StoryEditor

Dôchodcovia ušetria. Pri viacerých dohodách im štát z jednej odpustí odvody

27.12.2017, 10:19
Autor:
kokkok
Štát určuje fixnou sumou, koľko môže zarobiť študent a od polovice budúceho roka (od 1. júla 2018) už aj dôchodca, aby neplatil odvody.

Študent si môže určiť, nie je to jeho povinnosť, dohodu u zamestnávateľa, z ktorej nechce platiť odvody na dôchodkové poistenie, ak jeho príjem nepresiahne 200 eur. Určiť, teda zvýhodniť si však môže len jednu dohodu – ak by ich mal v tom istom mesiaci viac.

To isté sa od polovice budúceho roku (1. 7. 2018) zavádza aj pri vybranej skupine dôchodcov, ktorí budú pracovať u zamestnávateľa na dohodu o vykonaní práce a na dohodu o pracovnej činnosti.

Všetci poberatelia dôchodkov
Ide o poberateľa starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku s dovŕšeným dôchodkovým vekom a invalidného výsluhového dôchodku. „Za byrokratický nezmysel možno považovať administratívne neúnosný proces pri registrácii týchto zamestnancov,“ myslí si odborníčka na mzdy Iveta Matlovičová z Mzdovej akadémie Maxim. Nelogická je podľa nej aj hranica maximálneho zárobku 200 eur.

„Určená bola paušálne, jej úprava nie je naviazaná na žiaden parameter a od jej zavedenia sa nezmenila. A do tretice, ak predčasný starobný dôchodca dosiahne počas roka v úhrne zárobok 2 400 eur, zastavia mu jeho vyplácanie. Podotýkame, že ide o zárobky v brutto vyjadrení,“ vraví Matlovičová.

Oslobodenie len do 200 eur
Pravidlo neplatenia odvodov na dôchodkové poistenie je nastavené tak, že dohodár – študent a po novom aj dôchodca, nemôže zarobiť odmenu vo výške 200 eur. Len čo zarobí viac, napríklad 210 eur, oslobodenie sa ho už netýka a zo sumy nad 200 eur, v tomto prípade zo sumy 10 eur, zaplatí odvody na dôchodkové poistenie. Pre zamestnávateľa to znamená sledovať dve veci. Po prvé, ak si dohodár chce zvýhodniť dohodu, musí u zamestnávateľa podpísať vyhlásenie. Ak by si chcel zvýhodnenie dohody zrušiť, opäť to musí písomne oznámiť zamestnávateľovi. Ak by si dohodár, ktorý pracuje u viacerých zamestnávateľov, zvýhodnil viac dohôd, systém sociálnej poisťovne na to zamestnávateľa pri registrácii neupozorní a mzdovú učtáreň čaká spätne opraviť poistné a, samozrejme, ho doplatiť, a opraviť nesprávne vykázané údaje. Po druhé, zamestnávateľ je povinný sledovať výšku vyplatenej odmeny a ak odmena prevýši alebo klesne nad alebo pod 200 eur, zamestnancov dohlasovať, prípadne odhlasovať z registra poistencov Sociálnej poisťovne, a to každý mesiac pri kolísaní príjmu.

Čo platí dnes: Ak starobný dôchodca na dohodu zarobí 200 eur, zaplatí na odvodoch 8 eur, na dani 36,48 eura, v čistom dostane 155,52 eura.

Po novom: Ak starobný dôchodca na dohodu zarobí 200 eur a určí si písomne zamestnávateľa, aby z nej neplatil odvody, odvody platiť nebude, na dani zaplatí 38 eur, v čistom dostane 162 eur. Zarobí teda viac o 6,48 eura.

!!!!Pozor však, keďže nebude počas roka platiť odvody na dôchodkové poistenie, jeho dôchodok sa po skončení roka nezvýši (neupraví).

Záver: Iveta Matlovičová si myslí, že takto si dôchodca prilepší len čiastočne. „Ak by sme sa však vrátili do blízkej minulosti, všetci dohodári, vrátane dôchodcov, neplatili do konca roka 2012 žiadne odvody z dohody, bez ohľadu na to, koľko zarobili. Hranica príjmu 200 eur vôbec neexistovala,“ podčiarkla. Jednoznačne je to podľa nej len administratívne zaťažovanie zamestnávateľov. „Preto bolo aj zavedenie odvodov z dohôd a plnenie povinností z toho vyplývajúcich vyhlásené za byrokratický nezmysel roka,“ vraví Matlovičová. A obdobný proces bude čakať firmy na budúci rok od 1. júla aj u dôchodcov – dohodárov.

______________________________________
Nevýhody pre zamestnávateľa:
– dohodár určuje jednu dohodu u zamestnávateľa podpísaním čestného vyhlásenia
– ak si chce dohodár zrušiť uplatňovanie zvýhodnenia, opäť to oznamuje zamestnávateľovi
– ak si dohodár uplatní zvýhodnenie súčasne u dvoch rôznych zamestnávateľov, jedného zo zamestnávateľov neobíde spätné opravovanie poistného
– zložitá registrácia dohodára v Sociálnej poisťovni
– doregistrovanie dohodára v Sociálnej poisťovni, ak prekročí hranicu príjmu 200 eur
– odregistrovanie dohodára v Sociálnej poisťovni, ak klesne hranica príjmu na 200 eur a menej
– po skončení dohody má zamestnávateľ povinnosť zasielať do Sociálnej poisťovne evidenčný list dôchodkového poistenia

Na porovnanie: Do konca roka 2012 zamestnávateľ plnil z uvedených povinností len jedinú, a tou bolo prihlásenie dohodára pri vzniku dohody a jeho odhlásenie pri jej zániku. Navyše dohodár žiadne odvody z odmeny neplatil!

Nevýhody pre dohodára:
– hranica 200 eur bola stanovená v roku 2013 jednorazovo, nie je naviazaná na žiadny parameter a takto sa bude uplatňovať aj v roku 2018 – len na porovnanie, v Česku dohodár neplatí odvody, ak neprekročí 10-tisíc českých korún, to je okolo 370 eur a proces práce na dohodu je jednoduchší
– „úspora“ na odvodoch nie je až taká zásadná, pre dohodára by bola zaujímavejšia iná forma zvýhodnenia, napríklad vyššia daňová úľava, prípadne nižšia sadzba dane z príjmu – kým napríklad sadzba dane z príjmu v Česku je 15 percent, u nás je to 19 a 25 percent
– zvýhodnenie je možné uplatniť v tom istom období len na jednu dohodu u zamestnávateľa, ak dohodár pracuje inde na dohodu, platiť odvody musí v plnej výške

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 01:29