StoryEditor

Darovať alebo spísať závet? Zvážte

28.10.2018, 23:00
Pri darovaní si môžete zabezpečiť aj bývanie. Pozor však, byt sa dá potom predať aj s vaším právom byt užívať, upozorňuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková. V čom vidí úskalia listín a na aké prekážky môžete naraziť?

Plusy:
(+) Neobdarovaný potomok nemá právo žiadať dedičský podiel. Obdarovať môžete kohokoľvek – dieťa, iného príbuzného, vzdialeného príbuzného či úplne cudziu osobu, nadáciu, cirkev, firmu. „Neobdarovaný potomok nemá právo namietať relatívnu neplatnosť darovacej zmluvy a žiadať si celý dedičský podiel či aspoň časť z neho, na rozdiel od závetu, keď mu Občiansky zákonník v konaní o dedičstve dáva právo ako neopomenuteľnému dedičovi namietať relatívnu neplatnosť závetu,“ upozorňuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková. Môže žiadať dedičský podiel v jednej polovici alebo, ak ide o maloletého potomka, tak aj celý zákonom určený podiel na dedičstve.

(+) Darovaciu zmluvu môže na oboch stranách podpísať aj splnomocnený zástupca. Podpis sa dá zabezpečiť na základe dohody o splnomocnení, ktorá je prílohou zmluvy. Je to podľa Breznoščákovej ďalšia praktická výhoda darovacej zmluvy, na rozdiel od závetu, kde sa vyžaduje osobná prítomnosť a vlastnoručný podpis závetcu.

(+) Účastníkom darovacej zmluvy môže byť aj maloleté dieťa. Jednak na strane darcu, ale aj obdarovaného. Ide podľa notárky o nespornú výhodu darovacej zmluvy oproti závetu. „Maloletý je pri darovaní zastúpený svojím zákonným zástupcom. Ak hrozí kolízia záujmov medzi dieťaťom a zákonným zástupcom alebo medzi viacerými deťmi navzájom, tak na tento úkon je osobitne ustanovený kolízny opatrovník,“ vraví Breznoščáková. Úkon zákonného zástupcu, ktorý ho urobil v mene maloletého, teda darovanie či prijatie daru, podlieha schváleniu súdom. „Robí sa to v špeciálnom konaní vo veciach starostlivosti súdu o maloletých. Toto súdne konanie sa začne na návrh, ktorý vám vypracuje notár spolu s darovacou zmluvou, a tá sa tiež predkladá súdu,“ objasňuje Breznoščáková.

(+) Darovacou zmluvou, na rozdiel od závetu, možno zriadiť aj záväzok. Môže sa založiť aj takzvanou nepomenovanou zmluvou. „Obdarovaný sa zaviaže z vďaky za dar od svojho darcu napríklad doopatrovať ho alebo poskytnúť potrebnú pomoc v starobe alebo chorobe. Rovnako touto osobou oprávnenou zo záväzku môže ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 23:54