatické) ostrovčeky, teda bunky pankreasu, ktoré produkujú hormóny potrebné na reguláciu krvného cukru – inzulín a glukagón.

„Nečakali sme, že sa nám v takom krátkom čase naskytne príležitosť aj na transplantáciu ostrovčekov. Dôležitá bola príprava, ktorú sme začali už pred pár mesiacmi z iniciatívy diabetologičky z I. internej kliniky docentke Ingrid Draveckej a v úzkej spolupráci s kolegami z pražského IKEM. Po identifikácii vhodného darcu orgánov sme vyvinuli maximálne úsilie na odber pankreasu a jeho následné spracovanie,“ dopĺňa primár Transplantačného oddelenia MUDr. Igor Gaľa.

Zákrok prebehol bez komplikácií

Langerhansove ostrovčeky, získané z pankreasu mŕtveho darcu v pražskom IKEM, chirurgickou cestou transplantoval do pečene pacientky MUDr. Štefan Hulík z I. chirurgickej kliniky. Od začiatku prípravy výkonu sa aktívne podieľal na komunikácii s rádiológmi a s doc. MUDr. Petrom Girmanom, prednostom Kliniky diabetológie IKEM, ktorý priletel osobne z Prahy do Košíc s pripravenou infúziou ostrovčekov a na operačnej sále riadil transplantáciu.

„Počas 48 hodín, ktoré sme mali na samotnú realizáciu transplantácie Langerhansových ostrovčekov, sme potrebovali skoordinovať veľký počet ľudí. Za ústretovosť, ktorá zabezpečila nekomplikovaný priebeh výkonu, vďačíme anestéziológom, kolektívu a vedeniu operačných sál a ostatným kolegom z Transplantačného oddelenia,“ dodal primár Gaľa s tým, že v pooperačnom priebehu u pacientky nezaznamenali závažné komplikácie, úspešnosť transplantácie buniek pankreasu ukážu nasledujúce týždne.

Vyrovnanejšie hladiny cukru v krvi

Podľa diabetologičky docentky Draveckej možno u pacientky po transplantácii Langerhansových ostrovčekov očakávať celkové zlepšenie kvality života, vyrovnanejšie hladiny cukru v krvi, bez výskytu závažných hypoglykémií. „Takisto sa u nej môže čiastočne obnoviť vnímanie varovných príznakov hypoglykémie, ktoré ju na tento život ohrozujúci stav upozornia. Práve týmto závažným fenoménom neuvedomovania si hypoglykémie totiž trpela aj naša pacientka,“ uvádza docentka Dravecká s tým, že vzniká ako dôsledok opakovaných hypoglykémií, keď pacient necíti varovné príznaky život ohrozujúceho stavu – potenie, tras, búšenie srdca, poruchu videnia a reči. Môže tak upadnúť do hypoglykemickej kómy, ktorá je živor ohrozujúca.

„Na druhej strane musíme poznamenať, že transplantácia Langerhansových ostrovčekov nevedie k úplnému vynechaniu podávania inzulínu, predpokladáme však zníženú spotrebu inzulínu a vyrovnanú hladinu cukru v krvi so spomínanou výraznou redukciou život ohrozujúcich stavov. Naša pacientka naďalej ostáva na liečbe inzulínovou pumpou,“ uzatvára diabetologička.

Medzinárodná spolupráca

Prvá skúsenosť košickej univerzitnej nemocnice s transplantáciou pankreatických ostrovčekov sa môže zúročiť pri pomoci ďalším pacientom. „Projekt autológnych transplantácií ostrovčekov je určený pre chorých s bolestivou formou chronického zápalu pankreasu. Vtedy sa časť pacientov podrobuje chirurgickému odstráneniu pankreasu. Z odstráneného pankreasu je možné ostrovčeky izolovať a transplantovať ich tomu istému pacientovi, aby sa predišlo rozvoju cukrovky,“ vysvetľuje MUDr. Baltesová.

Pacientom s diabetom chce UNLP v budúcnosti ponúknuť komplexný program transplantácie pankreasu. „Košické transplantačné centrum ašpiruje na to, aby slovenským pacientom s diabetom ponúklo komplexný program transplantácie pankreasu, či už ako transplantácie celého orgánu alebo transplantácie Langerhansových ostrovčekov. Táto uskutočnená transplantácia je prvým krokom na tejto ceste,“ uzatvára riaditeľ Ľ. Beňa.

01 - Modified: 2023-03-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKO sa pripraviť na operáciu? 02 - Modified: 2023-03-06 09:32:08 - Feat.: 0 - Title: Neurochirurgovia úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu 03 - Modified: 2023-02-06 11:58:11 - Feat.: 0 - Title: O unikátny spôsob operácie bratislavských neurochirurgov je záujem aj v zahraničí 04 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: 0 - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov
01 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 02 - Modified: 2023-03-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Jeden človek môže darovaním orgánov zachrániť až sedem životov 03 - Modified: 2023-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Slovákom transplantujú pľúca najmä pre pľúcnu fibrózu 04 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 05 - Modified: 2022-10-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Problémy s pankreasom odhalí test
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
11. apríl 2024 19:35