TASR
StoryEditor

Pre kontakty s Vadalom spolu s Troškovou skončil u Fica. Jasaň teraz môže byť poslancom

27.05.2019, 14:25
Autor:
TASRTASRmahomaho
Do poslaneckých lavíc v Národnej rade budú musieť nastúpiť štyria náhradníci.

Voľby do Európskeho parlamentu prinesú zmeny aj v poslaneckých laviciach Národnej rady. Zvolení boli štyria súčasní poslanci a na ich miesta budú musieť zasadnúť náhradníci. 

​Za stranu Smer bude v europarlamente pôsobiť poslanec Miroslav Číž. Podľa výsledkov posledných parlamentných volieb by mal na jeho miesto nastúpiť Viliam Jasaň.

​Jasaň pôsobil ako šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády. Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa objavili informácie o jeho údajných kontaktoch na taliansku mafiu pôsobiacu na Slovensku.

Jasaň mal mať úzke väzby aj na Antonina Vadalu, o ktorom písal Ján Kuciak.

Podobné styky mala mať aj vtedajšia hlavná štátna radkyňa na vláde Mária Trošková. Obaja o svoje pozície prišli. Jasaň sa pre portál tvnoviny.sk vyjadril, že sa nad situáciou ešte nezamýšľal. "Uvidím, ako rozhodnú v strane," dodal.

Podľa Smeru je na rozhodnutí samotného náhradníka, či si mandát uplatní alebo nie. "Strana do tohto procesu ani nemôže zasahovať," uviedol v reakcii hovorca Smeru Ján Mažgút.  

Za Slušné Slovensko vyzýva Jasaňa aj Smer

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyzvala Jasaňa, aby sa svojho postu náhradníka vzdal, jeho nástup do parlamentu považuje za neprijateľný. 

"Pán Viliam Jasaň bol donútený desiatkami tisícov občanov odstúpiť, pretože podnikal s Vadalom a Troškovou a stal sa symbolom korupcie a prepojenia mafie na Úrad vlády," uviedli vo vyhlásení.  

Iniciatíva apeluje aj na Smer, aby odporučil Jasaňovi nenastúpiť do Národnej rady, ak chce prispieť k zmiereniu spoločenského napätia. 

"Ľudia, ktorí sú podozriví z prepojenia na mafiánov a organizovanú korupčnú sieť nemajú v Národnej rade čo robiť," dodávajú predstavitelia Za slušné Slovensko.

Nové tváre budú aj v ďalších stranách

Náhradník bude musieť nastúpiť aj za ĽSNS. Za Milana Uhríka by mal do poslaneckej lavice zasadnúť Marián Chmelár. 

​V poslaneckom klube opozičnej strany Sloboda a Solidarita pribudnú až dve nové tváre. Obaja kandidáti, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca, sú poslancami Národnej rady.

Nahradiť by ich mali Marián Viskupič a Jakub Nedoba. Viskupič vymení náhradníka Michala Brósku, ktorý svoj nárok na mandát poslanca parlamentu z dôvodu pracovnej vyťaženosti v súkromnej sfére nevyužije. Pre TASR to potvrdil hovorca SaS Róbert Buček.

Po zmenách sa uvoľní aj miesto podpredsedníčky parlamentu po Lucii Ďuriš Nicholsonovej. O obsadení postu podpredsedu alebo podpredsedníčky NR SR rozhodne podľa Bučeka republiková rada strany.

​Víťazom volieb do Európskeho parlamentu sa stala koalícia Progresívne Slovensko - Spolu so ziskom 20,11 percenta hlasov.

Nasleduje Smer-SD s 15,72 percentami hlasov a ĽSNS so ziskom 12,07 percenta hlasov. Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta). Oficiálne výsledky potvrdila v nedeľu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 04 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 05 - Modified: 2024-02-04 09:08:53 - Feat.: - Title: Poslanci budú v utorok pokračovať v diskusii o novele Trestného zákona
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
25. apríl 2024 17:23