StoryEditor

Lidaj pre HN: Prírodné zdroje, zdravie, komfort

25.03.2010, 23:00

Hovoríme s primárom MUDr. Jánom Lidajom z Prírodných liečebných kúpeľov Smrdáky, a. s.

Mohli by ste prezentovať jedinečnosť a prínos kúpeľov v Smrdákoch pre zdravie nielen pacientov, ale aj návštevníkov zo Slovenska a zo zahraničia?
Jedinečnosť kúpeľov Smrdáky spočíva vo vysokej koncentrácii sírovodíka v liečivých prameňoch (597 -- 673 miligramov na liter vody). Také vysoké hladiny sa nachádzajú len vo vulkanických oblastiach. Na Slovensku sú v iných prameňoch koncentrácie maximálne 30 mg sírovodíka na liter. Keďže liečebný efekt na kožu sa dosahuje pri koncentrácii 50 -- 100 miligramov, stačí vodu z nášho prameňa zriediť teplou vodou a je pripravená na aplikáciu vo forme kúpeľov. To je ten poklad kúpeľov Smrdáky, vysoká koncentrácia prameňov, jednoduchá príprava a výrazný liečebný i imunologický vplyv. Podľa vyjadrenia pacientov priaznivý účinok sírovodíkových minerálnych vôd a dosiahnutý vplyv na zdravie, t. j. na kožu a kĺby, pretrváva pol až tri štvrte roka. U niektorých i viac. Či už u našich alebo zahraničných pacientov a návštevníkov. Sírovodík nerozlišuje hranice. A svetovú jedinečnosť kúpeľom dodáva výskyt blízkeho prameňa slanej minerálnej vody, ktorého využitie sa už plánuje. Taká kombinácia nemá vo svete obdobu.

Kde sa na Záhorí vzala taká vzácna liečivá voda? Jestvujú ústne alebo písomné zmienky o začiatkoch kúpeľníctva v tejto lokalite?
Celkom na začiatok by sme sa museli vrátiť do histórie treťohôr spred 20 miliónov rokov. Vtedy bolo naše územie zväčša zaliate morom. Karpaty tvorili pásmo ostrovov, medzi ktorými boli plytké lagúny. V nich sa milióny rokov hromadili sedimenty z biologického materiálu, najmä živočíšneho pôvodu. Ich anaeróbnou bakteriálnou premenou následne vznikli ložiská sírovodíkových vôd a plynov. Tlak afrického kontinentu neskôr zdvihol Európu a more ustúpilo. Preto sa v stredoeurópskej oblasti nachádzajú nielen sírovodíkové, ale i slané vody a ložiská soli. Prvé písomné zmienky o kúpeľoch sa tradujú už od stredoveku v darovacích listinách. Známe boli aj v celom Rakúsko-Uhorsku. Zaslúžil sa o to nielen historik a zemepisec Matej Bel, ale i ďalší lekári, ktorí skúmali ich liečebný účinok.

Čo môžu kúpele v Smrdákoch poskytnúť navyše v porovnaní s ostatnými liečebnými kúpeľmi na Slovensku?
Účinnú balneoterapiu minerálnou vodou, bahnom, zvlášť pre pacientov s ochoreniami kože a pohybovej sústavy. Dobrým príkladom je psoriáza, ktorá postihuje kožu i kĺby. Preto boli kúpele Smrdáky jedinými kúpeľmi na liečbu ochorení kože aj v celom bývalom Československu. Okrem účinnej liečby to vždy bola pre pacientov i hostí oáza pokoja i spätosť s moravsko-slovenským pomedzím. Na jednej strane je rustikálne vidiecke prostredie s ochranným pásmom, na druhej blízkosť Bratislavy i možnosť výletov do Viedne. Štatistiky hovoria o 1 920 hodinách slnečného svitu za rok. To je už dosť nielen na účinnú prírodnú helioterapiu, ale i peknú dovolenku s rodinou.

Ktoré závažné diagnózy, indikácie v kúpeľoch liečite? Rozširujete poskytované liečebné služby? Do akých projektov orientujete investície?
Všetky choroby sú závažné. Naše dermatologické i pohybové indikácie majú spoločné to, že patria k najčastejším a postihujú veľkú časť populácie. Súvisí to s dnešným spôsobom života a ekológiou. Z kožných indikácií môžeme konkrétne uviesť psoriázu, atopickú dermatitídu, chronické ekzémy, akné, ichtyózu, rozáceu, sklerodermiu a stavy po popáleninách. Z chorôb pohybového aparátu je to reumatoidná artritída, psoriatická artritída, vertebropatie, Bechterevova choroba a osteoartróza (koxartróza, gonartróza).
Kontraindikácie sú predovšetkým bronchiálna astma. Rozširovanie liečebných metód spočíva v nových možnostiach využívania balneoterapie alebo prístrojov na fototerapiu. A investície smerujú nielen do rozširovania terapie, ubytovania, stravovania a ďalších našich služieb, ale najmä do budúcnosti. Vždy sme boli v liečbe kožných ochorení prírodnou balneoterapiou jednotka, a chceme si to udržať.

Viete si spomenúť na prípad pacienta/pacientov s obzvlášť závažným zdravotným stavom, ktorému ste dokázali vrátiť zdravie, resp. výrazne mu zvýšiť kvalitu života?
To by asi bolo najlepšie prečítať si ich ďakovné listy. Je zrejmé, že mladší ľudia, a zvlášť ženy, vnímajú svoje ochorenie veľmi ťažko. Spomínam si na 18-ročnú dievčinu, ktorá prišla k nám s ťažkou depresiou zo svojho ochorenia a s tými najčernejšími myšlienkami. Na samovraždu. Prvý týždeň tu preplakala, ale keď neskôr videla, ako prejavy jej choroby ustupujú, zlepšila sa aj jej nálada. Po jej odchode sme asi po roku dostali pohľadnicu s poďakovaním, že to je stále dobré, a že sa s tým dá žiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 23:17