StoryEditor

Slováci chcú investovať pol miliardy. Do nových projektov

18.02.2016, 15:06
Autor:
pjpj
Prvýkrát bude za nadnárodným investičným fondom možné nájsť výlučne slovenské know-how.

Jeho tím má na trhu viac ako sto rokov skúseností. Podporujú ho veľkí inštitucionálni investori z Ázie, európske rozvojové banky, či národné penzijné fondy. Reč je o InfraPartners Management, ktorý si doteraz svoje investičné aktivity manažoval z Londýna, Prahy, prípadne Varšavy či Budapešti. Bratislave sa doteraz, tak ako väčšina správcov globálnych fondov, vyhýbal. Už to však neplatí. „Na lokálne pomery ide o veľký fond. Preinvestovať sa má 500 miliónov dolárov, čo znamená investície v rozsahu dve až dva a pol miliardy dolárov do ekonomík v tomto regióne,” vysvetľuje partner InfraPartner Management Marián Boček.

Ide o Slováka, ktorý sa po šestnástich rokoch vrátil zo zahraničia, kde pôsobil aj v známych finančných inštitúciách na Wall Street. Cieľ fondu je zrejmý - investovať do slovenských rozvojových infraštrukturálnych projektov. A vložiť tak kapitál do Slovenska.

Slovenské know-how
„Myšlienka priniesť na Slovensko know-how a riadenie medzinárodných investičných aktivít je dnes veľmi dôležitá. Po mnohé roky sme totiž manažovali investičné aktivity väčšieho rozsahu buď z Londýna alebo z Prahy, prípadne z Varšavy či Budapešti. Pritom v tímoch pôsobilo veľa kvalitných ľudí zo Slovenska. Pracovali v zahraničí a investovali späť do nášho regiónu,” vysvetľuje Adrian Vyčítal, partner InfraPartners Management.

Dodáva, že investori v tom období neboli naklonení umiestniť svoj manažment na Slovensko. Mali na to viacero dôvodov. „Kredit Slovenska ale odvtedy výrazne vzrástol a aj keď sme malá krajina, vyrástla tu nová generácia schopných a nadaných ľudí,” naznačuje Vyčítal.

A to je základný prvok pre manažment investícií. Podľa partnera InfraPartners Management vzniká na Slovensku fond, ktorý má za cieľ motivovať ako investorov, tak aj ľudí, ktorí sa venujú investičným projektom alebo majú v tejto oblasti nápady.

CEE región totiž v sebe spája prvky rozvíjajúcich sa trhov so slušnou dynamikou rastu a súčasne bezpečné prostredie. „Náš tím má skúsenosti s akvizíciami, developmentom a prevádzkou projektov v tomto regióne. V novom fonde chceme skombinovať oboje a priniesť investorom rýchlu a profesionálnu alokáciu zdrojov a atraktívne výnosy,” tvrdí Vyčítal.

K tomu okrem investorov môžu pridať ruku aj Slováci. Napriek tomu, že ide o globálny fond, ambíciou Adriana Vyčítala a Mariána Bočeka bolo vytvoriť pobočku na Slovensku a riadiť aktivity fondu lokálnymi ľuďmi. Aj preto väčšinu tímu v bratislavskej pobočke tvoria mladí Slováci, ktorí tak získavajú skúsenosti pri manažmente a správe fondu.

Šanca byť globálni
Tak ako Marián Boček, aj Adrian Vyčítal získaval medzinárodné podnikateľské skúsenosti. Ako mladý človek po zmene režimu dostal šancu v medzinárodnej poradenskej firme a relatívne skoro sa naučil veľa o procesoch a čo robí firmu úspešnou. Neskôr spolu s partnermi rozvinul skúsenosti v regióne CEE v rámci skupiny firiem okolo Synco Group. Developovali desiatky projektov v oblasti energetiky, rekonštruovali a prevádzkovali elektrárne, kupovali i predávali projekty, investovali spolu s nadnárodnými fondmi s účasťou európskych bánk. „Dnes je čas zúročiť skúsenosti a dať Slovensku šancu byť globálnym,” tvrdí.

menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
27. júl 2024 01:42