euro, peniazeReuters
StoryEditor

Vyhnite sa sklamaniu pri výbere dodávateľa energií. Riešte to takto

10.11.2017, 23:46
Autor:
(zk)(zk)
Zimné obdobie je predo dvermi, a tak okrem ohrevu vody sa stáva nevyhnutnosťou aj vykurovanie bytu či domu. Dôležité je však správne si vybrať dodávateľa energií.

Trh s energiami pre domácnosti je už niekoľko rokov otvorený, a preto ponúka na výber množstvo dodávateľov energií, z ktorých je možné si vybrať. Ako si však zvoliť toho správneho dodávateľa, aby ste na energiách ušetrili?

Cena za dodávky energií

Je najdôležitejším kritériom, pre ktorý sa ľudia rozhodujú pre zmenu dodávateľa energií, či už plynu alebo elektriny. Nižšiu cenu vo všeobecnosti ponúkajú hlavne alternatívni dodávatelia, čo je spôsobené tým, že trh s plynom a elektrinou im umožňuje obchodovať na energetickej burze a nakúpiť komodity pre svojich zákazníkov za výhodné ceny.

Ďalším zásadným faktorom sú aj náklady týchto spoločností. „Nakoľko nemusíme investovať do nehnuteľností a zákazníckych centier, nepotrebujeme ani toľko zamestnancov a dokážeme hospodáriť efektívnejšie,“ hovorí obchodný riaditeľ Energie2 Eduard Chudovský.

Pre uľahčenie výberu a zvýšenie prehľadu o cenách energií ponúkaných jednotlivými dodávateľmi je možné použiť aj cenovú kalkulačku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Referencie, spoľahlivosť

Ceny energií nie sú ale jediným rozhodujúcim kritériom pri výbere dodávateľa. Dôležitá je história spoločnosti, počet zákazníkov, alebo aj referencie, ktoré sa dajú overiť napríklad na internete. Vybraný dodávateľ by sa mal nachádzať aj v zozname dodávateľov na webovej stránke ÚRSO, ktorý sa aktualizuje každý štvrťrok.

Je dôležité vedieť, že prejsť k inému dodávateľovi energií je možné v zásade kedykoľvek, teda aj počas vykurovacej sezóny. Samozrejme, záleží na dĺžke viazanosti zmluvy s existujúcim dodávateľom. Pri tých, ktoré sú uzatvorené na dobu neurčitú sa dá prejsť kedykoľvek, pri zmluvách na dobu určitú po uplynutí zmluvnej viazanosti alebo aj v prípade, ak dodávateľ zmení ceny alebo zmluvné podmienky.

Proces prechodu si pre seba zjednodušíte aj podpisom plnej moci pre nového dodávateľa, ktorý za vás potom vykoná všetky potrebné úkony, a to bezplatne.

Je tiež dôležité vedieť, že prechod medzi dodávateľmi si nevyžaduje zmenu technického vybavenia, či už sietí, elektromerov alebo plynomerov. A aj odpisy spotreby budú naďalej vykonávať tie isté distribučné spoločnosti ako pred zmenou dodávateľa.

Bonus na záver, prakticky zadarmo

Platiť za energie musíme. Tak prečo energie neodoberať od dodávateľa, ktorý vám okrem nízkych cien, spoľahlivých dodávok navyše ešte aj vráti časť zo zaplatených platieb späť na váš účet? „Potenciál tejto zaujímavej výhody zatiaľ nie je dostatočne využívaný, hoci každý zákazník môže získať späť až 1,5 % zo zaplatenej ceny energií plus 1 shopping point z každého kilowattu,“ upozorňuje Ľuboš Kravárik, generálny riaditeľ spoločnosti myWorld Slovakia. Pri tak samozrejmej veci, akou je platba za energie, ide o benefit prakticky zadarmo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:51