StoryEditor

Ak idete do lacnejšej čerpačky v cudzine, vyplatí sa to do 50 km

28.01.2015, 18:30
Láka vás výhodnejšia cena palív u susedov? Načerpať sa oplatí vo všetkých okolitých štátoch. Majú tam nižšie marže.

Ak bývate neďaleko hraníc a ste vodič, tankujte v zahraničí. Oplatí sa to najmä v Česku a v Poľsku. Pri hľadaní lacnejšej zahraničnej čerpačky však nesmiete najazdiť viac než 50 kilometrov, aby ste si okamžite neminuli ušetrené peniaze. Takéto spotrebiteľské odporúčanie dávajú odborníci, ktorí majú odsledovaný kompletný cenový pohyb okolo palív.

Nie je burza ako burza

Cenové turbulencie benzínu a nafty reagujú hlavne na pokles cien ropy na svetových trhoch. Naše benzínky však kopírujú cenový vývoj ropy s určitým časovým oneskorením. Prečo je to tak? Dôvod je jednoduchý. Ako vysvetľuje Jana Glasová, analytička Poštovej banky, ceny benzínov a nafty na slovenských pumpách sa odvíjajú od jedno- až dvojtýždňových priemerných cien palív na rotterdamskej burze. Na rozdiel od nich čerpačky v susedných štátoch reagujú na burze na denné hodnoty, čím sa ich reakčný čas skracuje, a preto môžu pružnejšie odrážať zníženie cien.
„Benzínky u našich susedov sú práve preto citlivejšie na možné prudké nárasty cien na medzinárodných trhoch,“ dodáva analytička.

Vyššie marže na východe Európy

Ceny pohonných látok na pumpách však závisia aj od ďalších faktorov. Hlavne od uvalených daní (DPH + spotrebná daň), ale aj od marží pumpárov, od ich konkurenčného boja, ďalej od snahy udržať si zákazníkov či od cenovej politiky tej-ktorej siete čerpačiek. Je známe, že na Slovensku sú práve marže o čosi vyššie než v iných európskych štátoch. Podľa Borisa Tomčiaka, analytika zo spoločnosti Colosseum, to spôsobuje zrejme menšia konkurencia na slovenskom trhu. „Presne však túto príčinu určiť nedokážeme,“ hovorí s tým, že v okolitých krajinách sú z historického hľadiska marže oproti ostatnej EÚ tiež mierne nad priemerom.

Slovenským vodičom sa oplatí cestovať za lacnejším benzínom či dieslom najmä vtedy, ak je rozdiel v cenách vyšší alebo ak majú cestu za hranice aj z iných dôvodov, napríklad za nákupmi, prácou či zábavou, tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš. Ak je teda cenový rozdiel vyšší, oplatí sa za výhodnou cenou cestovať aj desiatky kilometrov. „Závisí to vo veľkej miere od veľkosti rozdielu v konečnej maloobchodnej cene. Avšak nie každý môže cestovať pravidelne za nižšími cenami. Napríklad už len z časových dôvodov,“ dodáva Gábriš.

Podstatná zmena až v závere roka

Klesajúce cenové relácie na benzínkach budeme zrejme pozorovať ešte aj v najbližších týždňoch – napriek tomu, že cena ropy na svetových trhoch sa už začína stabilizovať, upozorňuje analytik spoločnosti UniCreditBank Ľubomír Koršňák. Hoci podľa analytikov by mohla v priebehu roka predsa len nastať mierna korekcia cien ropy smerom nahor, stále to bude výrazne menej, než na čo sme boli zvyknutí pred záverom roku 2014. Nízka cena ropy na svetových trhoch tak bude priamo prostredníctvom pohonných látok znižovať infláciu v Európe aj v nasledujúcich mesiacoch. Zmení sa to až v závere roka.


Čo nájdete vo štvrtkovej prílohe HN Poradca

- Rozhovor s expertom o dôvodoch cenových rozdielov medzi štátmi

- Výber najlacnejších benzíniek na Slovensku

- Prehľad o cenách benzínu a nafty v štátoch EÚ

- Analýza vývoja cien ropy a palív na svetových trhoch

Prílohu nájdete v tlačených HN (29. januára 2015).

Alebo si môžete objednať pdf vydania (v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kňazi -- agenti na pranieri
01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:35