studňaDreamstime
StoryEditor

Problémom studní bývajú dusičnany

04.06.2019, 00:00
Ak chcete napojiť svoju domácnosť na vlastný zdroj vody, musíte si zriadiť studňu s čerpadlom. Jej vybudovanie vám musia povoliť úrady. To však nie je všetko, odborníci radia, aby ste vodu v nej pravidelne kontrolovali.

Odpovedá Ján Marônek, advokátska kancelária Marônek & Partners

1. Jednoduché zariadenie
Na záhrade si chcem dať vykopať studňu, aby som už nebol odkázaný na vodu od suseda. Potrebujem na to povolenie úradov?
Domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne, sú jednoduché vodné zariadenia. Ak sa voda zo studne čerpá ručne, nepotrebujete na ňu povolenie ani súhlas štátnej vodnej správy.

2. Vodná stavba
Na aký úrad sa musím obrátiť, ak chcem vybudovať na svojom pozemku studňu, na ktorú je možné pripojiť rodinný dom?
Na pripojenie domácnosti na vlastný zdroj vody potrebujete studňu s technickým zariadením, akým je napríklad čerpadlo. Takáto studňa je už vodnou stavbou. Vtedy je potrebné postupovať podľa stavebného zákona a zákona o vodách. Musíte požiadať príslušný obecný úrad o vydanie povolenia a k žiadosti priložiť aj list vlastníctva, kópiu z katastrálnej mapy a projektovú dokumentáciu v dvoch vyhotoveniach. Ďalej sa k žiadosti prikladá súhlas príslušného stavebného úradu, ktorý overuje dodržanie podmienok územného rozhodnutia, doklad kvalifikovanej osoby a projektanta o ukončení vzdelania stavebného smeru, výpis zo živnostenského listu a doklad stavebného dozoru o ukončení vzdelania stavebného smeru. Nesmie chýbať ani vyjadrenie o podzemných vedeniach a stanoviská vlastníkov susedných parciel, ktorí sú tiež účastníkmi konania.


3. Povolenia a poplatky
S ktorými poplatkami mám pri realizácii studne s čerpadlom rátať?
Uhradiť treba správny poplatok 30 eur. Napokon je ešte potrebné požiadať príslušný obecný úrad o povolenia na odber podzemných vôd, ktoré musí byť vydané najneskôr so stavebným povolením. Okrem poplatku pri podaní žiadosti treba pamätať na to, že list vlastníctva musí byť použiteľný na právne účely a na pošte sa za to platí 7,90 eura. Za každú kópiu katastrálnej mapy zaplatíte osem eur a za projektovú dokumentáciu okolo päť eur za zdokumentovaný štvorcový meter. Za vyjadrenie o podzemných vedeniach sa platí približne 14 eur a hydrogeologický posudok odhadom 150 eur. Náklady na vydanie stavebného povolenia na studňu s čerpadlom teda môžu byť približne 225 eur. Ak je však potrebné vydať aj nové právoplatné územné rozhodnutie, celkový náklad na studňu sa môže ešte výrazne zvýšiť.

4. Rozbor kvality vody
Od čoho závisí kvalita vody v studni? Plánujem ju totiž používať ako pitnú.
Kvalita vody v studni závisí nielen od samotného prostredia, ale aj od hĺbky, z akej sa čerpá. Obyčajne platí, že čím je hĺbka väčšia, tým býva voda čistejšia. Pred výstavbou studne s cieľom používať vodu na varenie, pitie, umývanie či pranie je potrebné urobiť rozbor vody. Mnohé spoločnosti dnes vedia urobiť kvalitný rozbor vody za prijateľnú cenu. Zameriavajú sa hlavne na prítomnosť mikroorganizmov, na chemické látky a na organické ukazovatele, či sú vo vode prítomné látky ako akrylamid, benzén alebo dichlórbenzény. Ďalej je dôležité, či sa vo vode nachádzajú dezinfekčné prostriedky a ich vedľajšie produkty, napríklad voľný chlór alebo brómdichlórmetán. Sledujú sa aj látky ako horčík alebo vápnik, ich prítomnosť je žiaduca.

