StoryEditor

Vieme, ako si legálne znížite dane a odvody

03.06.2013, 00:00
Ako si rozdeliť príjmy a ako s nimi narábať, aby ste museli zaplatiť čo najnižšie dane a takmer žiadne, alebo až nulové odvody? Aké cesty na to existujú? A kto vám s nimi pomôže? Ponúkame vám návod a skúsenosti podnikateľov.

Bratislava –  Legálne sa vyhnúť daniam, znížiť si, či dokonca neplatiť odvody do sociálnej poisťovne. O tom dnes uvažujú mnohí drobní podnikatelia. Ako však na to? „Keďže nechcem platiť DPH, tak som si okrem živnosti založila aj eseročku,“ hovorí nám podnikateľka, ktorá nechcela byť menovaná, ale jej plné meno máme v redakcii. Je živnostníčka a tiež konateľka v eseročke. V oboch firmách si dokáže ustrážiť príjem, takže DPH ani jedna z nich neplatí. „Prísne si sledujem príjmy zo živnosti, ako aj firemné. Vždy ich rozdelím na dve menšie časti. Takže živnosťou a ani eseročkou nezarobím počas dvanástich mesiacov viac ako 49 790 eur.“ Toto je totiž suma, od ktorej sa podnikateľ stane zo zákona platiteľom DPH. V eseročke nemá pravidelný, ani nepravidelný príjem, ale vypláca si dividendy. Keďže z neho sa neplatia sociálne odvody, ale len zdravotné, v kombinácii so živnosťou to považuje za vhodný spôsob ako ušetriť na daniach i odvodoch. V biznise je už takmer desať rokov.


Fakturuje svojej eseročke
Ako živnostníčka z času na čas fakturuje služby svojej eseročke. Tým si kvôli DPH tiež reguluje výšku príjmov. Predmetom činnosti jej eseročky aj živnosti je účtovníctvo, ale aj ďalšie služby. „S eseročkou som sa prihlásila do verejnej súťaže. Mala som dodávať na web odborné materiály. Ako živnostníčka som ich na základe autorskej zmluvy poskytovala svojej eseročke. Tá ich fakturovala spoločnosti, ktorá si materiály objednala,“ opisuje.
Táto metóda sa dá využívať vtedy, ak živnostník chce svojej eseročke fakturovať služby, alebo tovar, ktorý si ona nemôže obstarávať, lebo to nemá v predmete činnosti. „To znamená, že ako živnostníčka by som nemala robiť presne to, čo je náplňou práce mojej eseročky. Ak by bola náplň rovnaká, pred daňovou kontrolou by som fakturáciu medzi nimi asi neobhájila,“ dodala. Ak by totiž živnosť a eseročka mali rovnaký predmet činnosti, jedna by nepotrebovala druhú.
Niektorí podnikatelia si kvôli DPH nezaložia firmu a živnosť, ale dve eseročky s rovnakým predmetom podnikania. Jednu majú na biznis s platiteľmi, druhú s neplatiteľmi DPH. „Ak máte za partnera niekoho, kto nie je platiteľ tejto dane, tak je pre vás ako platiteľa nevýhodné s ním obchodovať. Lebo dvadsať percent z príjmu okamžite strácate, keďže partner vám DPH neuhradí,“ potvrdil Michal Maťaš, konateľ dvoch eseročiek.


V hre sú tiež odvody
Kombinácia eseročky so živnosťou má aj ďalšie výhody. „Ako živnostníčka nemám zdaňovanú časť základu dane (3 735,94 eura), na čo mám ako fyzická osoba nárok, ale ako eseročka nie,“ pokračuje podnikateľka. Ak nechce živnostník platiť sociálne odvody, „do živnosti“ si môže z firmy presunúť ročne do 4 716 eur (pre rok 2014 je to 4 830 eur). To je totiž suma, od ktorej už musí živnostník Sociálnej poisťovni platiť.
Naša podnikateľka sa však odvodom do Sociálky nebráni. Naopak. „Nie som zástancom ich úplného zrušenia. Lebo pri nich nejde len o dôchodok, ale u žien aj o materské príspevky,“ vysvetlila. Sociálnej poisťovni však mesačne posiela len zákonné minimum 130,27 eura. To znamená, že aj dôchodok budete mať len minimálny. Nezáleží vám na jeho výške? – pýtame sa tejto podnikateľky. „Samozrejme, že mi nie je jedno, aký ho budem mať. Vyriešila som to však životnou poistkou, ktorú mi vyplatia pri dosiahnutí dôchodkového veku.“ Okrem toho si na dôchodok sporí aj v treťom pilieri.
Podnikateľka, ktorá nám porozprávala svoj biznis príbeh, ale ani majiteľ eseročiek Michal Maťaš, nemali kvôli využívaniu kombinácie živnosti a firiem s daniarmi problémy. „Finty,“ ktoré si pri podnikaní osvojili, sú legálne.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mal to už na stole aj súd

Prípad kombinovaného podnikania na živnosť a zároveň aj firmy riešil už Najvyšší súd SR. Istej eseročke neuznal za daňový výdavok sprostredkovanie služby fakturovanej živnostníkom. „Vzhľadom na predmet činnosti mohla eseročka zabezpečiť obchody priamo, bez sprostredkovania. Nepreukázala sa účelnosť výdavkov, takže ich nebolo možné považovať za daňové,“ informoval HN o verdikte súdu vedúci oddelenia poradenstva spoločnosti Accace Peter Pašek. Dôvodom takéhoto rozsudku tiež bolo, že službu živnostníka eseročka nepotrebovala. Mohol ju zabezpečiť konateľ firmy a nie si ju objednať sám u seba ako živnostníka. Pašek upozorňuje, že fakturácia medzi firmami sa v prípade jedného majiteľa môže považovať za účelovú. Ak kontrola zistí daňový únik, hrozí doplatenie dane a odvodov zo sumy fakturovanej živnostníkom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:09