StoryEditor

Pozor na pôžičky bez dokladov, môže ísť o podvod

04.01.2010, 23:00

Povianočný čas a výdavky s tým spojené nútia aj niektorých ľudí siahnuť po pôžičkách. Spoločností, ktoré ich poskytujú, je na trhu dosť -- ponúkajú úvery od 300 do 5-tisíc eur aj pre nezamestnaných, zamestnancov, živnostníkov a dôchodcov.

"Najmä v sociálne slabších komunitách sú poskytované pôžičky za podstatne nevýhodných podmienok. Často to hraničí s trestným činom úžery podľa paragrafu 235 Trestného zákona," hovorí Andrea Poláčiková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. Ľudia sa nechávajú oklamať aj pri požičiavaní si peňazí cez telefón, bez dokladov a potvrdení, napríklad cez rôzne inzeráty či na teletexte televízie. Napríklad istý mladý Humenčan našiel inzerát na pôžičky na teletexte televízie, pričom požičanie peňazí si dohadoval cez telefón, bez dokladov a potvrdení. Namiesto sľúbených 3-tisíc eur prišiel o svojich sto eur, ktoré vopred zaplatil ako prvú splátku a potom sa po firme zľahla zem. Vec už rieši polícia.

"Dajte si pozor, od koho si financie požičiavate. Úvery sú oprávnené poskytovať len finančné inštitúcie, ktoré majú súhlas od Národnej banky Slovenska. Pôžičky môžu poskytovať tie osoby, ktoré to majú uvedené v predmete činnosti podnikania. Iné fyzické osoby (ktokoľvek) ponúkajú pôžičky podľa Občianskeho zákonníka," tvrdí Poláčiková. Všímajte si dobu splácania, aké sú úroky a či nie sú zjavne neprimerané. Podozrivé môže byť aj to, keď si sprostredkovateľ žiada vyplatiť určitý podiel ešte pred schválením úveru.

Poláčiková tiež odporúča brať úver len od overených inštitúcií. "Ľudia, ktorí sa cítia poškodení, môžu podať trestné oznámenie na najbližšom útvare Policajného zboru. Ten následne rozhodne, či ide o trestný čin alebo trestné oznámenie odmietne a odporučí vec riešiť cez občiansko-právne konanie."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:16