Odpovedá Tomáš Ferenčák, ministerstvo životného prostredia

5. Verejná kanalizácia
Bývame v staršom dome s vlastnou studňou. V minulosti na našej ulici nebola ešte dotiahnutá kanalizácia, ktorú však časom obec dobudovala. Musíme sa na ňu pripojiť?
Od 15. marca 2018 je vlastník stavby alebo pozemku, na ktorom bola povolená žumpa, povinný pripojiť stavbu alebo pozemok na verejnú kanalizáciu, ak je to technicky možné a nevyžaduje si to neprimerane vysoké náklady. Musí tak urobiť najneskôr do 31. decembra 2021. Porušenie tohto zákazu sa hodnotí ako priestupok, za ktorý môže obec alebo príslušný okresný úrad uložiť vlastníkovi pokutu.

6. Vhodnosť použitia
Kúpil som pozemok na výstavbu rodinného domu v obci, kde je verejný vodovod. Aj napriek tomu by som však chcel mať vlastnú studňu. Kde si môžem dať urobiť analýzu vody?
Podľa zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a tiež podľa zákona o obecnom zriadení musí obec zabezpečiť zásobovanie obyvateľov pitnou vodou z verejného vodovodu. Zriadenie domovej studne je čisto dobrovoľná záležitosť tej-ktorej osoby. Ak si vlastník studne zvolí toto individuálne zásobovanie pitnou vodou, je za studňu a kontrolu kvality vody v nej zodpovedný výhradne on sám. Ministerstvo životného prostredia nevedie evidenciu výsledkov kontroly vody v domových studniach. Za jej kvalitu je zodpovedný majiteľ studne. Ten by si pred pripojením domácnosti na studňu mal potvrdiť kvalitu a vhodnosť použitia vody na pitné účely. S požiadavkou na analýzu vody sa treba obrátiť na akreditované laboratórium.

7. Odpadová voda
Ako môžem riešiť situáciu, keď môj víkendový dom neviem pripojiť na verejnú kanalizáciu?
V niektorých prípadoch povoľuje zákon o vodách použiť na odvádzanie odpadovej vody individuálne systémy. Ide o miesta, kde výstavba verejnej kanalizácie nepredstavuje prínos pre životné prostredie alebo sú na jej zriadenie potrebné neprimerane vysoké náklady. Volené individuálne systémy však musia dosahovať rovnakú úroveň ochrany životného prostredia, ako zabezpečuje odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou. Takýmito systémami sú najmä vodotesné žumpy alebo malé čistiarne odpadových vôd.

8. Životné prostredie
Plánujem výstavbu rodinného domu a chcela by som mať aj vlastnú vodu. Musím sa pripojiť na verejnú kanalizáciu, alebo si môžem zriadiť žumpu či čističku?
Z ekologického hľadiska je najvhodnejšie pripojiť sa na verejnú kanalizáciu. V súčasnosti je na Slovensku 66,17 percenta obyvateľov pripojených na verejnú kanalizáciu. Domová čistiareň odpadových vôd vyžaduje primeranú prevádzkovú starostlivosť, údržbu a kontrolu kvality vody na odtoku do povrchových alebo podzemných vôd. Nepriepustnú žumpu je nevyhnutné pravidelne vyvážať fekálnym vozidlom a na vyžiadanie obce alebo príslušného okresného úradu je nutné predkladať doklady o odvoze odpadových vôd. Zákon o vodách zakazuje vypúšťať čistiarenský kal a obsah žúmp do povrchových vôd. S čistiarenským kalom treba nakladať tak, aby sa minimalizovali nepriaznivé vplyvy na životné prostredie. Ten, kto znečistí alebo ohrozí povrchové alebo podzemné vody, sa dopustí priestupku a môže mu byť uložená pokuta.

