StoryEditor

Svetová banka odpustí chudobným krajinám 37 miliárd dolárov

29.03.2006, 08:38

Svetová banka v rámci iniciatívy skupiny krajín G8 v utorok schválila zníženie dlhu najchudobnejších štátov sveta o 37 miliárd dolárov. "Toto je historická dohoda kombinujúca zvýšené financovanie so znížením dlhu, ktorá pomôže chudobným krajinám splniť Miléniové rozvojové ciele OSN," uviedol vo vyhlásení prezident banky Paul Wolfowitz. Rozhodnutie rady guvernérov musí ešte potvrdiť Medzinárodné združenie pre rozvoj (IDA), ktoré je hlavným orgánom Svetovej banky pre financovanie programov chudobných krajín.
Schválením zníženia dlhu splní Svetová banka časť programu, ktorý prijali predstavitelia krajín G8 na júlovom summite v Škótsku. Väčšina dlhu 40 najchudobnejších krajín sveta pripadá na Svetovú banku. Zvyšná časť z vyše 56 miliárd dolárov patrí Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Africkej rozvojovej banke. MMF zatiaľ súhlasil s vyjednávaním o dlhu so 17 krajinami, ktoré zaraďuje do skupiny hlboko zadlžených. Patrí sem Benin, Bolívia, Burkina, Etiópia, Ghana, Guyana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mozambik, Nikaragua, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzánia, Uganda a Zambia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:04