StoryEditor

Poradňa

06.03.2007, 23:00
Chcem využiť financie z eurofondov, ale neviem, ako mám začať.
- V prvom rade sa musíte rozhodnúť, na čo chcete pomoc použiť, teda musíte mať jasne definovaný svoj zámer a cieľ. Podľa zadefinovania svojich potrieb ich musíte porovnať s možnosťami v operačných programoch a reflektovať na výzvu daného riadiaceho orgánu zverejnenú na jeho internetovej stránke. Vo výzve si musíte overiť svoju oprávnenosť a oprávnenosť využitia plánovaných prostriedkov. Ďalej musíte postupovať podľa jednotlivých pokynov uvedených vo výzve. Ešte pred samotným podaním projektu je potrebné dodržať určitý postup. Napríklad preveriť si, či ste oprávneným prijímateľom pomoci z finančných prostriedkov EÚ. Musíte mať dostatok svojich finančných prostriedkov potrebných na spolufinancovanie pri realizácii svojho projektu. Majetok, budova či pozemok musia byť vysporiadané a vo vlastníctve žiadateľa o pomoc. Samotný projekt musí prispieť k napĺňaniu cieľov, ktoré sú zadefinované v danom operačnom programe. Súčasťou žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je projektová dokumentácia. Kompletnú vyplnenú žiadosť so všetkými stanovenými prílohami uvedenými vo výzve žiadateľ predloží v rámci vyhlásenej výzvy na riadiaci orgán daného operačného programu v stanovenom termíne.
Odkedy budú nové výzvy a aký je postup od predloženia projektu až po jeho samotnú realizáciu?
- V novom programovom období 2007 - 2013 sa vyhlásenie výziev predpokladá na druhú polovicu roku 2007.
Projekt od nápadu až po jeho úplné ukončenie prebieha určitým projektovým cyklom. Jednotlivé kroky sa začínajú výzvou, nasleduje predloženie projektu na riadiaci orgán alebo sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom. Každý projekt je zaregistrovaný v IT Monitorovacom systéme a pridelí sa mu registračný kód. Ďalším krokom je formálna kontrola. Následne projekt odborne posúdia interní a externí hodnotitelia a výberová komisia vyberie projekt podľa stanovených kritérií. Po schválení výberovou komisiou a overení transparentnosti a správnosti hodnotiacich postupov prichádza na rad podpísanie zmluvy o pridelení nenávratného finančného príspevku medzi prijímateľom pomoci a riadiacim orgánom, resp. sprostredkovateľským orgánom pod riadiacim orgánom. Po podpísaní zmluvy nasleduje samotná realizácia projektu, počas ktorej projekt podlieha zásadám monitorovania a kontroly.
Na otázky odpovedalo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja
Vaše otázky o eurofondoch posielajte na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Adresár daňových úradov pre právnicke osoby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:20