StoryEditor

Zdravotné poistné od januára

17.05.2006, 00:00

Poistné sa riadi zákonom o zdravotnom poistení (č. 580/2004 Z. z.)
Sadzba poistného
-- sadzba poistného je 14 % (10 % odvádza zamestnávateľ a 4 % zamestnanec) z vymeriavacieho základu
-- osoby zdravotne postihnuté odvádzajú poistné 7 % (5 % zamestnávateľ a 2 % zamestnanec)
-- SZČO 14 % z vymeriavacieho základu (7 %, ak je zdravotne postihnutý)
-- dobrovoľne nezamestnaný 14 % z vymeriavacieho základu (7 %, ak je zdravotne postihnutý)
-- zamestnanec, ktorý má príjmy aj z inej samostatnej zárobkovej činnosti (zdaniteľné podľa § 6 zákona o daniach z príjmov), je sadzba poistného 14 % z vymeriavacieho základu (7 %, ak je zdravotne postihnutý)
Vymeriavací základ
-- minimálnym vymeriavacím základom je minimálna mzda platná k 1. januáru kalendárneho roka. K 1. 1. 2006 je to 6 900 Sk
-- vymeriavací základ je najmenej súčet minimálnych miezd za každý mesiac rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie je kalendárny rok. To znamená, že minimálnym vymeriavacím základom je 82 800 Sk (6 900 Sk x 12 mesiacov)
-- u mladistvých zamestnancov, ktorí sú starší ako 16 rokov, je to najmenej 62 100 Sk (75 % z 6 900 Sk = 5 175 Sk x 12)
-- u osôb poberajúcich invalidný (do dňa vydania nového rozhodnutia Sociálnej poisťovne aj čiastočne invalidný) dôchodok a zamestnancov mladších ako 16 rokov suma najmenej 41 400 Sk (50 % z 6 900 Sk = 3 450 Sk x 12)
-- maximálnym vymeriavacím základom je najviac súčet trojnásobkov priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej štatistickým úradom Slovenskej republiky za rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu. V roku 2006 sa použije priemerná mesačná mzda z roku 2004). Maximálny vymeriavací základ je teda najviac suma 569 700 Sk (15 825 Sk priemerná mzda x 3 = 47 475 Sk x 12 mesiacov)
-- vymeriavací základ štátu je 12-násobok priemernej mesačnej mzdy, to znamená 189 900 Sk (12 x 15 825 Sk). Za kalendárny mesiac štát platí 633 Sk (15 825 Sk x 4 %)

Do vymeriavacieho základu sa nezapočítava:
-- odstupné a odchodné,
-- náhrada za pracovnú pohotovosť, náhrada za služobnú pohotovosť, náhrada za pohotovosť, príplatok za pohotovosť,
-- príspevok zo sociálneho fondu,
-- príjem zamestnanca v súvislosti s používaním motorového vozidla na služobné účely a súkromné účely,
-- odmena podľa osobitných predpisov v oblasti priemyselných práv,
-- odmena vyplácaná pri pracovnom výročí a životnom výročí,
-- odmena vyplácaná pri prvom skončení pracovného pomeru pri odchode do starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku,
-- plnenie poskytnuté zamestnávateľom po skončení pracovného pomeru, služobného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru,
-- odmena vyplácaná pri prvom skončení služobného pomeru po splnení nároku na starobný dôchodok, výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok.
Splatnosť preddavku na poistné
Preddavok SZČO (a osoby tzv. dobrovoľne nezamestnanej) je splatný do ôsmeho dňa po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca, čo znamená, že napríklad preddavok za máj treba odviesť do 8. júna.
Preddavok zamestnancov a zamestnávateľa je splatný v deň, ktorý je určený na výplatu príjmov zamestnancov za príslušný kalendárny mesiac. Ak je výplata príjmov zamestnancov pre jednotlivé organizačné útvary zamestnávateľa rozčlenená na rôzne dni, preddavok je splatný v deň poslednej výplaty príjmov zamestnancov zúčtovaných za príslušný kalendárny mesiac. Ak nie je takýto deň určený, preddavok za príslušný kalendárny mesiac je splatný posledný deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí poistné.
Nezaplatenie preddavku
Poistenec, ktorý nezaplatil zdravotnej poisťovni preddavok na poistné za tri mesiace alebo nedoplatok na poistné ani na výzvu príslušnej pobočky poisťovne, má právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. To neplatí, ak poistenec je zamestnancom, za ktorého nezaplatil preddavok na poistné jeho zamestnávateľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:01