Rodičia a vychovávatelia sa často zaujímajú o to, koľko času deti strávia pri obrazovkách a aký to môže mať vplyv na ich správanie. Niekoľko nedávnych výskumov ale naznačuje ďalší nečakaný problém s elektronikou, ktorá môže narušovať vzťah rodičov a detí. Vedci už prišli s termínom technoferencie pre situácie, keď technológia narúša komunikáciu medzi ľuďmi. Výskum Brandona McDaniela a Jenny Radeskej sa pýtal 170 amerických rodín na používanie elektroniky aj na správanie detí. Zistil koreláciu medzi tým, že rodičia venujú pozornosť svojmu mobilnému zariadeniu napríklad pri večeri alebo na ihrisku, a tým, že deti neposlúchajú. To napokon môže potvrdiť nejedna matka, ktorá sa pokúša telefonovať v prítomnosti dieťaťa, to sa často začne dožadovať okamžitej matkinej pozornosti všetkými možnými spôsobmi. Výskum pritom potvrdil, že deti takto reagujú len na technoferenciu s matkou, s otcom nie. Z výskumu nie je zrejmá kauzalita, je teda teoreticky možné, že sa na mobil častejšie pozerajú vystresované matky neposlušných detí. Rodičia by ale mali vždy mať na mysli, že svojím správaním dávajú dieťaťu každopádne obaja príklad. Ak teda nedokážu telefón alebo tablet odložiť ani pri spoločnom jedle alebo hre, môžu o pár rokov očakávať podobné správanie od svojho dieťaťa. "Chcem, aby moje deti vedeli, že sú pre mňa dôležité, a preto dávam telefón stranou, kedykoľvek vstúpia do miestnosti," uviedol pre server Fatherly spoluautor štúdie Brandon McDaniel.Pixabay
StoryEditor

Deti súčasnosti: Homo digitalis

Škola, základ života. Mobil, základ školy. Výskum Slovenskej sporiteľne poukazuje na posun vo výskyte telefónov v školách a o tom, ako žiakov ovplyvňujú sociálne médiá.

Telefón už v útlom veku
Na prvom stupni má mobil 63 percent žiakov a z toho 49 percent má smartfón a zvyšok tlačidlový. Na druhom stupni je to však už 95 percent, u stredoškolákov 100 percent a takmer všetci majú smartfón.

„Zaujímavý je vekový posun pri získaní prvého mobilu. Kým dnešní stredoškoláci ho dostali najčastejšie vo veku od 9 do 12 rokov, dnešní žiaci základnej školy už vo veku od 6 do 8 rokov. A v Bratislave malo mobil pred príchodom do prvého ročníka už každé šieste dieťa,“ poznamenala analytička Buchláková.

Mobil ako hračka
Výrazná väčšina žiakov na prvom a druhom stupni a na strednej škole odpovedala, že mobil má na zábavu. Študenti sa na ňom hrajú hry alebo sťahujú pesničky. Starší žiaci využívajú smartfón na platenie či kontrolu bankového účtu.

Deti na sociálnych sieťach
Život detí na sociálnych sieťach sa začína najmä na druhom stupni základnej školy a až 71 percent z nich používa nejakú sociálnu sieť. Vyniká Facebook, ale využívaný je aj Messenger a YouTube a stredoškoláci používajú aj Instagram.

Na YouTube si žiaci púšťajú najmä pesničky a videá youtuberov. Najviac ich zaujímajú Gogo, Moma a Expl0ited. Medzi influencerov detí a mladých sa zaradili aj ľudia zo slovenského šoubiznisu ako Adela Banášová, Pavol Habera, politik Andrej Kiska či juhoafrický podnikateľ Elon Musk alebo športovci Sagan a Messi.

Populárne je aj hranie online hier, četovanie, ale aj rôzne manuály a vzdelávacie videá, a to najmä k cudziemu jazyku. A za tieto aktivity si deti aj rady zaplatia.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-02-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Android utrpel krutú porážku. iPhony obsadili sedem priečok v top desiatke predajnosti smartfónov v roku 2023 04 - Modified: 2024-02-19 14:48:52 - Feat.: - Title: Koniec sušeniu utopeného telefónu v nádobe s ryžou. Chyba, Apple radí ako na to 05 - Modified: 2024-02-11 11:26:29 - Feat.: - Title: Späť do mobilného praveku. Tento model ťa chce vyliečiť z používania smartphonov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:40