StoryEditor

Testovali sme croissanty. Len dva z jedenástich by Francúzom chutili

10.02.2015, 23:05
Kvalita croissantov predávaných na Slovensku je priemerná. Niektoré nie sú z lístkového cesta. Predajne ich pečú aj zo zmrazeného polotovaru.

Kto by nemal rad francúzske pečivo. Je etalónom kvality, ale aj invencie pekárov. Jedným z celosvetovo najobľúbenejších je croissant. A keďže sa mnoho jeho variánt pripravuje aj u nás, alebo ich obchodníci dovážajú, otestovali sme tie, ktoré sú na trhu najbežnejšie.

Test bol senzorický, teda zameraný na vzhľad, chuť a vôňu pečiva, ale posudzovali sme aj kvalitu striedky. Croissanty  testoval známy slovenský pekár, učiteľ, autor viacerých publikácií pre pekárov a u nás i v zahraničí uznávaný odborník, Vojtech Szemes.
„Dva croissanty by obstáli aj v medzinárodnom porovnaní. Ďalšie dva sa im kvalitou približujú. Niekoľko z testovaných vzoriek  však nerád vidím na našom trhu. Najmä vzorku č. 1. Je hanba nazvať ju croissantom,“ povedal k výsledkom Szemes.

Test sa začína...

                     Najlepší a najhorší   (viac vo výsledkoch testu)

Najlepší croissant bol z Tesca a Carrefouru. Získali po 26,5 boda z 30 možných. Najhoršie (balík o hmotnosti 250 gramov ) sme kúpili v Mojej samoške. Získali len 12 bodov. Vyrobili ich v Rakúsku a s croissantami majú spoločný len názov a trochu vonkajší vzhľad. Navyše sú malé, trvanlivé a zabalené, čo znamená, že obsahujú aj konzervačné látky.
Balíček týchto „croissantov“ by mal podľa dátumu spotreby vydržať „čerstvý“ asi do polovice marca.  „Croissanty nie sú rožky. Stoja štyri až osemkrát viac. Pri ich výrobe by si preto zaslúžili od pekárov väčšiu pozornosť,“ dodal Szemes.    

Pri nakupovaní v Carrefoure nám tamojší pekár povedal, že croissanty pečú zo zmrazených polotovarov.
Niektorí pekári pripomínajú, že v minulosti, ale pravdepodobne ešte aj teraz, sa na Slovensko dováža mrazené pečivo z Poľska. Pochádza však z Číny a do Poľska sa dopravuje loďami.

Ako sme testovali  

Croissanty sme kúpili v Bratislave. Dovedna 11 druhov. Test bol anonymný. Pečivo bolo označené len číslami od 1 do 11.  Každý kus mohol získať maximálne 30 bodov. Po desať za vonkajší vzhľad, štruktúru (vzhľad) striedky a napokon aj za chuť a vôňu.  Správne upečené croissanty musia byť z lístkového cesta a stočené. Najlepšie ručne. Upečené cesto by malo byť aj trochu „nadýchané“ a striedka by nemala mať takú štruktúru ako chlieb, ale o niečo „vzdušnejšiu“.

Ak sú naplnené, v striedke sa môže vytvoriť menšia medzera. V niektorých croissantoch sme však našli obrovské diery. Pri plnení by sa nemali ani zhora „napichávať,“ a tak dávať do nich plnku. Tá by sa mala dať počas stáčania cesta.  „Plnka sa napichuje len do šišiek, aj to iba z boku, aby nebol porušený vzhľad pečiva,“ poznamenal Szemes.  

(Čísla pri croissantoch znamenajú len poradie
v ktorom boli anonymne testované.)


                                        V ý s l e d k y   t e s t u


     Výborná a dobrá kvalita


     Dve 1. miesta
 

    Tesco - croissant syrový, 50 g, cena: 0,52 eura. Počet bodov: 26,5.
Tvar má pekný, aj lístkovanosť cesta je dobrá. Je bez plnky, mierne slaný, takže sa môže aj rozkrojiť a naplniť syrom, šunkou, či zeleninou, prípadne potrieť džemom, alebo inou sladkou nátierkou. Je to klasický croissant.  

