StoryEditor

Ak si hľadáte prácu len pre živobytie, šťastní v nej nebudete

15.08.2014, 17:01
Autor:
macmac
Našli ste si miesto, ktoré na prvý pohľad spĺňa všetky vaše očakávania. Ako zistiť, či to tak bude?

Plat je skvelý, vaše očakávania veľké, pracovná náplň je splnením vášho životného sna a vidíte aj perspektívu kariérneho postupu. Prvé dni sú však ideálne takmer vždy a skutočnosť sa začne profilovať až postupne. Toto si všímajte počas prvých dní, možno tak predídete sklamaniu.
Veľmi dôležitým faktorom je firemná kultúra. Mnoho spoločností má prísny dress code, predpísanú komunikáciu či správanie. Na jednej strane je to často nevyhnutnosť, na druhej to môže brzdiť a obmedzovať kreatívne povahy. Toto je prvá vec, ktorú si treba zvážiť: o firme si ešte pred začiatkom zožeňte čo najviac informácií a úprimne si odpovedzte, či vám bude daný štýl vyhovovať.

V zmluve nie je všetko

Pri podpise zmluvy treba vedieť čítať aj medzi riadkami. Ak máte nejaké nejasnosti, pýtajte sa priamo ešte predtým, ako ju podpíšete. Problémom súčasnosti je však najmä to, že si pri nedostatku pracovných príležitostí nevyberáme podľa toho, čo by nás najviac bavilo a napĺňalo, ale mnoho ľudí je rado, keď si vôbec nájdu nejaké slušné zamestnanie. Toto sa pri fungovaní v novej práci zákonite odrazí. Podľa odborníka sa to odvíja od dôvodov, pre ktoré si hľadáme miesto. „Treba si uvedomiť postoj, prečo zháňam prácu. Či je to preto, aby som uspokojil svoje záujmy alebo aby som uspokojil svoje potreby. Teda či je to kvôli peniazom, alebo kvôli tomu, že ma niečo baví. Ak je to len kvôli živobytiu, tak hovoriť o nejakom šťastí sa zrejme nedá,“ hovorí pre HN pracovný a organizačný psychológ František Skokan.

Pýtajte sa a choďte sa pozrieť

Najlepším spôsobom, ako zistiť, či sa v novej práci budete mať dobre, je pýtať sa ľudí, ktorí tam už zamestnaní sú. Hovorte so svojimi známymi: ak by aj nikto z nich firmu nepoznal, je možné, že oni poznajú niekoho, kto tam pracoval alebo tam má nejakého kamaráta. Ak sa vám tento spôsob neosvedčí, skúste si dohodnúť prehliadku kancelárie. Ak to nejde, príďte na stretnutie aspoň trocha skôr, ako ste sa dohodli, a všetko naokolo pozorne sledujte. „Všímať si treba strnulé prejavy, príliš profesionálne správanie a málo úsmevov. Tam sa o šťastí veľmi nedá hovoriť,“ tvrdí ďalej Skokan.

O atmosfére firmy mnoho napovie nielen to, ako tam ľudia medzi sebou vychádzajú po pracovnej stránke, ale aj to, ako fungujú cez pracovné pauzy či po pracovnej dobe. To, že si spolu kolegovia urobia a vypijú kávu alebo idú každý piatok von, sa môže zdať ako detail, ale spoločné rituály sú zvyčajne súčasťou každého zdravého pracovného prostredia.

01 - Modified: 2006-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lokalizované stránky Corel
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 10:47