StoryEditor

Fidesz: Vaši Maďari majú právo na autonómiu

03.06.2009, 16:40
Maďarská opozičná strana Fidesz považuje za tragikomické, že kvôli výrokom jej predsedu Viktora Orbána bola zvolaná na Slovensku mimoriadna schôdza.
"Reakcia slovenskej vlády na vyjadrenia Viktora Orbána nemá za cieľ nič iné, ako mobilizovať krajne protimaďarských voličov na nadchádzajúcich eurovoľbách," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Budapešti poslanec strany Fidesz Zsolt Németh.

Podľa politika je zvláštne, že schôdzu zvoláva vláda v čase, keď vychádzajú na povrch jej korupčné škandály. Fidesz odmietol aj tvrdenia slovenskej vlády o tom, že slovenskí Maďari nemajú právo na autonómiu. "V EÚ existuje niekoľko autonómií a tak treba dať šancu aj na Slovensku žijúcim Maďarom na vytvorenie vlastnej autonómie," hovorí Németh. Stranu Fidesz na tlačovej konferencii podporil aj predseda Európskej ľudovej strany Wilfried Martens. Poslanec Németh opäť vyzval príslušníkov maďarskej menšiny, aby sa zúčastnili eurovolieb.

Kto vytiahol maďarskú kartu

SMK si podľa premiéra Roberta Fica musí uvedomiť svoju zodpovednosť za Slovensko a nenechať "sa využívať nikým zvonku, aj keď hovoria rovnakým jazykom." Ak sa výroky maďarského opozičného lídra Viktora Orbána nezastavia, môžu mať podľa premiéra "nedozerné následky na stabilitu a vzťahy medzi občanmi." Predseda vlády okrem toho odmietol obvinenie opozície, podľa ktorej práve vláda vyťahuje pred eurovoľbami maďarskú kartu. "Bolo to v Ostrihome, kde sa konalo spoločné vystúpenie pánov Orbána a Csákyho. Nebol to míting ani socialistov, ani nikoho iného, ktorý vyvolal pobúrenie," hovorí Fico. Rétorika z Ostrihomu podľa neho nie je maličkosť, nad ktorou možno mávnuť rukou. Opozícia by mala radšej podľa Fica odmietnuť nezodpovedné reči krajnej pravice. "SDKÚ a KDH ako slovenské politické strany vždy zlyhajú. Vždy," odkázal im.

"Bolo to v Ostrihome, kde sa konalo spoločné vystúpenie pánov Orbána a Csákyho. Nebol to míting ani socialistov, ani nikoho iného, ktorý vyvolal pobúrenie."
Predseda vlády Robert Fico

Vystúpenie premiéra Roberta Fica na mimoriadnej schôdzi sa na začiatku nieslo v pozitívnom duchu. Povedal, že v najbližších týždňoch plánuje oficiálnu návštevu Maďarska. "Som pripravený kedykoľvek, kdekoľvek a o akejkoľvek téme rokovať," povedal. Podľa premiéra je 15-ročná bilancia susedských vzťahov pozitívna a nesmieme dopustiť, aby ich niečo zatienilo.

Slotov čardáš
Oveľa ostrejšie slová adresoval maďarskému politikovi predseda SNS Ján Slota. Navrhol ho vyhlásiť za personu non grata, aby nikdy nemohol prekročiť hranice Slovenska. Podľa neho sa nesmieme uspokojiť s tým, že ide len o pravicový extrém. "Ak ide o Maďarov, maďarstvo a oživenie iredenty, čert ako diabol," hovorí Slota. Orbán bude mať podľa neho po voľbách ústavnú väčšinu so stranou Jobbik a "potom nastane madarský čardáš v európe," povedal. "Zobuďme sa a buďme nielen ostražití, ale aj svorní, lebo tá hrozba je ako vírius chrípky. Nevidíte ho, ale zbadáte ho, až ked vás napadne." Orbánova politika je podľa Slotu nebezpečná pre celú Európu. Slota navrhol aj postaviť SMK mimo zákona, lebo je riadená Maďarskou
republikou.

"Ak ide o Maďarov, maďarstvo a oživenie iredenty, čert ako diabol."
Predseda SNS Ján Slota

Za schôdzu je aj Lajčák
Aj podľa ministra zahraničných vecí malo význam zvolať schôdzu kvôli Orbánovi. „Cítime potrebu upozorniť Európu na to, že vo vyjadreniach predsedu Fideszu zaznievajú tóny, ktoré jednoducho nepatria do kultúry Európy 21. storočia,“ povedal Lajčák. Minister odmietol obvinenia opozície, že koalícia mala najprv využiť diplomatickú cestu protestu proti Orbánovi a nie zvolávať mimoriadnu schôdzu. „Diplomatické iniciatívy voči politickým stranám sa nerobia, robia sa voči štátom a voči vládam,“ odkázal im Lajčák.

"Cítime potrebu upozorniť Európu na to, že vo vyjadreniach predsedu Fideszu zaznievajú tóny, ktoré jednoducho nepatria do kultúry Európy 21. storočia."
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

Opozícia prijala spoločné vyhlásenie
Opozičné strany SDKÚ-DS a KDH dnes v kinosále parlamentu prijali spoločné vyhlásenie k dobrým susedským vzťahom medzi Slovenskou a Maďarskou republikou, SMK sa však k ich iniciatíve nepridala. "SMK si musí vybrať, či chce ísť cestou Viktora Orbána, alebo cestou KDH a SDKÚ-DS," vyhlásil po hlasovaní poslaneckých klubov predseda KDH Pavol Hrušovský. Strany prijali spoločné vyhlásenie v ktorom susednému Maďarsku odkazujú, "aby podporovalo také politiky, ktoré budú v súlade s hodnotami, cieľmi, duchom a literou Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi dvoma štátmi." Vládu zas žiadajú, aby využila všetky nástroje bilaterálnej spolupráce medzi republikami. 

"V EÚ existuje niekoľko autonómií a tak treba dať šancu aj na Slovensku žijúcim Maďarom na vytvorenie vlastnej autonómie."
Poslanec Fidesz-u Zsolt Németh

Maďarské záujmy
Viktor Orbán sa koncom mája na spoločnom mítingu s Pálom Csákym v Ostrihome vyjadril, že v eurovoľbách ide o to, koľko maďarských poslancov bude v Bruseli obhajovať záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny. "Toto rozhodnutie určí na päť rokov váhu Maďarov v Európskom parlamente," povedal nádejný budúci premiér Maďarska. Každého slovenského Maďara, ktorý pôjde voliť, bude podľa Orbána "s očakávaním" sledovať Maďar spoza hraníc.

menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
20. apríl 2024 09:37