StoryEditor

Spomienky na Tatra revue: smiech i slzy

26.10.2009, 23:00

Bol to prvý a najslávnejší slovenský profesionálny kabaret. Spomienky naň zozbieral spisovateľ a novinár Ivan Szabó a vložil ich do knihy Smiech a slzy Tatra revue, ktorú včera večer uviedol do života za prítomnosti známych hercov a humoristov. História Tatra revue sa spája s Marcelou Laiferovou, Tomášom Janovicom, ale aj s legendárnymi dvojicami ako Lasica a Satinský či Šlitr a Suchý. "Nie je to žiadna teatrologická štúdia, ani kronika Tatra revue, ale je to rozprávanie o dobe, v ktorej Tatra revue vznikla, o osudoch ľudí, ktorí tu hrali a o osudoch hier, ktoré tam predvádzali,“ vysvetlil pre HN Szabó, s tým, že ako motto knihy si vybral citát humoristu Jána Kalinu: "Kabaret je miesto, kde majú veľmi blízko k sebe slzy smiechu a slzy plaču.“

Kabaret tu chýba
Tatra revue vznikla na konci 50. rokov a počas svojej dvanásťročnej histórie uviedla 40 premiér, ktoré si diváci veľmi rýchlo obľúbili. Kabaret zrušili počas normalizácie a na rozdiel od iných európskych metropol v Bratislave dodnes chýba. "Každé mesto by malo mať divadlo kabaretného typu, uživilo by sa aj v Bratislave a troška sa čudujem, že súčasní humoristi sa akosi boja väčších divadelných zoskupení, možno to je financiami, alebo nikto nemá chuť sa do toho pustiť,“ prezradil Szabó.

Prečítajte si aj:
Každé mesto by malo mať kabaret

Autor knihy o prvom slovenskom kabarete Tatra revue Ivan Szabó pre HN:

Ako ste sa dostali od motorizmu a krimi príbehov ku kabaretu?
Vo svojom živote som mal šťastie, že som si vždy mohol vyberať témy, voľakedy to boli témy z histórie motorizmu, letectva, potom som napísal asi štyri knihy krimi príbehov a akosi som vždy mal rád kabaret a humor, tak som sa dostal aj k tejto téme. Uvedomil som si, že história prvého slovenského profesionálneho kabaretu nie je spracovaná, že by sme nemali zabúdať na to, čo bolo a treba, aby sme zaznamenali aj "malé dejiny“, aby sme dostali plastický obraz o našej minulosti. 
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:21