StoryEditor

Dodatok k spoločenskej zmluve

23.06.2005, 00:00
Povinné údaje, ktoré musí obsahovať spoločenská zmluva, ustanovuje najmä § 110 Obchodného zákonníka.

Dnes som si išla po prvý výpis z obchodného registra a zamietli mi to, lebo mi chýbajú nejaké údaje v spoločenskej zmluve. V spoločenskej zmluve vraj musia byť uvedené výhody spoločníkov a členov zo založenia spoločnosti. Navyše mám podať námietku proti súdu s tým, že tam doplním chýbajúce údaje. Mám doložiť novú spoločenskú zmluvu alebo stačí dodatok k spoločenskej zmluve a podpisy znovu overené od notára?
-- Povinné údaje, ktoré musí obsahovať spoločenská zmluva, ustanovuje najmä § 110 Obchodného zákonníka. V zmysle tohto ustanovenia spoločenská zmluva spoločnosti s ručením obmedzeným musí obsahovať:
a) obchodné meno a sídlo spoločnosti,
b) určenie spoločníkov uvedením názvu a sídla právnickej osoby alebo mena a bydliska fyzickej osoby,
c) predmet podnikania (činnosti),
d) výšku základného imania a výšku vkladu každého spoločníka a výšku splatených vkladov pri založení spoločnosti vrátane spôsobu a lehoty splácania vkladu, a pokiaľ ide o nepeňažné vklady, aj ich predmet a určenie peňažnej sumy, v akej sa nepeňažný vklad započítava na vklad spoločníka, ku ktorému sa zaviazal,
e) mená a bydliská a rodné čísla prvých konateľov spoločnosti a spôsob, akým konajú v mene spoločnosti; pri zahraničnej fyzickej osobe sa uvádza dátum narodenia, ak rodné číslo nebolo pridelené,
f) mená a bydliská a rodné čísla členov prvej dozornej rady, pokiaľ sa zriaďuje; pri zahraničnej fyzickej osobe sa uvádza dátum narodenia, ak rodné číslo nebolo pridelené,
g) určenie správcu vkladov podľa § 60 ods. 1 Obchodného zákonníka,
h) výšku rezervného fondu, ak spoločnosť vytvára rezervný fond pri svojom vzniku, a výšku, do ktorej je spoločnosť povinná rezervný fond dopĺňať, a spôsob dopĺňania,
i) výhody poskytnuté osobám podieľajúcim sa na založení spoločnosti alebo na činnostiach smerujúcich k nadobudnutiu oprávnenia na jej činnosť,
j) predpokladané náklady spoločnosti súvisiace so založením a vznikom spoločnosti,
k) ďalšie údaje, ak tak ustanovuje zákon.

Ak spoločenská zmluva neobsahuje niektorú z obligatórnych náležitostí vyžadovaných zákonom, nemôže spoločenská zmluva platne vzniknúť. Obchodný zákonník ako jednu z jej obligatórnych obsahových náležitostí obsahuje povinnosť uviesť výhody poskytnuté osobám podieľajúcim sa na založení spoločnosti alebo na činnostiach smerujúcich k nadobudnutiu oprávnenia na jej činnosť. Takéto výhody pritom môžu mať peňažnú povahu.
Tak to bude napr. v prípade, ak zakladatelia poskytnutú tretej osobe odmenu za zabezpečenie vydania živnostenského listu, prípadne jej zveria komplexné zabezpečenie založenia spoločnosti, pričom náklady s tým vzniknuté bude znášať spoločnosť na základe schválenia takýchto úkonov valným zhromaždením v lehote troch mesiacov odo dňa vzniku spoločnosti, teda jej zápisu do obchodného registra. Okrem peňažných výhod to môže byť napr. poskytnutie zvýhodnenia takýmto osobám pri službách, ktoré bude založená spoločnosť poskytovať v budúcnosti.

Výhody
Informácie o poskytnutých výhodách tvoria podstatnú obsahovú náležitosť spoločenskej zmluvy aj vtedy, keď spoločnosť osobám podieľajúcim sa na jej založení alebo na činnostiach smerujúcich k nadobudnutiu oprávnenia na jej činnosť neposkytne žiadne výhody. V takom prípade musí spoločenská zmluva obsahovať aj údaj, že výhody v zmysle § 110 ods. 1 písm. i) Obchodného zákonníka spoločnosť neposkytuje. Ak spoločenská zmluva takúto úpravu neobsahuje, registrový súd odmietne vykonanie zápisu spoločnosti.

Spoločenská zmluva
Pokiaľ ide o druhú otázku, teda či je potrebné k námietkam proti odmietnutiu vykonania zápisu priložiť "novú" spoločenskú zmluvu alebo jej dodatok, je potrebné uviesť, že v prípade, ak v konkrétnom prípade pôjde -- laicky povedané -- o "skompletizovanie" spoločenskej zmluvy a dosiahnutie jej právnych účinkov v registrovom konaní.
Z uvedeného teda vyplýva, že takýto účinok možno dosiahnuť dodatkom k spoločenskej zmluve, ktorý odstráni vady spoločenskej zmluvy, ktoré viedli k odmietnutiu vykonania zápisu spoločnosti do obchodného registra. Ak by však bola uzatvorená "nová" spoločenská zmluva, ktorá by v plnom rozsahu, na základe jej ustanovení, nahrádzala "pôvodnú" spoločenskú zmluvu, účinok by bol dosiahnutý rovnaký, keďže aj takáto "nová" spoločenská zmluva by musela byť považovaná za dodatok tej pôvodnej (samozrejme, s podmienkou, že by nemenila jej podstatné náležitosti).
Na základe odstránenia tohto nedostatku, v súlade s § 200b ods. 4 Občianskeho súdneho poriadku vyšší súdny úradník vykoná zápis v prípade, ak navrhovateľ podal námietky a súčasne v celom rozsahu odstránil nedostatky, pre ktoré bolo vykonanie zápisu odmietnuté.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:49