Odpovedá Dušan Šebok, starosta obce Kráľová pri Senci

9. Vodárenská spoločnosť
Pre mnohých obyvateľov rodinných domov je zdrojom pitnej vody práve ich studňa. Dávajú si kvalitu vody v nej pravidelne kontrolovať?
Väčšina obyvateľov našej obce je už napojená na verejný vodovod. Spravuje ho Bratislavská vodárenská spoločnosť a, pochopiteľne, zodpovedá aj za kvalitu vody z vodovodu. Obyvatelia, ktorí disponujú vlastnou studňou, dávajú kvalitu vody skontrolovať oprávneným súkromným spoločnostiam. Obec však už následne nedostáva informáciu o výsledkoch. Ani od samotných firiem, ani od majiteľov studní. V prípade, že obyvateľ stavia dom v časti obce, v ktorej nie je verejný vodovod, musí sa riadiť zákonom o vodách. Studňa pri rodinnom dome sa považuje za vodnú stavbu a na jej vybudovanie musí mať majiteľ povolenie. To na základe žiadosti vydávajú orgány štátnej vodnej správy. Spolu s povolením na výstavbu studne vydávajú aj povolenie na odber podzemných vôd.

10. Domové čistiarne
Ľudia v obciach, ktorí nie sú pripojení na verejnú kanalizáciu, často budujú žumpy s takzvanými trativodmi. Môže mať takéto riešenie vplyv na kvalitu podzemnej vody, ktorú používajú pre svoje domácnosti vlastníci studní?
Pri stavbách, kde nie sú kolaudované domové čistiarne odpadových vôd, sa spolu so stavbou kolaudujú aj žumpy. Pri kolaudácii musí stavebník predložiť atest o vodonepriepustnosti žumpy. Trativody určite nie sú predmetom kolaudácie. To, akým spôsobom by takéto technické riešenie mohlo poškodiť kvalitu podzemnej vody, vedia komplexne posúdiť odborníci v oblasti životného prostredia.

Odpovedá Západoslovenská vodárenská spoločnosť

11. Vodné a stočné
Možnosť pripojiť sa na verejný vodovod síce odbremení od všetkého, čo musí človek zabezpečiť, keď chce vlastnú vodu, avšak za verejnú vodu musí platiť. Aké sú aktuálne ceny vodného a stočného?
Maximálna cena za vodu z verejného vodovodu i za odvedenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou bola určená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Ceny platia od 29. novembra 2017 do 31. decembra 2021. Maximálna cena za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom je 1,2962 eura s DPH za kubický meter, maximálna cena za výrobu a distribúciu pitnej vody verejným vodovodom je 0,9060 eura s DPH za kubický meter a maximálna cena za odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou je 1,0702 eura za kubický meter.

Odpovedá Daša Račková, Úrad verejného zdravotníctva

12. Úprava vody
Kvalita vody sa dá upraviť rôznymi technológiami. Na čo treba dbať pri ich výbere?
Filtre s membránovou filtráciou na úrovni nanofiltrácie a reverznej osmózy odstraňujú z vody okrem nežiaducich kontaminantov aj látky, ktoré tvoria biologickú hodnotu pitnej vody. Trvalý deficit vápnika a horčíka môže ohroziť zdravie spotrebiteľa. Vhodnosť technológií na úpravu pitnej vody a možnosti použitia vody zo studne by ste mali vždy konzultovať s odborníkmi na predaj zariadení na úpravu vody, ako aj s pracovníkmi úradov verejného zdravotníctva. Zariadenia, ktoré znižujú tvrdosť vody, musia zachovať v pitnej vode odporúčané hodnoty pre vápnik aj horčík.

13. Zdravotné hľadisko
Na studňu je napojený celý dom. Naša voda je však príliš tvrdá, čo poškodzuje spotrebiče. Ako môžem upraviť jej tvrdosť tak, aby bola voda vhodná aj na pitie?
Pri výbere technológií na úpravu vody pre pitné účely je potrebné uprednostniť zdravotné a hygienické hľadisko pred technickým, keď má voda slúžiť len pre domáce spotrebiče. Filtre na úpravu vody musia, tak ako ostatné výrobky určené na styk s pitnou vodou, spĺňať zákonné požiadavky. Ich zdravotnú bezpečnosť musí vedieť dodávateľ zariadení preukázať. Zariadenia znižujúce tvrdosť vody musia zachovať v pitnej vode odporúčané hodnoty pre vápnik aj horčík.

14. Chemické riziká
Čo najviac ohrozuje kvalitu vody v našich studniach?
Významné zdravotné riziko predstavujú zvýšené koncentrácie chemických látok, ktoré môžu spôsobiť okrem akútnych poškodení organizmu pri dlhodobom príjme aj chronické ochorenia. V našich podmienkach k nim patria hlavne dusičnany, pesticídy, ropné produkty a ťažké kovy.

