Odstávajúce ušnice sú dané tvarom chrupavky, ide o vrodenú chybu.Foto: archív
StoryEditor

Odstavajú vám uši? Pomôže plastika

16.07.2023, 09:00

Odstávajúce uši sú vrodenou chybou a ide o estetický problém. Pomôže operácia, musíte si ju zaplatiť z vlastného vrecka.

Operácia odstávajúcich ušníc sa vykonáva u detí od predškolského veku a taktiež aj u dospelých. Ako prebieha zákrok a pooperačná starostlivosť? Na otázky odpovedá ORL lekárka MUDr. Ľubomíra Švecová z Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá poskytujú rôzne typy estetických a korekčných chirurgických výkonov. Jedným z takýchto zákrokov je aj takzvaná otoplastika. Ako sa pri nej postupuje?

 

Čo všetko je dôležité vedieť o odstávajúcich ušniciach? Ide vyslovene len o estetický problém alebo aj zdravotný?

Odstávajúce ušnice sú estetický problém, bežne nie je spojený s poruchou sluchu, ak nie je kombinovaný s inou vývojovou chybou ucha, ale to je väčšinou diagnostikované už po narodení dieťaťa.

 

Je známe, aký faktor podmieňuje vznik odstávajúcich ušníc?

Asi 15 % detí sa narodí s odstávajúcimi ušnicami, je to vrodené, geneticky dané.

 

Existuje aj nejaký spôsob prevencie?

Odstávajúce ušnice sú dané tvarom chrupavky, čo je, ako som vyššie uviedla, vrodené. Chrupavka si zachováva svoj tvar, pokiaľ nie je chirurgicky upravovaná. Denným nosením čelenky sa ucho neupraví. Postupne, ako dieťa rastie, okolo 2 – 3 roka života, je to vidieť, ale to nie je zdravotný problém, ani to neznamená, že niečo nie je v poriadku, je to estetický problém. Nie je nutné hneď navštíviť lekára. Ideálne až okolo 6. roku života.

 

Ako by mal rodič/pacient postupovať v prípade, že zistí, že má on alebo jeho dieťa odstávajúce ušnice? Čo všetko je potrebné absolvovať, kým sa mu odporučí operácia?

Kontaktovať našu ambulanciu, napríklad aj prostredníctvom call centra na čísle 055/7234 333. Vhodný je výmenný lístok od pediatra či praktického lekára a my sa už o pacienta v našej ORL ambulancii postaráme, vysvetlíme, čo a ako prebieha.

 

V akých prípadoch je nevyhnutná plastická operácia?

V žiadnych. Je to plne na rozhodnutí pacienta či rodiča.

 

V akom veku je ideálne absolvovať otoplastiku?

Najlepší vek na operáciu je 6 – 7 rokov, kedy si už aj dieťa, hlavne dievčatá, začínajú uvedomovať, že im to prekáža, prípadne sú na to upozorňované okolím. Je nutná aj určitá spolupráca dieťaťa pri následnej starostlivosti po operácii, preto nie je vhodné operovať menšie deti.

 

Popíšte nám priebeh plastiky odstávajúcich ušníc? Ako dlho zákrok trvá?

Ideálne sa výkon robí v celkovej anestézii. Na zadnej strane ušnice sa urobí rez na koži, následne sa rezom a stehmi upraví chrupavka do požadovaného tvaru, rovnako na druhej strane. Operácia trvá približne hodinu až hodinu a pol.

 

Ako vyzerá pooperačná starostlivosť a samotné zotavenie po operácii?

Operáciu je možné urobiť v rámci jednodňovej chirurgie, po operácii je prítomný opuch a hematóm ušnice, ktorý približne do 7 – 10 dní vymizne. Je vhodné, aby dieťa nebolo aspoň týždeň v kolektíve. Následne, aspoň 4 – 6 týždňov, neodporúčam kolektívne športy, aby nedošlo k poškodeniu ušnice. Je nutné denne a hlavne v noci nosiť elastickú čelenku, na noc tri mesiace.

 

Ide o zákrok, ktorý je plne hradený poisťovňou?

Výkon nie je hradený zdravotnou poisťovňou. Sú určité prípady, kedy výkon prepláca poisťovňa, ide ale už o zdravotný problém ako nádor, zmena tvaru ušnice po úraze a pod. Prípadne, ak pacient dlhodobo navštevuje klinického psychológa z dôvodu, že odstávajúce ušnice mu spôsobujú vážny psychický problém. Nemôže to byť ale jednorazová účelová návšteva.

 

Trápi tento problém viac chlapcov alebo dievčatá?

Je to približne rovnaké, ale dievčatám to prekáža viac - z estetickej stránky.

01 - Modified: 2023-03-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKO sa pripraviť na operáciu? 02 - Modified: 2023-03-06 09:32:08 - Feat.: 0 - Title: Neurochirurgovia úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu 03 - Modified: 2023-02-06 11:58:11 - Feat.: 0 - Title: O unikátny spôsob operácie bratislavských neurochirurgov je záujem aj v zahraničí 04 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: 0 - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov
01 - Modified: 2023-04-11 04:46:31 - Feat.: - Title: Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne 02 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 03 - Modified: 2023-03-10 08:00:00 - Feat.: - Title: AKO sa pripraviť na operáciu? 04 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád 05 - Modified: 2022-07-08 07:53:03 - Feat.: - Title: Trápi vás pruh? Zbaviť sa ho dá jednodňovou operáciou
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
28. apríl 2024 17:36