07.03.2018, 00:00

Nárazová práca si vyžaduje zamestnávanie brigádnikov

Významnou oblasťou, kde zamestnávatelia vítajú dohodu o vykonaní práce či dohodu o brigádnickej práci študenta, je aj cestovný ruch. O tom, aké výhody to prináša a ako zasiahnu schválené príplatky tento sektor, hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu.

Čašník, práca
Zdroj: Dreamstime

Sú aj v oblasti hotelierstva a gastronómie zamestnávaní takzvaní dohodári?
Áno, sú, aj keď ich počet výrazne klesá. Pre hotelové služby a gastronómiu je typické, že dopyt po týchto službách je často nevyspytateľný, respektíve nie je možné vopred plánovať, aké kapacity predáte a koľko personálu na zabezpečenie týchto služieb budete potrebovať. Často ide o nárazovú prácu. Z dôvodu flexibility zabezpečenia takejto nárazovej práce boli a sú často v hoteloch a reštauráciách využívaní dohodári.

Je pre zamestnávateľov výhodnejšie zamestnávať osoby na pracovný pomer alebo ponúkať prácu dohodárom? Ak je výhodnejšie zamestnávať ľudí na dohodu, tak z akého dôvodu?
Hlavnou príčinou je predovšetkým flexibilné zabezpečenie pracovníkov, čo vychádza, jednoducho povedané, z požiadavky našich zákazníkov. V minulosti mali zamestnávatelia pri dohodároch aj určitú výhodu z hľadiska nižších nákladov na zabezpečenie takejto práce. V súčasnosti sa však tieto rozdiely zotreli viacerými administratívnymi a zákonnými zmenami.

Ako plánujú zamestnávatelia zabehnúť do praxe príplatky, ktoré po novom začnú platiť aj pre dohodárov za prácu vo sviatky, cez víkendy či prácu v noci?
Zmena pre zamestnávateľov bude pri dohodároch rovnaká ako aj pri zamestnancoch. Pri príplatkoch je potrebné dodať, že napriek skutočnosti, že mzdy predovšetkým v gastronómii patria k tým nižším, pri porovnávaní jednotlivých odvetví za uplynulý rok narástli. No nielen gastronómia zaznamenala vzrast, stúpli aj platy v oblasti hotelierstva. A rastú rýchlejšie ako v iných činnostiach či odvetviach. Tento nárast sa však aj z dôvodu zavedenia príplatkov v tomto a budúcom roku pravdepodobne spomalí.

Kedy najviac využívajú možnosť dohody ako pracovného pomeru zamestnávatelia z vášho zväzu? Ktoré osoby najčastejšie zamestnávajú na dohodu? Študentov, dôchodcov, alebo je to rôzne?
Je to naozaj rôzne, ale najväčšiu kategóriu tvorili v minulosti práve študenti. No v súčasnosti pri všeobecnom nedostatku pracovníkov čoraz viac dôchodcov nachádza uplatnenie v práci v službách hotelov či reštaurácií. Výnimkou však nie sú aj aktívni ľudia, ktorí popri stálom zamestnaní, často aj inom ako gastronómia, mávajú ešte takýto vedľajší džob napríklad na privyrobenie.

Sú v hotelierstve či gastronómii vykonávané brigádnické práce len n

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.