Rastú v prírode, na stromoch či lúkach. Majú viaceré pozitívne účinky na zdravie.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

HUBAMI pre lepšie glykémie

10.10.2023, 09:00

Na znižovanie cukru v krvi sa huby používali už odpradávna. Okrem toho majú množstvo ďalších zdraviu prospešných účinkov, napríklad znižujú tlak či cholesterol, bojujú proti infekciám.

Hliva ustricová

Je to jedna z najznámejších húb, ktorá v prírode bohato rodí bežne od októbra do decembra, ale i cez celú miernu zimu. Rastie na živých i odumretých kmeňoch a pňoch listnatých stromov, najmä topoľoch, bukoch, vŕbach, orechoch i pagaštanoch.

Ako môže pomôcť

Hliva obsahuje širokú plejádu polysacharidov, najmä glukánov, ako je napr. pleurán, ktorý má výrazný protizápalový, ale najmä imunostimulačný účinok. Tiež spôsobuje citeľné zníženie glykémie bez ovplyvnenia hladiny inzulínu. Má protinádorové účinky, znižuje cholesterol, dokonca potláča chuť na jedenie. Číňania využívajú hlivu i na liečenie lumbaga a na zmiernenie strnulosti šliach a končatín.

Hnojník obyčajný

Je to svojim rýchlym metabolizmom veľmi zaujímavá, takpovediac jednodenná huba. Ráno vystrčí klobúčik zo zeme, v priebehu dňa vyrastie.

Z nutrične dôležitých látok hnojník obsahuje najmä 20 aminokyselín, vlákninu, vitamíny B1, B2, C, E z minerálov draslík, horčík, vápnik železo mangán, zinok i vanád.

Ako môže pomôcť

Ľudová medicína využíva hnojník pri dlhodobom užívaní na zníženie krvného tlaku a zvýšenie kapacity mozgu, tiež na zlepšenie trávenia pri hepatitíde, pri črevných infekciách, pri strese, ale aj ako prostriedok proti ateroskleróze a obezite. Na zníženie cukru v krvi a krvného tlaku sa odporúča užívať 150 g čerstvých alebo 10 – 20 g sušených rozdrvených plodníc buď zamiešaných do jogurtu alebo vo forme vodného výluhu či odvaru.

Pôvabnica fialová

Je to jedna z najkrajších a najplodnejších jesenných húb s originálnym fialovým, modro, či hnedofialových sfarbením. Rastie od septembra do novembra až decembra v listnatých aj ihličnatých lesoch na pasienkoch, lúkach, i v záhradách najmä na humusových pôdach. Je to veľmi chutná a v kuchyni univerzálne využiteľná huba. Potrebuje však dlhšiu tepelnú úpravu.

Ako môže pomôcť

Oddávna sa pôvabnica využívala na znižovanie cukru v krvi. Odporúča sa ráno a večer užiť lyžičku tinktúry alebo odvaru z tejto huby, ktorá súčasne aj potláča sprievodné javy cukrovky ako bolesť hlavy, končatín, suchosť v ústach, nespavosť.

Odvar pomáha aj pri ošetrení abcesov a menších poranení, ba i k potlačeniu infekcie močových ciest. Pripravíme ho tak, že lyžičku hubového prášku varíme 10 – 15 minút v 200 ml vody, scedíme do tmavej fľaše a podávame 2– až 3-krát denne po dobu 3 – 5 dní.

Uchovec bazový (Judášovo ucho)

Je to huba rastúca na kmeni, konároch i na odumretom dreve, na listnatých stromoch a kroch najmä bazy čiernej, ale aj na vŕbach, javoroch i agáte. V miernych zimách rastie prakticky celý rok.

Je to chutná jedlá huba vhodná do polievok i na šaláty. Veľmi často sa používa v ázijských jedlách. Výborne sa suší a potom sa v teplej vode dá znovu oživiť. V Číne ju volajú aj čierna huba.

Ako môže pomôcť

Z obsahových látok sú najdôležitejšie polysacharidy, práve 3 % pollysacharidový extrakt huby znižuje hladinu cukru v krvi.

Uchovec znižuje aj hladinu cholesterolu, má aj antibiotické, imunostimulačné, antioxidačné, protizápalové i antikoagulačné účinky, čo pomáha i pri ateroskleróze a hypertenzii.

Tradične sa oddávna obklady z uchovca používali proti zápalu očí i pri ďalších očných chorobách, ďalej aj ako kloktadlo pri chorobách hrdla, pri liečbe zápalových opuchov, pri krvácajúcich hemoroidoch, pri podpore hojenia rán, ba i regenerácii pleti a vlasov a do krému proti vráskam.

Podpňovka obyčajná (václavka)

Začína rásť v septembri a ukončia ho až silnejšie mrazy zvyčajne decembri. Rastie na pňoch a kmeňoch listnatých stromov ako je dub, hrab, buk, ale rastie aj na orechoch, jabloniach a marhuliach. Je to nebezpečný škodca lesných i ovocných drevín. Pre nás je to však dobrá a chutná huba mnohostranne využiteľná v kuchyni, ale i naložená v sladkokyslom náleve. Jedlá pripravujeme len z mladších mäkších klobúčikov. Je ťažšie stráviteľná, preto potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu.

Ako môže pomôcť

Tradične už polysacharidy podpňovky významne zlepšujú glukózovú toleranciu a znižujú aj hladinu glukózy v krvi.

Množstvo liečebných indikácií využívaných pri podpňovke v ľudovej liečbe svedčí o jej intenzívnom i úspešnom a mnohostrannom využívaní. Je tiež veľmi významnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Tá ju využíva hlavne pri liečení infekcii pečene, pri žltačke, gastritíde a tiež pri závratoch, bolestiach hlavy a nespavosti. Účinná je aj pri liečení pľúcnych chorôb, pri precitlivenosti organizmu, k posilneniu tráviacej sústavy, k lepšiemu prekrveniu mozgu. Posilňuje aj srdce a prekrvenie končatín. Má aj sedatívne účinky a potláča nervozitu. V Číne patrí medzi najdrahšie huby.

Pečiarka dvojvýtrusná

Je to takpovediac poľná huba, ktorá rastie na lúkach, okrajoch lesov, v záhradách prevažne na dobre hnojených pôdach a kompostoch od mája do októbra. Častejšie sa však pestuje umelo a to vo veľkom, takže na pultoch obchodov je celoročne. Patrí medzi najviac konzumované huby.

Ako môže pomôcť

Znižovanie krvného cukru v krvi i krvného tlaku sa ňou praktizuje oddávna. Pečiarka má aj antialergické účinky, ba je tiež dobrým antioxidantom, má výrazné protizápalové.

Zaujímavé je zistenie že pravidelný konzum pečiarky sa využíva aj na podporu pre nás užitočných bifidobaktérií v našom čreve. Ľudia trpiaci alergiou alebo astmou by mali jesť čerstvé plodnice.

Ing. Jaroslav Pížl
01 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu? 02 - Modified: 2022-10-11 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najzdravšie potraviny na svete 03 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom
01 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 02 - Modified: 2023-09-01 06:05:49 - Feat.: - Title: Hlivu a jej účinok na glykémie štúdujú vedci 03 - Modified: 2023-06-23 09:54:43 - Feat.: - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 04 - Modified: 2023-11-21 09:38:05 - Feat.: - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 05 - Modified: 2023-05-22 13:50:01 - Feat.: - Title: Stravovanie diabetika v rodine
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:11