Pri normálnych hladinách cukru v krvi sa cukor do moču nemá vôbec dostať.Foto: Dreamstime
StoryEditor

Už skalený moč svedčí o infekcii

04.09.2023, 09:00

Nielen krv, ale aj moč prezradí veľa o zdravotnom stave človeka. Pomáha pri odhalení zápalov, tehotenstva, ale vďaka nemu zistíte aj to, v akom stave máte obličky či pečeň.

Vyšetrenie moču je dôležitá diagnostická metóda, pomocou ktorej vedia lekári pomerne rýchlo odhaliť veľké množstvo zdravotných problémov. Napríklad, odhalia bielkoviny, ktoré sú signálom ochorenia obličiek, pH moču prezradí prebiehajúcu infekciu a cukor zas diabetes. Preto je vyšetrenie moču súčasťou bežnej lekárskej prehliadky a vyšetrenia pred operáciou.

 

Už vzhľad môže prezradiť chorobu

Za normálnych okolností je moč číry, bledožltej farby, ktorá sa môže meniť od slamovožltej po bledohnedú, s typickým miernym zápachom. Zmenu farby môžu spôsobiť cudzorodé látky (lieky, červená repa, prifarbované limonády) alebo chorobný proces. Pri malom príjme tekutín je moč zvyčajne tmavožltý. Močovkový zápach moču, ktorý môže byť navyše skalený, svedčí o prebiehajúcej infekcii.

Ako sa robí odber?

Ak lekár nariadi v rámci preventívnej prehliadky alebo predoperačného vyšetrenia vyšetrenie moču, dostanete od neho sterilnú skúmavku s uzáverom. Tá slúži na odber vzorky. Mal by to byť prvý ranný moč. Najskôr necháte časť moču voľne odtiecť a potom odoberiete vzorku. Dávajte pritom pozor, aby ste nejakým spôsobom neznehodnotili vnútro skúmavky. Mohlo by dôjsť ku kontaminácií vzorky a výsledok rozboru by nemusel byť správny.

Ako pomôžu testovacie papieriky?

Testovacie papieriky sú základným orientačným vyšetrením moču. Ich výhodou je ľahká dostupnosť, nízka cena a možnosť rýchlych výsledkov. Vyšetrenie spočíva v tom, že do vzorky moču sa ponorí papierik, ktorého koniec sa po styku s močom rôzne zafarbí vplyvom chemických reakcií.

Čo sa v moči môže nájsť?

• Cukor – nález cukru v moči je varovné znamenie a mal by byť nasledovaný vyšetrením hladiny cukru v krvi. Pri normálnych hladinách cukru v krvi sa cukor do moču nemá vôbec dostať. Jeho nález pri vyšetrení moču preto napovedá, že sú hladiny cukru v krvi neobvykle vysoké. To je typické pre cukrovku 1. aj 2. typu. Ďalšie vyšetrenie hladiny cukru v krvi umožní diagnostikovať cukrovku alebo ju vylúčiť.

• Bielkoviny – prítomnosť bielkoviny v moči môže znamenať celý rad problémov. Môže ísť o najrôznejšie ochorenia obličiek, infekcie močových ciest, nadmerný výskyt niektorých bielkovín v krvi a pod. Ak sa zistí jeho prítomnosť, pacient sa podrobí ďalším potrebným vyšetreniam na zistenie príčiny.

• Bilirubín – je to farbivo, ktoré vzniká z hemoglobínu po rozpade červených krviniek. Jeho nález v moči hovorí o narušenej schopnosti vylučovať bilirubín z tela žlčou, k čomu obvykle dochádza pri upchatí žlčových ciest. Zvýšené množstvo sa nachádza pri ochoreniach pečene, napr. žltačke.

• Ketolátky – v organizme vznikajú vtedy, ak organizmus hladuje, alebo pri nedostatku inzulínu. Nájdeme ich v moči zle živených ľudí (vo vyspelých krajinách ide typicky o alkoholikov) a u diabetikov s 1. typom, ktorým chýba inzulín.

