Najčastejšie zvyknú spôsobovať bolesť kolená, bedrové kĺby a chrbticaFoto: Shutterstock
StoryEditor

Za aké športy sa vám kĺby poďakujú?

13.07.2023, 09:00

Hýbať sa a byť aktívny prospieva telu aj duši a pre diabetikov pohyb predstavuje aj súčasť liečby cukrovky. Niektoré športy však zbytočne zaťažujú kĺby. Doprajte si aktivity, ktoré vás vzpružia, posilnia, ale kĺbom neublížia.

Pri každom športe sa okrem svalov a srdca zaťažujú aj kĺby. Najmä tie, ktoré nesú našu váhu, teda kĺby v členkoch, v kolenách a, samozrejme, chrbtica – predovšetkým jej krížová časť. Okrem hmotnosti majú na záťaž pri športe vplyv aj ďalšie faktory. Napríklad stav chodidiel (klenba, výrastky), obuv, povrch, na ktorom športujeme... Ale hýbať sa treba. Šetrné ku kĺbom sú chôdza, plávanie aj ľahké bicyklovanie.

Chôdzou vo vode spálite ešte viac kalórií

Ak máte chuť hýbať sa, ale zároveň chcete šetriť svoje kĺby, odborníci odporúčajú chôdzu. A nie hocijakú. Ale chôdzu vo vode. „Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb. Ak máte problém s kĺbmi, vyberte si chôdzu vo vode, ktorá nadľahčuje a vďaka tomu kĺby odľahčuje,“ odporúča MUDr. Ivana Húšťová​ z ambulancie fyziatrie, balneólogie a liečebnej rehabilitácie. Chôdzou vo vode spálite ešte viac kalórií, ako keby ste šli krok za krokom po súši, pretože prekonávanie odporu vody robí svoje. Navyše sa zbytočne nepotíte.

V prípade, že voda nie je poruke, je chôdza podľa ortopédov vždy menej zaťažujúca pre kĺby než beh. Keby mohli, ten by povolili iba po mäkkej tráve. No aj pri chôdzi je dôležitá vhodná obuv a správne držanie tela. Ak si do rúk vezmete aj paličky na nordic walking a budete ich správne používať, precvičíte si viac svalov a pomôžete chrbtici držať sa v správnom uhle.

„Rovnako vhodnou pohybovou aktivitou na leto ako chôdza vo vode je aj plávanie,“ dopĺňa lekárka. Kĺby nôh pri plávaní vôbec netrpia. No aby netrpela chrbtica, treba buď vedieť správne plávať (ponárať hlavu), alebo plávať častejšie kratšie úseky a medzitým si dopriať prestávku.

Kĺby príliš netrpia ani pri bicyklovaní. Samozrejme, ak to nepreháňame s počtom kilometrov a na trase neprekonávame príliš veľa výškových metrov.

Kĺby potrebujú výživu

S každým jedným otrasom, ktorý nastane napríklad pri dopade nohy počas behu po asfalte alebo inom tvrdom povrchu, kĺby trpia a postupne sa poškodzujú. Aj preto by sa mal o správnu výživu a „mazanie“ svojich kĺbov starať každý, nielen vrcholoví športovci. Kĺby okrem iného potrebujú kolagén. „Ten si často spájame s kozmetickými preparátmi a estetickou medicínou. Kolagén je však telu prirodzená bielkovina, ktorá je štruktúrovaná ako jemné vlákna. Jeho úlohou je spevňovať, posilňovať a regenerovať tkanivá. S pribúdajúcimi rokmi ho však máme čoraz menej, čo sa môže prejaviť aj na zhoršujúcom sa stave kĺbov,“ vysvetľuje MUDr. Húšťová.

Kolagén potrebuje celé telo, nielen kĺby. Ako ho našej telesnej schránke dopriať? Existuje v rôznych formách – ako prášok, tobolky, tabletky, nápoje. Posledné výskumy potvrdzujú, že najlepšie funguje bioaktívny kolagén v tekutej forme. „Je to preto, že v tejto forme ho telo dokáže najlepšie vstrebať, a teda aj najlepšie využiť,“ vysvetľuje Katarína Demetriou z kozmeticko-farmaceutickej spoločnosti Pharma MKL. Účinok kolagénu je dlhodobý a prejaví sa aj na zlepšenom stave pokožky, vlasov či nechtov.

„Céčko“ ako dobrý kamarát

Je dokázané, že vstrebávaniu dopĺňaného kolagénu a jeho správnemu fungovaniu pomáha vitamín C. V lete je dostatok čerstvého ovocia a zeleniny bohatých aj na „céčko“. Zvlášť vhodné je drobné bobuľové ovocie, červená paprika a brokolica.

Pre zdravé kĺby s dostatkom kolagénu by v našom jedálničku nemali chýbať morské ryby a primerané množstvo červeného mäsa. Určite sa oplatí jesť aj syry a malý veľký zázrak urobí niekoľko jadier vlašských orechov denne. „Výskumy potvrdili aj to, že kolagén v tekutej forme je najúčinnejší, keď sa užíva večer pred spaním, a obsah vitamínu C pomáha jeho vstrebávaniu,“ uzatvára Demetriou.

 

Najčastejšie príčiny bolestivých kĺbov

Stačí, aby sme sa namáhali viac než obvykle alebo si svojím neopatrným správaním spôsobili úraz. Niekedy nás bolia kĺby aj počas chrípky alebo pri prekonávaní iného infekčného ochorenia. Tieto bolesti sú zväčša krátkodobé. „Najčastejšie zvyknú spôsobovať bolesť najviac namáhané časti pohybového aparátu. Konkrétne sú to váhonosné kĺby – kolená, bedrové kĺby a chrbtica,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

Za bolesťou kĺbov sa môžu skrývať aj vážnejšie príčiny, ako napríklad osteoporóza, dna, infekcia alebo rakovina. Artróza je dôvodom bolesti kĺbov, ktorá je pomerne častá u ľudí v staršom veku.

Ochorenia kĺbov postihujú viac ženy ako mužov. Príčin, prečo ich kĺby bolia, je veľa: od nadmernej záťaže, kam môžeme zaradiť aj tehotenstvo, cez pôrod, sedavé zamestnanie, domáce práce, diéty a nadváhu až po iné diagnózy, ktoré idú ruka v ruke s bolesťami kĺbov, a genetické predispozície.

(red)
01 - Modified: 2023-04-21 07:55:04 - Feat.: 0 - Title: Pri sedavom zamestnaní sa treba aspoň raz za hodinu rozhýbať, radí Úrad verejného zdravotníctva 02 - Modified: 2023-04-06 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri bolestiach svalov a kĺbov pomáha liečba rázovými vlnami 03 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za bolesťami lýtok sa skrývajú aj ploché nohy 04 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: 0 - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších?
01 - Modified: 2024-03-25 15:25:05 - Feat.: - Title: Zmeny počasia môžu potrápiť
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 20:48