StoryEditor

Podiely môže kúpiť aj spoločenstvo

18.11.2018, 23:09
Na Slovensku je polovica lesov súkromných. Čo ťaží vlastníkov v spoločenstvách, vysvetľuje Juraj Vanko, podpredseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov.

Aj v súkromných lesoch sa predáva drevo, kupujú porasty. Podľa akých kritérií?
Súkromník alebo celé spoločenstvo musí hospodáriť podľa zákona o lesoch. Znamená to mať vypracovaný program starostlivosti o lesy, ktorý predpisuje, čo vo svojom lese majú robiť. Čo môžu ťažiť, ale nielen ťažiť, kde majú čo vysadiť, kde majú urobiť prerezávku mladého porastu, ako sa o les starať, aby bol zdravý a pekný a prinášal všetkým úžitok. V rámcoch daných zákonom o lesoch sa vlastník môže pohybovať na svojom majetku úplne komfortne a bez problémov. So starostlivosťou o les potom súvisí aj ťažba a predaj dreva.

Určite každý vlastník chce mať z lesa aj finančný úžitok. Môže predať osobitne pozemok, drevinu, porasty. Od čoho sa odvíja ich cena?
Čo sa týka cien, je to komplikovaný problém. Cena lesa pozostáva z dvoch zložiek – z ceny pôdy a ceny vlastných porastov. Ak chce vlastník niečo predať, musí si nechať vypracovať znalecký posudok od znalca z oblasti lesného hospodárstva. Vyjde mu jednotková cena za štvorcový meter alebo za hektár. Ceny lesnej pôdy sú veľmi nízke, pohybujú sa rádovo v niekoľkých desatinách eur za štvorcový meter. Pri porastoch záleží na tom, či sú stromy zanedbané alebo zdravé. Pokiaľ ide o starý porast, kde je zásoba dreva veľká, tvorí podstatnú zložku ceny pozemku. A potom to vidno aj na cene za predaj, ktorá je vyššia.

V apríli bola prijatá novela zákona o pozemkových spoločenstvách. Vyriešila niektoré známe problémy v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:34