 

 

Carrefour - croissant kapučínový, upečený v predajni zo zmrazeného polotovaru, 90 g, cena: 0,65 eura. Počet bodov: 26,5.
Vzhľad je pekný, lístkovitý. Plnený je klasicky, pri stáčaní cesta, do ktorého pekár vložil čokoládovú kocku. Vôňa a chuť sú výborné.   

 

 

      Dve 2. miesta
 

    Carrefour - croissant s marmeládou, upečený v predajni zo zmrazeného polotovaru, 90 g, cena: 0,65 eura. Počet bodov: 25.
Posypaný skaramelizovaným cukrom. V striedke je veľká diera. Plnený lekvárom, čo nie je obvyklé. Zrejme bol príliš riedky. Voda z neho sa vyparila a vytvorila v ceste „bublinu“. Chuť a vôňa sú však výborné, čo tento croissant posunulo až na druhé miesto. 

 

Lidl - maslový, bez plnky, pečený v predajni, 55 g, cena: 0,27 eura. Počet bodov: 25.
Má „pravý“ croissantový tvar. Takto má toto pečivo vyzerať. Nie je pečený vo forme, ale „voľne“ na plechu. Vôňa a striedka je pravá „croissantová“. Môže sa rozrezať a vložiť do neho šunka, syr, prípadne aj zelenina, alebo potrieť džemom.   

      3. miesto
 

    Lidl - croissant nugátový, pečený v predajni,  85 g,  cena: 0,49 eura. Počet bodov: 24,5.

Aj on má „pravý“ francúzsky tvar. Takto má croissant vyzerať. Cesto je primerane lístkovité. V striedke je však veľká diera. Plnka bola zrejme príliš riedka. Voda z nej sa pri pečení vyparila, čím vznikla „bublina“. Vôňa je dobrá. Nebol plnený „vpichom“, ale tak ako sa to má robiť - pri ručnom stáčaní cesta.   


Mierne slaný croissant bez plnky si môžete rozkrojiť a obložiť ďalšími dobrotami. Sladký zasa potrieť džemom, alebo inou vhodnou nátierkou.


                                       Priemerná kvalita

     4. miesto
 

    Tesco - croissant kukuričný, 50 g, cena: 0,52 eura. Počet bodov: 23,5.
Je bez plnky, posypaný rôznymi semienkami, čo nie je pre toto pečivo typické. Mierne slaný, chuťovo dobrý. Tvar je nepravidelný (priemyselný „nepodarok“).   

 

 

     5. miesto

Billa - croissant jemný s priloženou hračkou, vyrobca: Chipita Poland, cena: 0,49 eura. , Počet bodov: 22. 

Je „napumpovaný chémiou,“ ktorá predlžuje jeho trvácnosť.  Tvar nie je príliš pekný. Plnka bola vstreknutá zvrchu, čo dokazujú tri vpichy po stroji. Lístrovatosť cesta je pomerne dobrá. Chuť je pomerne dobrá, ale je vidieť, že pečivo je vyrobené priemyselne a nie ručne.      

     6. miesto
 

    Billa - croissant upiekli v predajni, 75 g, cena: 0,69 eura. Počet bodov: 21,5.
Tvar má ako Bratislavký rožok. Posypaný makom, sézamom a inými semienkami. Pečený bol na dierkovanom plechu, čo ale nevadí. Cítiť v ňom však margarín, čo zhoršuje aj jeho chuť.  

 

 

 


                                   Podpriemerná kvalita


     7. miesto

Kúpený na OMV (predávajú aj iné obchody) - croissant 7 days, kakaový, vyrobené v EÚ, balený, 60 g, cena: 0,69 eura.  Počet bodov: 19.
Pečený vo forme, čo by nemalo byť. Zvrchu napichnutý, čo nepôsobí lákavo a esteticky. To znamená, že vstrekli do neho plnku. Pri plnení mal byť napichnutý radšej zboku. 

 

     8. miesto
 

  Kúpený na OMV (predávajú aj iné obchody) - croissant Double 7 days, kakaovo-vanilkový, vyrobený v EÚ, balený, 60 g, cena: 0,69 eura.  Počet bodov: 18,5.
Piekli ho vo forme. Vidieť to na jeho zdeformovaní. Je na vrchu napichnutý. Obsahuje dve náplne - čokoládovú a vanilkovú. Chuťovo nie je zlý, ale na croissant sa príliš nepodobá.   

