jedáleň, stravovaniePeter Mayer
StoryEditor

Chcete stravné lístky, príspevok k výplate alebo teplé jedlo na pracovisku?

04.07.2018, 00:01
Pracujete denne v teréne a nie ste pritom vyslaní na pracovnú cestu. Takých povolaní je veľa. Čo však, ak vám zamestnávateľ zabezpečil stravu priamo v podniku a vy preferujete gastráče alebo chcete, aby vám príspevok vyplácal k mzde.

Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie najmenej 55 percent ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 percent stravného, ktoré patrí pri pracovnej ceste v trvaní päť až 12 hodín. Aktuálne je to 55 percent zo sumy 4,80 eura.

Okrem toho poskytuje príspevok podľa zákona o sociálnom fonde. Povinnosť má zo zákona a zamestnanec si tento nárok nemusí uplatňovať.

Je veľa povolaní, ktoré si vyžadujú prácu v teréne a nemusí ísť vždy o pracovnú cestu. Najmä, ak zamestnávatelia s obľubou dávajú do pracovných zmlúv ako miesto výkonu práce celé územie mesta.

Čo, ak si teda zamestnanec povie, že chce, aby mu príspevok na stravu posielal zamestnávateľ k výplate? Podľa Ivany Staškovej z Národného inšpektorátu práce je to možné, avšak má to aj háčik. Upozorňuje na tri formy zabezpečenia stravovania na pracovisku, ktoré pripúšťa Zákonník práce.

Buď je to poskytnutím teplého hlavného jedla, vrátane vhodného nápoja alebo stravovacej poukážky, ale môže zamestnancovi zaplatiť aj príspevok na stravu. Prípustné je to len v troch prípadoch:

Prvý: Ak povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku.

Druhý: Ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie v preferovanej forme teplého jedla či stravovacej poukážky.

Tretí: Ak zamestnanec potvrdením od špecializovaného lekára preukáže, že zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov, ktorý mu ponúka.

Výber formy zabezpečeného stravovania je v rukách zamestnávateľa. Avšak, ako upozorňuje Stašková, Zákonník práce mu ukladá prihliadať na povahu práce a neplniť zákonnú povinnosť spôsobom, ktorý je na škodu zamestnancov.

Upozorňuje zároveň, že tomu, kto je vyslaný na pracovnú cestu, je povinný zabezpečiť stravovanie len, ak na svojom pravidelnom pracovisku odpracuje viac ako štyri hodiny. Inak mu za čas trvania pracovnej cesty prepláca stravné v zmysle zákona o cestovných náhradách.

Ako sa teda zachovať, ak zamestnávateľ naďalej trvá na tom, že sa máte stravovať v jedálni, ktorú vám zabezpečil? Máte tieto možnosti:
–  obrátiť sa na zástupcov zamestnancov. Títo sa majú postarať o spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky. Ak takýchto zástupcov nemáte, máte ešte dve možnosti:
–  podať podnet na príslušný inšpektorát práce alebo
– domáhať sa svojich nárokov z pracovného pomeru podaním občiansko-právnej žaloby na súd.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:37