StoryEditor

Minerálka Slatina

26.10.2008, 23:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
Slatinská minerálna voda bola známa už v 18. storočí, a to vďaka zápisu Mateja Bela a neskôr vďaka analýze jej zloženia, ktoré urobil botanik Pavol Kitaibel. Zemetrasenie v roku 1858 však pramene Slatiny zničilo a voda sa prestala využívať. Čiastočné obnovenie nastalo až po roku 1890.
Novodobá éra sa vo využití slatinskej vody, vyvierajúcej v okrese Levice, naštartovala o storočie neskôr v roku 1958. V 60. rokoch tu postavili nový závod, ktorý potom v roku 1985 zrekonštruovali a rozšírili. Za oných čias spadali všetky využívané minerálne pramene a kúpele na Slovensku pod Slovakothermu Bratislava. Tá zastrešovala aj Západoslovenské žriedla, národný podnik, kam patrili závody Slatina, Santovka, Budiš a Fatra-Martin. Zatiaľ čo v 60. rokoch podnik vyrobil vyše 251-tisíc litrov minerálnej vody, koncom 80. rokov to bolo už 729-tisíc litrov.
Po roku 1989 sa Západoslovenské žriedla stali štátnou akciovou spoločnosťou, koncom roka 1995 sa delimitovali závody a pod spomínanou akciovkou ostali len Santovka a Slatina. O rok nato sa stali Západoslovenské žriedla súkromnou spoločnosťou, ktorú dnes vlastní firma Nemetha Enterprises Limited, Cyprus -- 94,46 percenta, obec Slatina -- 0,34 percenta a zvyšok -- päť slovenských občanov.
Portfólio výrobkov spoločnosti dnes tvorí prírodná Slatina sýtená, prírodná Slatina jemne sýtená, šesť ochutených druhov -- zelené jablko, ananás, pomaranč, citrón, grep a mandarínka -- a napokon rad welness a rad fitnes. Všetky druhy sa dodávajú ako PET sortiment. Od roku 2004 sa sortiment balený do skla, kedysi ťažiskový pre každú minerálnu vodu, už nevyrába. Podnik exportuje i do niektorých pobaltských štátov, ale podiel vývozu na výrobe je len do jedného percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:28