StoryEditor

Kňazi -- agenti na pranieri

28.02.2007, 23:00

Poliaci sa konečne môžu dozvedieť celú pravdu o tom, ako bývalá komunistická tajná služba zaobchádzala s duchovnými. Na pulty poľských kníhkupectiev sa včera dostala dlho očakávaná kniha Kňazi proti štátnej bezpečnosti.
Osudy obetí aj "donášačov"
Krakovský duchovný Tadeusz Isakowicz-Zaleski v nej opisuje prípady prenasledovaných a mučených kňazov, ale aj tých, ktorí sa dobrovoľne stali tajnými agentmi. "Ak sa cirkev bude vyhýbať tomuto problému, môže spôsobiť nenapraviteľné škody. Vrhne to predovšetkým tieň na duchovných, ktorí nikdy nespolupracovali s tajnou políciou, a tých je väčšina," píše v 600-stranovej knihe Zaleski. On sám ešte ako kaplán spolupracoval v 80. rokoch s protivládnym odborovým hnutím Solidarita. Za túto spoluprácu ho Štátna bezpečnosť prenasledovala a mučila.
Dielo vyvoláva novú vlnu kritiky na adresu katolíckej cirkvi v Poľsku, ktorá sa až po nedávnom škandále okolo spolupráce varšavského arcibiskupa Stanislawa Wielgusa s tajnou službou odhodlala vyrovnať sa s vlastnou minulosťou.
Autor sa sústredí najmä na osudy kňazov, ktorí sa nenechali zlomiť nátlakom tajnej polície. Zverejňuje však aj mená duchovných, ktorí na svojich kolegov donášali. Podrobne tiež opisuje praktiky Štátnej polície. Medzi jej tajné zbrane patrili atraktívne agentky, ktoré zvádzali farárov a biskupov. Potom ich vydierali zverejnením podrobností, ak nebudú spolupracovať.
Po Wielgusovi potopa
Kvôli spolupráci s tajnou políciou rezignovalo od začiatku tohto roka už niekoľko poľských kňazov. Najväčšiu krízu v novodobých dejinách poľskej katolíckej cirkvi rozpútal prípad arcibiskupa Wielgusa, ktorý sa začiatkom januára dva dni pred plánovanou inauguráciou priznal k spolupráci so Štátnou bezpečnosťou. Na podnet Vatikánu rezignoval tesne pred slávnostným uvedením do úradu.
Teraz sa dá očakávať odstúpenie ďalších duchovných, ktorí sa v knihe našli, aj právne spory o ochranu osobnosti. Podľa odhadov poľských historikov a cirkevných predstaviteľov nútila tajná služba desať až pätnásť percent kňazov, aby donášali na svojich kolegov alebo inak spolupracovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:22