StoryEditor

Projektor, ktorý prekvapí možnosťami

25.04.2013, 00:00
Autor:
dpidpi

Aj vy potrebujete na prezentácie vo firme kvalitný projektor? Máme pre vás tip -- do rúk sa nám dostal jeden od spoločnosti Panasonic, ktorý ponúka viacero zaujímavých vlastností. Ide o model, ktorý vás nepoteší, ak ho chcete prenášať. Ak však preň nájdete vo firme stále miesto, odvďačí sa vám. Projektor pracuje s technológiou LCD a jeho maximálna svietivosť je 2 500 lúmenov.

Výborná optika aj dvojmetrový obraz
Oproti bežným projektorom je zaujímavý najmä optickou sústavou, ktorá dovoľuje vytvárať napríklad až 80-palcový (približne 2-metrový) obraz už zo vzdialenosti 86 centimetrov od steny či plátna. Prednášajúci tak v menších priestoroch už vôbec nemusí byť oslňovaný jeho svetlom. Prezentácia je teda oveľa jednoduchšia a lepšie sa vysvetľuje. Panasonic zároveň pridal aj na interakcii. Už v balení je dvojica príslušenstva, ktorá dokáže vstupovať do prezentácie grafickými prvkami. Ide sa o špeciálne pero a ukazovadlo.
Po doinštalovaní softvéru a mierne krkolomnej kalibrácii môžete dôležité prvky počas vysvetľovania podčiarkovať, označovať či inak na ne upozorniť. Pred sebou budete mať jednoducho spolu s projekciou aj interaktívnu tabuľu. Celý proces funguje i vďaka integrovanej kamere, ktorá je priamo pod šošovkou. Skvelé riešenie.

Ak sa rozhodnete pre tento projektor, dajte si pozor pri nastavovaní: umiestnený musí byť v strede miestnosti či plátna. Nedokáže premietať pod uhlom "zboku". Obraz je viditeľný aj cez deň, no so zatemnenými oknami jeho kvalita stúpa. Maximálna veľkosť projekcie je 110 palcov, teda 2,8 metra.
To, čo možno nepoteší, je rozlíšenie. Dosahuje totiž "len" 1 280 x 800 bodov. Takže nečakajte, že podá vynikajúci výkon pri domáce použití, ako je napríklad obľúbené pozeranie filmov. Ak ho však budete využívať na pracovnom fronte, jeho vlastnosti vám by vám mali s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť.
Hlučnosť v štandardnom móde je na úrovni 36 dB, ak by však prekážala, je možné spustiť šetrný mód a klesne až na 29 dB.

Chýbala nám Wi-Fi
Projektor je možné pripojiť do siete pomocou internetového kábla, no chýba podpora bezdrôtovej siete Wi-Fi. Ponuka konektorov je však pomerne široká. Okrem štandardných analógových vstupov poskytuje aj HDMI či VGA. Všetky sa nachádzajú na bočnej stene. Životnosť inštalovanej lampy je podľa výrobcu 4-tisíc hodín. Projektor sa spúšťa 30 sekúnd a je možné využiť ho aj bez pripojenia k počítaču. Poteší aj vstavaný reproduktor.
Testovaný projektor od spoločnosti Panasonic obstál v našom teste dobre. Pokiaľ vám neprekáža jeho rozlíšenie či neprítomnosť modulu Wi-Fi, je vhodnou voľbou do každej firmy. Poteší najmä schopnosťou premietať veľký obraz aj zblízka. Mnohým môže pomôcť tiež interaktívne pero či ukazovadlo, ktoré je schopné "kresliť" zobrazovanej do prezentácie.


Cena: 1 000 eur

Hodnotenie: 4/5


Plusy a mínusy:

+ veľký obraz z malej vzdialenosti
+ dodávané pero a ukazovadlo

-- horšie rozlíšenie
-- bez modulu Wi-Fi

Špecifikácie:

Označenie: Panasonic PT-TW231R
Typ projektora: LCD
Rozlíšenie: 1 280 x 800 bodov
Svietivosť: 2 500 lúmenov
Kontrast: 500:1
Obraz: od 60 do 110 palcov
Konektory: HDMI, VGA, Ethernet, analóg
Rozmery: 350 x 143 x 389 mm
Hmotnosť: 4,7 kg


________________________________________________



Na testovanom projektore Panasonic PT-TW231RE ma zaujala možnosť umiestniť projektor do krátkej vzdialenosti od projekčného plátna, necelý meter. Pri prezentovaní tak nevznikná tieň prezentujúcej osoby. Taktiež je zaujímavá funkcia interaktívneho pera, ktorá poskytuje funkcionalitu elektronickej tabule. Na výber je niekoľko nástrojov na kreslenie. Pero sa dá použiť aj ako vzdialená myš.
Ovládanie je jednoduché a veľmi intuitívne, za zložitejšiu považujem prvotnú kalibráciu a nastavenie interaktívneho pera. Zapojenie projektora bolo rýchle, ale prijal by som iné umiestnenie USB konektora ako v prednej časti. Chýbala mi možnosť Wi-Fi pripojenia.
Pri premietaní v zatemnenej miestnosti bol obraz kvalitný a bola zachovaná vernosť farieb. Dokonca aj v miestnosti osvetlenej denným svetlom bol obraz dobre čitateľný. Viem si veľmi dobre predstaviť využitie tohto projektora aj vo svojej firme. Predovšetkým vzhľadom na interaktívne prezentácie a videá vo vysokej kvalite. Ale asi viac ako fixne nainštalovaný projektor než mobilný, s ohľadom na veľkosť a váhu.

Plusy:
+ vernosť farieb
+ malá vzdialenosť pre projekciu, menej ako jeden meter
+ ovládanie a kreslenie perom ako elektronická tabuľa
+ dobrá viditeľnosť za denného svetla

Mínusy:
-- inštalácia podporného softvéru pre ovládanie perom
-- absencia Wi-Fi pripojenia
-- váha a rozmery


Celková známka:
1-

Juraj Vaculik, Creative Owner

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:00