StoryEditor

Mladí farmári zaplavili pozemkový fond žiadosťami o nájom pôdy. Fond ich vyzval na doplnenie žiadostí

20.02.2019, 15:02
Takmer tri stovky mladých farmárov požiadalo Slovenský pozemkový fond o nájom pôdy. Doteraz eviduje 260 žiadostí. Generálna riaditeľka fondu Adriana Šklíbová upozornila, že mnohé žiadosti sú neúplné a vyzvala farmárov na ich doplnenie.

Slovenský pozemkový fond do dnešného dňa eviduje stovky žiadostí mladých poľnohospodárov a poľnohospodárov spĺňajúcich podmienky malého podniku alebo mikropodniku.

Osobitný nájom rieši pozemkový fond podľa nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania nehnuteľností fondom.

Nariadenie vlády nájdete tu:

„Fond sa aktívne venuje osobitnému nájmu pôdy pre mladých farmárov. Evidujeme žiadosti, v ktorých žiadateľ uvádza, že je mladý poľnohospodár alebo mladý farmár. Nie každý však priložil aj rozhodnutie Pôdohospodárskej platobnej agentúry o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020,“ upozornila generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Adriana Šklíbová.

Príspevok je určený pre mladých poľnohospodárov na začatie ich podnikania. V niektorých žiadostiach chýbajú aj ďalšie doklady, ktorými žiadateľ musí preukázať splnenie ďalších podmienok, ktoré sú v nariadení vlády. Týchto fond vyzval, aby svoje žiadosti doplnili.

Do 1. februára tak urobilo 86 žiadateľov a pre deväť bol pripravený návrh nájomnej zmluvy, v desiatich prípadoch sa zistilo, že podmienky na uzatvorenie nájomných zmlúv nesplnili. Všetky pozemky, ktoré fond v požadovaných katastrálnych územiach spravuje, sú totiž prenajaté nájomcom, ktorí spĺňajú podmienky podľa osobitných predpisov a nevznikla im povinnosť uvoľniť ich. Ostatné žiadosti fond postupne rieši.

„V katastrálnych územiach, kde mladý poľnohospodár požiadal o prenájom pozemkov a súčasne preukázal, že pozemky vlastní alebo má prenajaté, fond preveruje stav vlastníckych vzťahov, to znamená vykonanie pozemkových úprav či zápis registra obnovenej evidencie pozemkov do katastra, ako aj stav prenájmu,“ objasnila Šklíbová.

01 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 02 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Farmári mesiace krachujú, teraz ich Ficova vláda chce vytrhnúť z krízy. Pripravila pre nich bezúročné pôžičky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:02