 

 


                                            Prepadák testu

      9. miesto

Moja samoška - Butter croissant mini (maslový), O:lz, pečené v Rakúsku, balený - trvanlivý, 250 g, cena: 2,25 eur. Počet bodov: 12.

Tento tzv. croissant by Francúzi určite nejedli. je to len imitácia croissantu. V balení vydrží „čerstvý“ aj niekoľko mesiacov. Nie je z lístkového cesta. Striedka má skôr chlebovú mozaiku. Je mierne sladký, s vanilkovou príchuťou. Nechutí síce zle, ale tento výrobok by sa nemal volať croissant. Je to skôr jemné pečivo.

 

 

 

 

 

 „Takýto croissant by sa na trh nemal dostať,“ hovorí Vojtech Szemes o poslednom pečive v poradí.

 

 

 

 

 


     Aj takéto diery v striedke sme našli v niektorých croissantoch. Spôsobuje ich riedka plnka. Pri pečení sa voda z nej vyparí, čím sa striedka roztiahne a vznikne takéto prázdne miesto. Chuťovo však ani tieto croissanty nemusia byť zlé.

 

 

 Snímky: HN / Peter Mayer
 


                                 Vie, ako chutí francúzsky croissant

Croissanty a Francúzsko - to patrí k sebe. A samozrejme, chutia inak, než tie naše. Paradoxne, neplatí to len o kaviarňach či pekárňach, ale aj o obchodných reťazcoch. Počas letnej dovolenky v Nice som ochutnal aj croissant kúpený v obchodnom reťazci - v rovnakom ako je aj na Slovensku. A nedávno som si maslový croissant kúpil v „slovenskej verzii“ tohto obchodu. Je to absolútne neporovanteľné. Žiadna maslová chuť, iba suché cesto. Jeden obchod - rovnaký reťazec, no absolútne odlišná kvalita.
     Názor Františka Kvardu, zástupcu šéfredaktorky Hospodárskych novín      


                                          Ako vznikol croissant

Je to pečivo z lístkového cesta v tvare rohlíka, tradične bez plnky. Prvý oficiálny recept na croissant pochádza z roku 1839. Spája sa s menom August Zang, ktorý bol majiteľom viedenskej pekárne pri rue de Richelieu v Paríži. Existuje však aj niekoľko iných legiend o croissantoch.

Podľa niektorých zdrojov toto pečivo vynašli po obliehaní Viedne v roku 1686. Poľský špión a diplomat Franciszek Kulczycki, majiteľ kaviarne Zur blauben Flasche vraj presvedčil majiteľa neďalekej pekárne Petra Wendela, aby začal vyrábať torty v tvate polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojskami.

Croissant môže obsahovať rôzne plnky. Napríklad čokoládovú, alebo džem. Aj keď sa vyrába na sladko, sú známe aj slané varianty. Napríklad croissant so zapečeným syrom a šunkou.


                                           Recept na croissant

Potrebujeme len niekoľko surovín. Ale neoplatí sa prípravu urýchľovať. Urobenie cesta potrebuje viac času. Lepok v múke sa totiž musí uvoľniť, aby croissanty boli „nadýchané“ a chrumkavé.
Najprv sa z vody, múky, vajec, kvasníc, soli a cukru pripraví cesto. Musí sa dobre vypracovať, byť pevné a nemalo by sa trhať. Nechá sa niekoľko hodín, alebo do druhého dňa odpočinúť v chladničke. Potom sa rozvaľká na plát, položí naň maslo a cesto sa prekladá. Maslo by malo tvoriť štvrtinu hmotnosti cesta.
Z takto pripraveného cesta se vyvaľká tenký plát a z neho sa vykroja trojúholníky, pripomínajúce tvar Eiffelovky. Cesto sa zroluje a pečie 10 minút pri teplote 200 °C. Hotové croissanty sú na povrchu chrumkavé, hnedé a vnútri vláčne.


 

01 - Modified: 2007-03-11 10:10:00 - Feat.: 0 - Title: Iránsky prezident chce osobne obhajovať jadrový program v BR OSN
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:51