StoryEditor

Očkovanie proti pneumokokom a reakcia antibiotík

01.08.2006, 00:00

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie najefektívnejším spôsobom boja proti rezistencii na antibiotiká je preventívne očkovanie. Zaočkovaním detí proti pneumokokom sa výrazne zníži výskyt závažných pneumokokových ochorení, vďaka čomu dieťa nebude musieť tak často užívať antibiotiká. Rezistencia pneumokokov na antibiotiká sa tak výrazne zníži. "Jednoznačne je spotreba antibiotík v SR, najmä v okresoch východného Slovenska, extrémne vysoká. Okrem toho, že to zdravotné poisťovne aj pacientov stojí obrovské peniaze, rezistencia na antibiotiká je nebezpečná, výrazne komplikuje liečbu a zvyšuje zdravotné riziko nielen detských pacientov. Musíme prijať opatrenia na zmenu tejto situácie. Jedným z veľmi účinných opatrení je očkovanie detí proti pneumokokovým ochoreniam," tvrdí Ján Trupl z Oddelenia klinickej mikrobiológie Národného onkologického ústavu v Bratislave.
Baktéria pneumokok spôsobuje bežné ochorenia ako bakteriálny zápal stredného ucha, zápal prínosných dutín alebo zápal priedušiek, ale aj závažné ochorenia ako zápal pľúc, meningitída alebo otrava krvi, ktoré sa môžu skončiť úmrtím alebo trvalým, hlavne neurologickým, poškodením zdravia.

Rozumne s antibiotikami
V minulosti sa pneumokokové ochorenia bežne liečili penicilínom. Nadmerným a nesprávnym užívaním antibiotík sa však niektoré kmene pneumokoka stali proti bežne používaným antibiotikám odolnými. Vzhľadom na závažnosť a rastúcu odolnosť pneumokokov proti antibiotikám je preventívne očkovanie najrozumnejším spôsobom boja proti pneumokokom, najmä u rizikovej skupiny detí vo veku do 2 rokov. Výskyt závažných pneumokokových ochorení v USA sa dramaticky znížil po zavedení konjugovanej vakcíny proti pneumokokom do očkovacej schémy. Tri roky po zavedení bol výskyt závažných pneumokokových ochorení spôsobených sérotypmi obsiahnutými vo vakcíne nižší o 94 percent u detí vo veku do 5 rokov. Štúdia ďalej ukázala, že počet závažných pneumokokových ochorení spôsobených invazívnymi kmeňmi pneumokoka sa výrazne znížil v celej populácii -- u zaočkovaných detí aj ich rodičov a starých rodičov. Tým, že boli deti zaočkované, užívali menej antibiotiká, nedonášali pneumokoka zo škôlky do rodiny, čím z očkovania profitovali aj ich blízki, ktorí sa o ne starali. Odolnosť pneumokoka proti antibiotikám komplikuje liečbu aj lekárom na Slovensku. V roku 2004 nebol penicilín účinný pri 20 percentách pneumokokových ochorení, v 15 percentách bol neúčinný erytromycín a dokonca v 25 percentách prípadov antibiotikum kotrimozaxol. Situácia v susednom Česku je omnoho priaznivejšia. Dôvod je jasný: u nás odíde z ambulancie s antibiotikami každé druhé dieťa, v Česku iba každé štvrté. Podľa WHO je približne 50 % antibiotík na Slovensku podávaných zbytočne alebo nesprávne.

Ako znížiť užívanie antibiotík u detí, a tým aj pravdepodobnosť, že nabudúce nebudú antibiotiká účinkovať:
-- Nachladnutie, chrípka či bolesti hrdla sú vo väčšine prípadov zapríčinené vírusmi a antibiotiká by
sa nemali používať na liečenie vírusových ochorení. Nežiadajte od svojho lekára antibiotiká za každú
cenu.
-- Ak lekár predpíše dieťaťu antibiotiká, malo by ich spotrebovať všetky. Nedoužívanie antibiotík prispieva k vzniku rezistentného kmeňa baktérie.
-- Antibiotiká sú určené len tomu, komu boli predpísané.
-- Ak chcete svoje dieťa ochrániť pred jedným z najčastejších a najvážnejších pôvodcov bakteriálnych
infekcií, liečba ktorých si vyžaduje antibiotiká, lekári odporúčajú dať ho zaočkovať. U dieťaťa
zaočkovaného proti pneumokokom sa výrazne zníži riziko výskytu jedných z najčastejších
život ohrozujúcich bakteriálnych ochorení. Dieťa zaočkované proti pneumokokom je menej choré, užíva menej antibiotík, čím bojujete proti ich vysokej spotrebe a vysokej rezistencii baktérií proti nim.

