StoryEditor

Akcie zažívajú čierne dni

30.06.2008, 00:00
Americké a európske akcie majú za sebou čierny týždeň. Niekoľkopercentné straty hlavných indexov hrozia, že na trhoch môže skoro zavládnuť tzv. medvedia nálada.

Je to stav, keď počas jedného roka klesne výkonnosť akcií o dvadsať percent. Zhodnotenie akcií kleslo na úroveň roku 2006. Zjednodušene povedané, ak ste pred dvomi rokmi vložili peniaze do fondu amerických akcií, dnes vám nepriniesol žiadne zhodnotenie. Súčasný pesimizmus investorov priniesla najmä rekordne drahá ropa a nedôvera k finančnému sektoru. Ten je stále významne zasiahnutý finančnou krízou.

Mnoho zlých správ
Minulý týždeň pridal ďalšie vrásky na čele investorom. "Nemecký DAX poklesol o 2,36 percenta, americký Dow Jones prepadol o 4,21 percenta na hodnoty zo septembra 2006,“ sumarizuje portfóliový manažér Prvej penzijnej Vladimír Salkovič. Podľa jeho názoru stojí za poklesom slabý americký dolár, nárast ceny ropy, zvyšovanie inflácie na oboch stranách Atlantiku. Medzi tie horšie európske indexy sa zaradil turecky ISE National 30 a český PX, ktoré stratili vyše päť percent.

Hlavní hriešnici
Akciovým trhom udávali tón správy týkajúce sa bankového sektora, ktorý už viac ako rok trpí pod bremenom hypotekárnej krízy. "Významné problémy naznačila banka Citigroup, ktorá plánuje prepustiť až desať percent svojich zamestnancov v investičnom bankovníctve. Citigroup navyše podľa analytikov Goldman Sachs opäť vykáže obrovské, takmer deväťmiliardové odpisy,“ približuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Investičné odporúčanie "predať“ poslalo akcie City na úroveň roka 1998. Nervózny je aj západoeurópsky trh, ktorý taktiež s obavou očakáva polročné výsledky bánk. Ohrozený je aj hospodársky rast krajín eurozóny. "Nemecko podľa inštitútu IFO bude v roku 2009 rásť najpomalšie z celej Európskej únie,“ dopĺňa Antoničová.

Banky aj podniky
Finančné spoločnosti na svoju obnovu ohlasujú zvyšovanie základného imania. "Dvadsiata najväčšia banka sveta belgická Fortis za jeden deň stratila 19 percent hodnoty, keď oznámila zrušenie vyplácania dividendy a vydanie nových akcií,“ približuje manažér Pioneer Investments pre Slovensko Miroslav Ovčarik. Vysoká cena ropy a palív negatívne ovplyvnila aj automobilky. Akcie General Motors stratili vyše desať percent a ich hodnota sa vrátila do roku 1955. Nedarilo sa ani Fordu. Horšie výsledky očakávajú aj firmy Nike, Oracle či Carrefour. "Zisky spoločností v rámci indexu S&P 500 v prvom štvrťroku klesli v priemere o 18 percent, čo je viac ako dvojnásobok priemeru, aký očakávali analytici, pričom ide o tretí pokles za sebou,“ zdôrazňuje Ovčarík. V našom regióne sa nedarilo napríklad ťažobnej spoločnosti NWR. Aj napriek tomu, že v Poľsku získala povolenie na ťažbu v bani Debiensko, nedokázala vymazať týždenný deficit 12 percent,“ hovorí Juraj Hrbatý zo spoločnosti Capital Markets.

Kedy sa skončí pád
Kedy sa situácia na akciových trhoch otočí, nie je jasné. "Všeobecne by som povedal, že sa tak môže stať vtedy, ak sa nájde väčší počet optimistov, ktorí budú presvedčení, že súčasné nízke ceny akcií mnohých spoločností sú z dlhodobého hľadiska pre nich výhodné na nákup,“ myslí si Ovčarik. Hovoriť možno o tom, čo bude na pesimistických investorov vplývať v najbližších týždňoch. "S určitosťou však možno povedať, že kým sa nevyrieši situácia vo finančnom sektore, každý nárast akciových trhov bude mať len špekulatívny charakter a limitovanú životnosť,“ myslí si investičný analytik Kristián Boldizsár zo spoločnosti RM-S Market.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:21