StoryEditor

Najlepšie zarábajú diela modernistov a klasikov umenia

29.09.2008, 00:00

Cena výtvarného umenia rastie. Trh s umením už niekoľko rokov zaznamenáva vzostupné tendencie. Ceny umeleckých artefaktov v minulom roku stúpli oproti roku 2006 o 18 percent. Spoločnosť Artprice odhaduje obrat v rámci trhu s umením za rok 2007 na 9,2 bilióna dolárov, čo je medziročný nárast  takmer o 45 percent.
Ateliérový predaj umeleckých diel, komerčné galérie, díleri, predajcovia výtvarného umenia a aukčné spoločnosti. To je niekoľko variantov, prostredníctvom ktorých sa realizuje obchod s umením. Je možné zakúpiť, po prípade vymeniť predmet s nepatrnou estetickou a finančnou hodnotou. Záujem o tento druh obchodovania býva rôzny.
Zámery zberateľa sledujú vlastný vkus a výtvarné cítenie, v neposlednom rade aj štruktúru zbierky. V prípade investovania s cieľom finančného zhodnotenia je to však o niečo náročnejšie.
Overené mená
Trendy v nakupovaní umenia vo svete sa výnimočne zhodujú s trendmi u nás. Oplatí sa staviť na časom overené mená: Warhol, Picasso, Bacon, Rothko, Monet, Matisse. Tí totiž patria medzi umelcov, ktorých diela zaznamenali minulý rok najväčší obrat na trhu s umením -- všetci menovaní nad 100 miliónov dolárov.
U nás sa ceny umenia pohybujú v omnoho nižších číslach, ale platí, že za najistejšiu investíciu sa pokladajú diela slovenských modernistov. Tie sú, samozrejme, najdrahšie. A aj keď je finančné zhodnotenie takmer isté, nebýva veľmi výrazné. K vysokému zhodnoteniu môže dôjsť aj v prípade investície do diel mladých slovenských umelcov.
Zlatú strednú cestu tvoria v prípade investovania "klasici" súčasného umenia. Napríklad Laco Teren, Rudolf Fila, Jozef Jankovič, Marek Ormandik či Ivan Csudai.
Po tom, čo aukčné domy dlhé roky zastupovali úlohy iných subjektov v oblasti obchodovania s umením na Slovensku, môžeme teraz sledovať pozitívny vývoj v predaji umeleckých diel cez samostatné ateliéry či súkromné galérie. No nedostatočnosť ich marketingu spôsobuje, že potenciálny kupca si k nim len ťažko hľadá cestu. Aj preto si na trhu s umením dominantné postavenie naďalej udržiavajú aukčné spoločnosti. Ponuku a obchodné podmienky je možné nájsť na ich webových stránkach.
Náš trh s umením
Od roku 1996 pôsobí na slovenskom trhu bratislavská aukčná spoločnosť SOGA, ktorá organizuje od šesť do deväť aukcií ročne. Ponúka celú škálu diel -- od stredovekých fresiek, cez slovenských modernistov, až po súčasných autorov. Náš trh s umením sa rozšíril v roku 2005, keď na východnom Slovensku vznikla aukčná spoločnosť Darte, ktorá organizuje maximálne sedem dražieb ročne. V jej portfóliu sa nachádzajú diela európskych modernistov.
Raz ročne, zvyčajne v októbri, sa koná aukcia súčasného umenia, ktorú organizuje Nadácia -- Centrum súčasného umenia. Výťažok z aukcie putuje na podporu mladých slovenských umelcov. Súčasné umenie ponúkajú aj spoločnosť ART SK, ktorá organizuje aukcie v približne polročných intervaloch (máj, november) a spoločnosť WOXART, ktorá ponúka okrem slovenského aj české súčasne umenie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:17