V aute sa môžete ovlažiť mokrým uterákom, prípadne sa zastavte na čerpacej stanici. Tu si viete na toalete opláchnuť tvár, zátylok či ruky prúdom studenej vody. Je to overený spôsob, ako predĺžiť čas pred únavou.Pexels (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Studňu si zlegalizujete aj dodatočne

20.03.2019, 23:00
Uvažujete nad vlastnou studňou? Potrebujete ju len na polievanie záhrady alebo má zásobovať celý váš dom? Na studňu s čerpadlom už totiž potrebujete povolenie úradov. O tom, ako pri jej zriadení postupovať, i o rôznych situáciách, ktoré v súvislosti s ňou môžu nastať, hovoria odborníci.

Odpovedá Ján Marônek z advokátskej kancelárie Marônek & Partners

1. Domové studne
Na svojom pozemku pri chate by som si chcel dať vykopať studňu. Potrebujem na to vybavovať nejaké papiere?
Domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne, sú jednoduché vodné zariadenia. Medzi ne patria aj pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 litrov za minútu. Ak sa voda z domovej studne čerpá ručne, nepotrebujete na to povolenie alebo súhlas štátnej vodnej správy. Môžete ju odoberať alebo inak používať a nepotrebujete na to ani stavebné povolenie či ohlásenie. Príkladom sú studne na potreby akýchsi rekreačných studničiek alebo studne na záhrade na polievanie kvetov či umývanie rúk. Ich využívanie je však len na vlastné nebezpečenstvo. Všetky ostatné studne, z ktorých sa voda nečerpá ručne, sa považujú za vodnú stavbu a na zariadenie je už potrebný súhlas úradov.

2. Vodná stavba
Staviam si rodinný dom, ktorý by som chcela napojiť na vlastný zdroj vody. Ktoré úrady musím požiadať o povolenie na jej výstavbu?
Ak budete čerpať vodu zo studne pomocou technických zariadení, akým je napríklad čerpadlo, ide o vodnú stavbu. Vtedy je potrebné postupovať podľa stavebného zákona a zákona o vodách. Musíte požiadať príslušný obecný úrad o vydanie povolenia a k žiadosti priložiť aj list vlastníctva. Preukazujete ním vlastnícke alebo iné právo k nehnuteľnosti. Potrebná je tiež kópia z katastrálnej mapy a projektová dokumentácia v dvoch vyhotoveniach. Jej súčasťou má byť hydrogeologický posudok na základe monitorovacieho vrtu. Ďalej sa k žiadosti prikladá súhlas príslušného stavebného úradu, ktorý overuje dodržanie podmienok územného rozhodnutia, doklad kvalifikovanej osoby a projektanta o ukončení vzdelania stavebného smeru, výpis zo živnostenského listu a doklad stavebného dozoru o ukončení vzdelania stavebného smeru. Nesmie chýbať vyjadrenie o podzemných vedeniach a stanoviská vlastníkov susedných parciel, ktorí sú tiež účastníkmi konania.


3. Poplatky za žiadosť
Doteraz sme využívali spoločnú studňu so susedmi, no pre opakované nezhody sme sa s manželkou rozhodli, že najlepšie bude, ak budeme mať svoju vlastnú studňu na našom pozemku. S akými poplatkami máme rátať?
Uhradiť treba správny poplatok 30 eur. Napokon je ešte potrebné požiadať príslušný obecný úrad o povolenia na odber podzemných vôd, ktoré musí byť vydané najneskôr so stavebným povolením. Okrem poplatku pri podaní žiadosti treb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 09:15:47 - Feat.: - Title: Máte záujem mať vlastnú studňu? Musíte dodržať tieto náležitosti 02 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 04 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 05 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 12:22