StoryEditor

Maďarská karta? To nás vôbec netrápi

06.06.2009, 19:45
V južných okresoch spory politikov ľudí príliš nezaujímajú. K mobilizácii voličov do eurovolieb maďarská karta zrejme nezaberie.

V južných okresoch Nitrianskeho a Trnavského kraja, kde je najvyšší podiel obcí zo zmiešaným obyvateľstvom, to v sobotu vyzeralo ako v každý iný víkendový deň.

Okolo obeda nič nenaznačovalo tomu, že voľby poslancov Európskeho parlamentu sú v plnom prúde. Volebné miestnosti, ktorými sme prechádzali, zývali vo väčšine prípadov prázdnotou. Namiesto pred obecným úradom či kultúrnym domom sme väčšinu ľudí videli pracovať v záhrade, ale okolo domu.


Apatia k politike
"Voľby ? Ani neviem, že dnes také niečo prebieha," tvrdí nám mladý muž stojaci na autobusovej zastávke v obci Cabaj-Čápor neďaleko Nitry. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Emílie Rácovej má takýto postoj veľa  ich občanov. "Ľudia sú už presýtený voľbami. Vo februári sme v obci mali miestne referendum, potom bolo prvé  a následne druhé kolo prezidentských volieb, teraz voľby do europarlamantu.  Ani by som nepovedala, že bola slabá propagácia, skôr vládne všeobecne taká apatia k politike a veciam verejným," vysvetľuje Rácová.

 

Dopĺňa ju študentka Janka Illesova, ktorá si myslí, že najmä mladých ľudí odrádza fakt, že väčšinu kandidátov vôbec nepoznajú. "Ide pre nás o úplne neznáme tváre, ktoré nikomu nič nehovoria. "Kandidáti a ich programy sa mali omnoho dlhšie a výraznejšie zviditeľňovať, aby si na nich verejnosť zvykla," dodáva. Vyťahovanie maďarskej karty podľa nej
voličov k väčšej účasti zrejme vôbec nezmobilizuje.


Slabá osveta
V obci Cabaj-Čápor má najväčšiu podporu Smer-SD a SDKÚ. Priaznovcov SMK v tejto takmer čisto slovenskej obci nie je veľa. Podobná situácia je v obci Močenok neďaleko Šale. Pred miestnym Obecným úradom je pusto. Jediné živé duše , ktoré stretávame na provizórnom námestí pred budovou stretávame sú dve dôchodkyne. "Všetci mladí, ktorých poznám mi hovorili, že určite voliť nepôjdu. Vraj ich to nezaujíma a nechcú mať s politikou nič spoločné. Ja mám na to iný názor a myslím si, že voliť by mal ísť každý.
Veď  v tom parlamente sa rozhoduje aj o našej budúcnosti, tak by sme sa aspoň raz za čas mali starať do týchto vecí," vysvetľuje jedna z dôchodkýň Anna Szabová.

O chvíľu do volebnej miestnosti vchádza aj 82 - ročný dôchodca Imrich Kollár. "Aj keď mám svoje vek a asi tu už dlho nebudem, voľby ma zaujímajú. Nechápem, ako môže byť niekomu ľahostajné, kto ho v Európskom parlamente zastupuje. Myslím si, že v tomto smere sa mala urobiť určite omnoho väčšia osveta," uvažuje.
S jeho slovami sa stotožňuje i predsedníčka okrskovej volebnej komisie Martina Kodadová, podľa ktorej bola kampaň pred voľbami mimoriadne slabá. "Žiadne míting či stretnutia s občanmi neboli ani u nás, ani nikde v okolí. Potom sa nemožno čudovať, že voliči sú apatickí a k urnám vôbec neprídu," dodáva.


Maďari a Slováci bez problémov

V obci Diakovce, kde žije 72 percent občanov maďarskej národnosti, skúšame mapovať situáciu v miestnom pohostinstve s názvom CS. Pri barovom pulte postáva niekoľko štamgastov, ktorí tvrdia, že už odvolili. Majiteľ Štefan Csimma vysvetľuje, že voľby do europarlamentu sú už od rána hlavnou témou, o ktorej sa návštevníci jeho podniku bavia.

"Maďarská karta ? To tu nikoho nezaujíma. To sú len umelo vykonštruované výmysly politikov. V mojej reštaurácii sedávajú pravideľne pri jednom stole Maďari i Slováci a ešte sa nestalo, že by mali nejaký problém. Aj ľudia v obci spolu vychádzajú veľmi dobre, bez ohľadu na to, ako majú národnosť," tvrdí Csimma, podľa ktorého aktuálny vývoj slovensko-maďarských vzťahov žiadny vplyv na volebnú účasť mať nebude.


Eurofondy zaberajú
Presúvame sa do približne tristo mestrov vzdialenej základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským, kde je jedna z volebných miestností. "Na volebnú účasť sa zatiaľ stažovať nemôžeme. Chodí síce menej ľudí ako pri prezidentských voľbách, ale myslím si, že do večera sa to zlepší,"uvažuje členka volebnej komisie Gabriela Turianová. Väčšina obyvateľov Diakoviec  podľa nej význam Európskej únie pre ich každodenný život vníma veľmi intenzívne.

"Z eurofondov sa nám podarilo kompletne zrekonštruovať celý objekt základnej školy, kultúrny dom, ale aj veľkú časť obecných chodníkov. V rámci ďalšieho projektu z EÚ sme zase dostali školské počítačové učebne," dodáva. V neďalekej obci Trstice  prišlo okolo trinástej hodiny prišlo v obci k volebným urnám len okolo 15 percent občanov. "Myslím si, že volebná účasť bude celkom vysoká. Máme skúsenosti z predchádzajúcich volieb, že občania chodievajú až podvečer. Tu sme na dedine a cez deň väčšina obyvateľov robí okolo domu, v záhrade, prípadne ide do mesta na veľké nákupy," vysvetľuje predsedníčka volebnej komisie Zuzana Tóthová. 


V obci, kde sa až 95 percent občanov hlási k maďarskej národnosti, podľa nej opätovné  vyťahovanie maďarskej karty, nemá žiadny vplyv na to, či ľudia k urnám prídu, alebo nie. Skôr ich zaujíma, čo konkrétne europoslanci a politici z Bruseli urobia pre život v ich obci či regióne.

 

menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
26. apríl 2024 23:18