15. Dôsledok hnojenia
Rozbor vody nám potvrdil prítomnosť dusičnanov. Ako sa to mohlo stať?
Dusičnany a dusitany sa vyskytujú v pôde vo zvýšených koncentráciách ako dôsledok hnojenia a odpadov zo živočíšnej výroby. Prechádzajú do vody a do rastlín. Ľudský organizmus môže dusičnany a dusitany prijať vo forme kontaminovanej vody alebo potravy, a to najmä z listovej zeleniny. Toxicita dusičnanov vyplýva z ich premeny baktériami v tráviacom systéme na dusitany.

16. Nadlimitné hodnoty
Ktoré skupiny sú najviac ohrozené užívaním vody, kde bola zaznamenaná prítomnosť dusičnanov?
Veľmi nebezpečné je používanie vody s nadlimitnými hodnotami dusičnanov a dusitanov na prípravu umelej výživy dojčiat. Takáto voda ohrozuje najmä nedonosené deti a dojčiat do troch mesiacov. V tráviacom trakte dojčiat sa vplyvom redukujúcich baktérií z dusičnanov tvoria dusitany, ktoré po vstrebaní oxidujú krvné farbivo hemoglobín. Z tohto dôvodu dochádza k zníženému prenosu kyslíka krvou. Príznaky otravy sú hnačka, vracanie, nechutenstvo, modrasté sfarbenie kože a pier a dusenie.

17. Opakované kontroly
Pred časom nám na základe rozboru potvrdili, že je naša voda kontaminovaná. Pri opakovanej kontrole to však už nebola pravda. Ako je to možné?
Množstvo dusičnanov v podzemných zdrojoch počas roka obyčajne kolíše. Preto je vhodné si ich obsah dať vyšetriť opakovane a v rôznych ročných obdobiach. Dusičnany a dusitany nie je možné z vody odstrániť prevarením. Ich nadlimitné množstvo je možné odstrániť iba použitím vhodného zariadenia na úpravu vody, čiže filtrov. Najviac sú nadlimitným obsahom dusičnanov a dusitanov ohrozené oblasti s intenzívnou poľnohospodárskou činnosťou a územia, kde nie je vybudovaná kanalizácia a čistiarne odpadových vôd.

18. Zápach a farba
Kúpili sme staršiu nehnuteľnosť, ku ktorej patrí aj studňa. Keďže nám voda z nej zapáchala, dali sme ju na rozbor. Výsledok však bol, že je v poriadku. Môžeme ju teda riadne užívať ako pitnú?
Prekročenie niektorých ukazovateľov kvality vody pri minimálnej analýze vody nemusí znamenať pre spotrebiteľa bezprostredné riziko ohrozenia zdravia. Napríklad železo a mangán, ktoré väčšinou pochádzajú z geologického podložia, majú limitné hodnoty stanovené s ohľadom na ovplyvnenie vlastností vody, akými sú zákal a farba. Ich zvýšené koncentrácie nie sú považované za zdravotne významné.

19. Prítomnosť baktérií
Aj keď naša voda zapácha, zdravotne je vraj v poriadku. Čo môže spôsobovať jej nepríjemnú chuť?
Môže to spôsobovať prítomnosť mikroskopických húb alebo železitých a mangánových baktérií. Tie síce nie sú zdravotnou hrozbou, ale zmena vlastností vody, ako sú zápach, farba a chuť, vyvolávajú nechuť a nedôveru k používaniu vody.

20. Pitná voda
Koľko prípadov kontaminovaných studní sa vyskytlo na Slovensku v posledných rokoch?
Za obdobie rokov 1998 až 2015 bolo u nás zaznamenaných 26 epidémií, pri ktorých bola faktorom prenosu pitná voda. Iba v troch prípadoch bola faktorom prenosu pitná voda z verejného vodovodu. Viac ako polovicu ochorení predstavovali gastroenteritídy.

01 - Modified: 2024-04-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte studňu a používate ju na pitné účely? Nezabudnite si vodu pravidelne kontrolovať 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:47 - Feat.: - Title: Máte záujem mať vlastnú studňu? Musíte dodržať tieto náležitosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:52