StoryEditor

Nedarí sa vám? Prerušte živnosť

07.04.2014, 10:15
Neefektívny biznis môžete zastaviť aj na dlhšie obdobie, najviac však na tri roky. Podnikanie sa obnoví automaticky, pokiaľ živnosť úplne nezrušíte.

Mať biznis, ktorý alebo nezarába, alebo nestačí pokryť všetky náklady, sa niekedy neoplatí "živiť". Riešení je viacero - ukončenie podnikania alebo len jeho dočasné pozastavenie. Tá druhá možnosť je pre mnohých podnikateľov výhodnejšia, avšak plateniu odvodov do Sociálnej poisťovne nevyhnú.

Kedy sa vám oplatí živnosť pozastaviť?

Ak vykonávate napríklad sezónne práce, chystáte sa byť dlhodobo na péenke alebo nemáte peniaze na platenie povinných odvodov do Sociálnej poisťovne. Povinnosť platiť poistné do sociálky vzniká na základe výšky príjmu za predchádzajúci kalendárny rok, teda po podaní priznania. 

Živnosť sa oplatí prerušiť najmä z účtovného a daňového hľadiska na celé mesiace, najlepšie na celý kalendárny rok. V praxi to znamená, že pokiaľ ste nemali za rok 2013 žiadne príjmy a mali ste biznis pozastavený, priznanie podávať nemusíte. 

A ako teda živnosť prerušiť? Tu je návod:

  • na obvodný úrad - odbor živnostenského podnikania doručíte Oznámenie o pozastavení prevádzkovania živnosti, ktoré si môžete stiahnuť aj na stránke ministerstva vnútra
  • v tlačive vyznačte dobu, na akú chcete živnosť pozastaviť (najmenej na 6 mesiacov, maximálne na tri roky)
  • obdobie, na ktoré ste sa rozhodli živnosť prerušiť, môžete kedykoľvek zmeniť (avšak len dátum ukončenia prerušenia, nikdy nie dátum začatia)
  • oznámenie o prerušení podnikania vás bude stáť 4 eurá, pokiaľ podávate tlačivo elektronicky (podpísané zaručeným elektronickým podpisom), tak zaplatíte polovičnú hodnotu, teda 2 eurá
  • prerušenie biznisu sa zapisuje aj do živnostenského registra
  • pozastavenie podnikania oznámi daňovému úradu a zdravotnej poisťovni živnostenský úrad za vás, avšak do 15 dní od prerušenia budete musieť správcovi dane vrátiť osvedčenie o registrácii (kartička DIČ)
  • na Sociálnu poisťovňu budete musieť odniesť prerušenie živnosti (prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby), nezabudnite priložiť kópiu potvrdenia o pozastavení podnikania (ktorú vám dá živnostenský úrad)

Ako začnem znovu podnikať?

  • živnosť sa obnoví automaticky potom, čo skončí doba prerušenia
  • daňový úrad vám vydá nové osvedčenie o registrácii (kartičku DIČ), číslo dostanete rovnaké ako predtým
  • o obnovení živnosti treba dať vedieť nielen Sociálnej poisťovni, ale aj zdravotnej poisťovni
01 - Modified: 2006-03-29 06:38:00 - Feat.: 0 - Title: Svetová banka odpustí chudobným krajinám 37 miliárd dolárov
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:27