Rámček/raster

Viac o pneumokokoch
Nedávno bola spustená prvá webová stránka v slovenskom jazyku www.pneumokok.sk, ktorá prináša komplexné informácie o pneumokokových ochoreniach a novej možnosti ochrany detí od veku 2 mesiacov v podobe preventívneho očkovania. Názov stránky je odvodený od baktérie pneumokok, ktorá pneumokokové infekcie vyvoláva. Cieľom kampane aj stránky je upriamiť pozornosť rodičov na riziká, ktoré pneumokokové ochorenia predstavujú, a na možnosť týmto ochoreniam predchádzať. Závažnosť pneumokokových ochorení potvrdzuje aj skutočnosť, že každé tretie dieťa, ktoré ochorie na závažné (invazívne) pneumokokové ochorenie, tejto chorobe podľahne. Podľa štúdie realizovanej na Slovensku, všetkým deťom, ktoré zomreli v rokoch 2001 -- 2003 na invazívne pneumokokové ochorenie, by nová konjugovaná vakcína proti pneumokokom poskytla účinnú ochranu.
Stránka je rozdelená na sekciu pre laickú a odbornú verejnosť. V sekcii pre laikov na www.pneumokok.sk sa rodičia môžu dozvedieť, aké ochorenia pneumokok vyvoláva, pre koho predstavuje pneumokok najväčšie riziko, ako sa pneumokokové ochorenia liečia, prečo antibiotiká nemusia byť vždy riešením, ale hlavne čo môžu rodičia urobiť, ak sa chcú pneumokokovým ochoreniam svojich detí vyhnúť. Okrem týchto základných informácií tam nájdu aj odpovede na najčastejšie otázky o pneumokokových ochoreniach, skupiny, ktorým očkovanie proti pneumokokom hradí poisťovňa a očkovací kalendár všetkých očkovaní. Ak sa chcete dozvedieť odpovede na tieto otázky, kliknite na www.pneumokok.sk.


Čo je antibiotická rezistencia
Antibiotická rezistencia je necitlivosť (odolnosť) baktérie proti antibiotiku, čím sa antibiotický liek stáva neúčinným. Bakteriálne druhy môžu byť prirodzene alebo zdedene odolné proti špeciálnym antibiotikám. Od roku 1944, keď sa antibiotiká začali hojne využívať v medicíne, drasticky zredukovali ochorenia a úmrtia spôsobené baktériami. V súčasnosti sú mnohé bakteriálne druhy proti antibiotikám odolné, čo značne komplikuje liečbu ochorení spôsobených baktériami.

Aké sú príčiny antibiotickej rezistencie
-- Nadmerné a nesprávne užívanie antibiotík. Výskumy ukázali, že sa antibiotiká podávajú pacientom
častejšie, ako to ustanovujú smernice celoštátnych organizácií a odporúčajú ďalšie zdravotnícke
organizácie.
-- Antibiotiká sa podávajú aj chovaným zvieratám proti ochoreniam a kvôli rýchlejšiemu rastu. Tieto lieky môžu potom spôsobiť to, že sa mikróby stávajú odolné proti liekom používaným na liečenie ľudských ochorení. Konečným dôsledkom tohto stavu je ťažšia liečba niektorých ľudských chorôb.
-- Predpisovanie širokospektrálnych antibiotík, ak to nie je nevyhnutné.

Prečo škodí časté užívanie antibiotík?
-- Potláča sa činnosť imunitného systému, čo vedie k zníženej odolnosti a prechodu ochorenia do
chronického štádia alebo k alergii.
-- Vzniká rezistencia (odolnosť) baktérií proti antibiotikám, ktoré potom neúčinkujú v prípade závažnej
bakteriálnej infekcie. Je dokázaný vzťah medzi množstvom použitých antibiotík a vznikom a šírením
rezistentných baktérií.
-- Antibiotiká nepôsobia len v mieste zápalu, ale ničia aj tzv. dobré baktérie, ktoré sídlia v čreve a
zohrávajú dôležitú úlohu v procese trávenia.

Ochorenie spôsobené rezistentnou baktériou
Rezistentné infekcie môžu podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spôsobovať zvýšenú chorobnosť, nárast úmrtí a zvýšenie nákladov na zdravotnú starostlivosť. Hospitalizácia pacienta s rezistentnou baktériou je obyčajne dlhšia a vyžaduje si drahšiu liečbu. Celosvetovo počet rezistentných kmeňov baktérií narastá a nie je to inak ani u nás na Slovensku. Napríklad až 20 percent pneumokokových ochorení na Slovensku je spôsobených baktériami pneumokoka, ktoré sú odolné proti bežne používaným antibiotikám. Ak sa budú antibiotiká správne používať, baktérie budú menej vystavené ich pôsobeniu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:32