StoryEditor

Nájdite si výhodný prenájom. Tu je návod

14.09.2014, 07:30
Ste študent či zamestnanec a hľadáte výhodný byt do prenájmu? Pozrite sa, na čo by ste mali dbať, aby ste na tom zbytočne neprerobili.

Možno ste sa už aj vy ocitli v situácii, kedy ste museli uvažovať o vhodnom nájme či podnájme, najmä ak ste vo svojom regióne nenašli vhodnú prácu, alebo vás jednoducho prestalo baviť bývať s rodičmi pod jednou stredou. V takýchto chvíľach zrejme začnete uvažovať o tom, kde a ako si výhodne prenajať byt v inom meste.  

Kde hľadať vhodný prenájom

V takejto situácii sa ocitol náš čitateľ Ivan z HN poradne, ktorý žije v Košiciach, na jeseň chce pracovať v Bratislave. Je ochotný platiť mesačne okolo 300 eur za vhodné bývanie. Ako mu radí Michal Zajíček, analytik z realitnej kancelárie Lexxus, vhodný byt odporúča hľadať na inzertných portáloch, respektíve v realitnej kancelárii, ktorá mu ponúkne okrem sprostredkovania tej najvhodnejšej nehnuteľnosti. „Za 300 eur mesačne máte šancu nájsť jednoizbový byt, skôr ďalej od centra.“

Cena rozhoduje, ale nestavte na ňu všetko

Výška nájomného sa pri jednoizbových bytoch sa podľa analytika pohybuje od 200 eur na mesiac až po 700 eur na mesiac, v závislosti od lokality a typu nehnuteľnosti. „Za nižšiu cenu sa vám podarí prenajať si malú garsónku v okrajovej štvrti. Tie drahšie sú napríklad luxusné byty v centre mesta alebo na nábreží Dunaja,“ radí Zajíček. V priemere by ste v Bratislave mali zohnať jednoizbový byt za 300 - 500 eur na mesiac. Dvojizbové byty v priemere od 400 - 600 eur na mesiac, trojizbové byty priemerne v rozmedzí od 500 do 800 eur na mesiac a štvorizbové od 600 do 1000 eur za mesiac. V ponuke sa samozrejme nájdu aj extrémy, za minimálne či maximálne ceny prenájmu v jednotlivých kategóriách.

Treba platiť nájom včas

Ako nájomca nezabudnite uzatvoriť obojstranne výhodnú zmluvu o prenájme a platiť platby včas. V opačnom prípade si narobíte zbytočné problémy. „V zmysle Občianskeho zákonnika prenajímateľ má právo vám nájomnú zmluvu vypovedať, ak vy ako nájomca hrubo porušíte svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že by ste nezaplatili nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace,“ tvrdí Zajíček. Výpovedná doba je tri mesiace, ak však preukážete, že ku dňu doručenia výpovede by ste boli v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, výpovedná lehota sa predlžuje o ochrannú lehotu, ktorá trvá šesť mesiacov. 


Rady pri hľadaní prenájmu
– Ponuky môžete hľadať v realitných kanceláriách, na internete, v tlači i cez priateľov či známych
– Prenajímateľ vám musí preukázať, že je vlastníkom bytu. 
– Ak nie je a je len nájomcom, tak k podnájomnej zmluve treba pripojiť písomný súhlas vlastníka. 
– Vy si môžete overiť vlastníctvo k bytu na webe katastru nehnuteľností
– Zvážte dĺžku doby prenájmu
– Berte do úvahy lokalitu (s ohľadom na školu, prácu, nákupy,  ...)
 

Nájomná zmluva má obsahovať
– Osobné údaje o prenajímateľovi a nájomcovi 
– Označenie bytu, ktorý budete užívať (číslo bytu, adresa, poschodie) 
– Rozsah užívania - opíšte, čo sa v byte nachádza a v akom je to stave 
– Výšku nájomného (suma, výška splátok, termín splatnosti) 
– Výšku úhrady za služby spojené s užívaním bytu  
– Vyhlásenie prenajímateľa, že v opísanom stave preberá byt do nájmu 
– Mená ľudí, ktorí s nájomcom budú bývať v spoločnej domácnosti
– Dátum uzatvorenia zmluvy a doba, na akú sa uzatvára 
– Vyhlásenie, že po skončení nájmu sa nájomca zaväzuje odovzdať byt v stave, v akom ho prevzal 
– Podpisy oboch zmluvných strán 

01 - Modified: 2006-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÍZY
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:05