• Hemoglobín – testovacím prúžkom sa dá v moči nájsť aj hemoglobín, ktorý sa vyskytuje v červených krvinkách, a vzniká tak podozrenie na výskyt krvi v moči. Príčin tohto stavu je naozaj veľa a pacient sa nevyhne ďalším špeciálnym vyšetreniam a prípadnej liečbe.

• pH moču – normálne pH moču je 5,0 – 6,0. Odchýlky od tejto hodnoty môžu byť spojené s infekciou močových ciest a sú tiež rizikovým faktorom vzniku močových kameňov (vysoké aj nízke pH).

 

Čo ešte prezradí farba a zápach moču?

- Svetlý, bezfarebný

Ak je moč takmer ako voda, znamená to, že ste pili veľa tekutín. Tiež však môže signalizovať nedostatočnú funkciu obličiek či cukrovku.

- Tmavý

Tmavý, dohneda sfarbený moč je znakom dehydratácie, to znamená, že vám chýbajú tekutiny v organizme. Preto obličky produkujú hustý moč tmavej farby. Ale aj prítomnosťou bilirubínu (odpad z krvi), čo je signálom zlej funkcie pečene a obličiek.

- Žltý

Jasnožltá farba môže znamenať nadmernú konzumáciu výživových doplnkov. Ide najmä o vitamíny skupiny B, karoténu (mrkvy) a pomarančov.

- Mliečnobiela

Prezrádza možné ochorenie obličiek s prítomnosťou tukov či bielkovín.

- Zakalený

Nie je to v poriadku. Na príčine bývajú napríklad soli, hlieny, tuky, baktérie... To znamená, že v tele už môže prebiehať chorobný proces. Určite vyhľadajte lekára, moč treba laboratórne vyšetriť a zistiť príčiny.

Zakalený moč znamená tiež prebiehajúci chorobný proces v tele človeka.

- Krv v moči

Môže ísť o ochorenie. Objavuje sa pri infekciách, kameňoch, úrazoch, ale aj pri veľkej námahe. Rozhodne si vo vyžaduje vyšetrenie lekárom. V najhoršom prípade môže signalizovať rakovinu.

- Zapáchajúci

Môžu ho spôsobovať niektoré potraviny, napríklad cibuľa, cesnak či špargľa. Tým, že sa aminokyseliny v nich obsiahnuté rozkladajú, uvoľňujú pachy, tie sa prefiltrujú cez obličky do moču. Hneď ako tieto potraviny celkom strávite, zápach sa stratí.

Veľký vplyv na zápach moču majú lieky. V prípade, že zápach pretrváva a vy žiadne lieky neužívate, navštívte svojho lekára, môže ísť o infekciu.

- Sladkastý zápach

Prezradí cukrovku. Môže totiž naznačovať prítomnosť cukru v krvi, ktorá sa vylučuje močom. Oblička funguje ako filter – ak je poškodený, cukor cezeň uniká a vylučuje sa močom. Cukor v moči môže byť tiež príznakom tehotenstva.

 

Čo je moč?

Moč zdravého človeka obsahuje 95 % vody, zvyšok sú produkty látkovej výmeny, ktoré telo vylúči ako nepotrebné, alebo sú preň škodlivé.

 

Aké choroby odhalí?

... ochorenie obličiek

... ochorenie pečene

... cukrovku

... infekciu močových ciest

... rakovinu

... anémiu

... žlčové kamene

... ochorenie pohlavných orgánov

01 - Modified: 2023-08-23 09:47:26 - Feat.: 0 - Title: Ako prebieha preventívna prehliadka? 02 - Modified: 2023-06-30 09:20:36 - Feat.: 0 - Title: Prečo lekárom klameme o svojom zdraví? 03 - Modified: 2023-06-23 09:54:43 - Feat.: 0 - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 04 - Modified: 2023-04-05 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na nedostatočný pitný režim upozorní moč, koža a jazyk
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
05. máj 2024 18:49