StoryEditor

Rus pre HN: Starostlivosť o chorých je poslanie

25.03.2010, 23:00

MUDr. Viliam Rus, generálny a lekársky riaditeľ Kúpeľov Vyšné Ružbachy, hovorí: Salus aegrote suprema lex!

Aká je hlavná náplň Kúpeľov Vyšné Ružbachy?
Hlavnou náplňou činnosti je poskytovanie liečebnej starostlivosti v duchu nášho motta -- Salus egrote suprema lex. Popritom ponúkame širokú škálu produktov zdravotného wellness, rekondície, ozdravovacie pobyty, komerčné produkty, pre rodiny s deťmi a iné. Kúpele využívajú ako liečebný zdroj vodu z liečebného zdroja Izabella, významným liečivým faktorom je mikroklíma, daná vzácnou polohou našich kúpeľov, ktoré sa nachádzajú v lone dvoch významných národných parkov -- TANAP-u a PIENAP-u.

Akým pacientom dokážete navrátiť zdravie a zvýšiť kvalitu života?
Našimi cieľovými pacientmi sú ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami, hlavne po akútnych srdcových príhodách, zákrokoch na srdci, akými sú bypassy, tzv. balonkovanie srdcových ciev, ale aj ostatných ciev, náhrada srdcových chlopní, ako aj pacienti so srdcovými stimulátormi, po transplantácii srdca. Je to celá skupina tzv. civilizačných ochorení, s veľkým výskytom v populácii, ale aj s vysokou úmrtnosťou. Až 55 % všetkých úmrtí na Slovensku je zapríčinených srdcovo-cievnymi ochoreniami.

V čom spočíva konkurenčná výhoda vašich kúpeľov?
V rámci programu Komplexnej kardiovaskulárnej rehabilitácie, ktorý je u nás zavedený v Centre kardiorehabilitácie, dokážeme pri dobrej spolupráci s pacientom priaznivo ovplyvniť zmenu jeho doterajšieho životný štýlu, liečebne ovplyvniť prítomné rizikové faktory ochorenia. Edukovať pacientov o tom, čo je dobré, čo je správne, ako začať, pretože v každom veku a v každom štádiu choroby je možné jej priebeh priaznivo ovplyvniť, len musíme vedieť, ako a utvrdiť pacienta, že to má preňho význam. V rámci tejto rehabilitácie využívame okrem prírodných liečivých zdrojov aj medicínsky overené liečebné postupy, ktorých cieľom je priaznivo ovplyvniť nerovnováhy, ktoré v organizme vznikli v dôsledku chronického stresu. Okrem klasickej balneoterapie zaraďujeme do programu kontrolovaný a riadený liečebný tréning na stacionárnych bicykloch, špeciálny tréning -- nordic walking, pri ktorom sa zaťažuje až 80 % svalstva, používame rôzne psychologické techniky na relaxáciu (muzikoterapiu, relaxáciu, biofeedback, hipoterapiu, individuálne pohovory).

Ponúkate jedinečný program na zvyšovanie výkonu a psychických schopností -- Tréning zvyšovania výkonnosti. Mohli by ste prezentovať jeho podstatu a vplyv na zdravie pacienta?
Vychádza zo skúseností nášho psychologického pracoviska. Pripravili sme program, ktorý v podstate spočíva v špeciálnom tréningu. Cieľom je priaznivo ovplyvniť náš neurovegetatívny systém. Ide o špeciálny tréning, ktorý riadi psychológ, vyžaduje dobrú spoluprácu s klientom. V princípe ide o druh "relaxácie", pri ktorej je možné priamo sledovať úroveň dosiahnutia relaxácie, to znamená, že klient bezprostredne spätne vidí efekt jej schopnosti znižovať svoje vnútorné napätie. Stručne povedané, po znížení tohto napätia dochádza k zvýšeniu výkonnosti a zvýšeniu odolnosti proti psychickej záťaži.

Centrum kardiovaskulárnej rehabilitácie v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy
sa zaoberá komplexným a zásadným riešením srdcového ochorenia. Mohli by ste vysvetliť výnimočnosť programu tzv. komprehenzívnej kardiorehabilitácie, ktorú poskytujete pacientom?
V rámci starostlivosti o chorých s týmto ochorením sa dosiahol veľký pokrok vďaka medikácii a rôznym sofistikovaným postupom v liečbe hlavne akútnych stavov. Vytvorila sa však veľká skupina pacientov, ktorí sú perfektne "riešení" (bypassy, balonkovanie atď.), ale chýba následná starostlivosť, ktorú sa snažíme riešiť práve u nás. U týchto pacientov sa vykonáva riadený, kontrolovaný individuálny tréning na stacionárnych bicykloch, využíva sa nordik walking -- severská chôdza s palicami, pacient sa edukuje o racionálnom stravovaní, zmene životného štýlu, aplikujú sa psychologické techniky, hipoterapia a čo je dôležité, pacient je pri nástupe stratifikovaný -- to znamená, že je vyšetrený na prístrojoch s cieľom stanovenia jeho výkonnosti, a tým určenia jeho záťaže pri tréningoch. Samozrejmosťou je aplikácia liečebných kúpeľných procedúr.


História
Prvá zmienka o Vyšných Ružbachoch pochádza z roku 1288. Zlatý vek obce nastal v polovici 16. storočia, keď poľský kráľ Kazimír vymenoval grófa Sebastiána Ľubomirského za dedičného starostu zálohových miest. To podnietilo stavebný a spoločenský ruch. V roku 1595 bola postavená kúpeľná budova s bazénom, kuchyňou, jedálňou a so spoločenskou miestnosťou. V roku 1882 majiteľ kúpeľov, poľský gróf Andrej Zamoyski, postavil prírodné termálne kúpalisko.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:40