StoryEditor

Vzdelávanie zamestnancov podľa Zákonníka práce

28.02.2002, 23:00

Zamestnanci majú právo aj povinnosť zúčastňovať sa rôznych foriem školení alebo štúdia. Na druhej strane aj zamestnávatelia majú povinnosť starať sa o získanie príslušnej kvalifikácie zamestnancov, o jej prehlbovanie a zvyšovanie. V oblasti vzdelávania zamestnancov Zákonník práce rozlišuje:
* získavanie kvalifikácie na výkon práce dojednanej v pracovnej zmluve,
* prehlbovanie a zvyšovanie kvalifikácie,
* školenia organizované inými subjektmi ako zamestnávateľom,
* štúdium popri zamestnaní.
Zamestnávatelia sú povinní dbať na to, aby zamestnanci boli zamestnávaní prácami zodpovedajúcimi dosiahnutej kvalifikácii. Ak vstupuje do pracovného pomeru zamestnanec bez kvalifikácie, zamestnávateľ mu musí zabezpečiť získanie príslušnej kvalifikácie zaškolením alebo zaučením. Zároveň je povinný vydať mu o tom osvedčenie. Keď zamestnanec prechádza na nové pracovisko alebo na nový druh práce alebo spôsob práce, je zamestnávateľ v prípade potreby povinný zaškoliť alebo zaučiť ho. Účasť zamestnanca na takomto školení alebo štúdiu popri zamestnaní, v ktorých má zamestnanec získať predpoklady ustanovené právnymi predpismi alebo požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce dojednanej v pracovnej zmluve, s považuje za prekážku v práci na strane zamestnanca s nárokmi na pracovné úľavy a hmotné zabezpečenie. Pracovné úľavy a hmotné zabezpečenie zamestnancov študujúcich popri zamestnaní sú právne upravené vo vyhláške č. 140/1968 Zb. o pracovných úľavách a hospodárskom zabezpečení študujúcich popri zamestnaní v znení vyhlášky č. 188/1988 Zb. a vyhlášky č. 206/1996 Z. z. V kolektívnych zmluvách sa môžu dohodnúť aj také pracovné úľavy a hmotné zabezpečenie zamestnancov pri účasti na školeniach alebo štúdiu popri zamestnaní, ktoré neupravuje uvedená vyhláška alebo môžu byť dohodnuté priaznivejšie podmienky poskytovania pracovných úľav a hmotného zabezpečenia. Nemôže však byť dohodnutá vyššia náhrada mzdy ako je priemerný zárobok a vyššia náhrada cestovných výdavkov ako je určená v zákone o cestovných náhradách. Zamestnávatelia, ktorí neprevádzkujú podnikateľskú činnosť, môžu mať v kolektívnej zmluve dohodnuté priaznivejšie nároky len na pracovné voľno bez náhrady mzdy.
Na druhej strane aj zamestnanci sú povinní zvyšovať si a prehlbovať kvalifikáciu na výkon práce dohodnutej v pracovnej zmluve. Zvýšením kvalifikácie sa rozumie tiež získanie alebo rozšírenie kvalifikácie. V tejto súvislosti je zamestnávateľ oprávnený uložiť zamestnancovi, aby sa zúčastnil príslušného školenia alebo štúdia popri zamestnaní. Účasť na takomto školení alebo štúdiu popri zamestnaní sa považuje za výkon práce, za ktorý mu patrí mzda. Ak sa školenie alebo štúdium popri zamestnaní vykonáva v inom, ako v pracovnej zmluve dohodnutom mieste výkonu práce, pôjde o pracovnú cestu zamestnanca s nárokmi na cestovné náhrady. Ak sa zamestnanec odmietne zúčastniť na uvedenom školení, prípadne aj štúdiu popri zamestnaní, môže byť jeho konanie kvalifikované ako porušenie pracovnej disciplíny s možnosťou postihu, a to až výpoveďou podľa § 46 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce z dôvodu nespĺňania predpokladov pre výkon dojednanej práce, určených právnymi predpismi (medzi ktoré patria aj vnútorné predpisy, smernice či príkazy zamestnávateľa) alebo pre nespĺňanie požiadaviek pre riadny výkon tejto práce. Ak je predpokladané zvýšenie kvalifikácie v súlade spotrebou zamestnávateľa, môžu byť zamestnancovi poskytované pracovné úľavy a hmotné zabezpečenie podľa uvedenej vyhlášky. Poskytovanie pracovných úľav a hmotné zabezpečenie na školení alebo štúdiu popri zamestnaní závisí od rozhodnutia zamestnávateľa, či bude vyžadovať zvyšovanie kvalifikácie zamestnanca v súlade so svojou potrebou. Preto zamestnanec nemá na ne právny nárok. Zamestnávateľ je povinný kontrolovať priebeh a výsledky zvyšovania kvalifikácie zamestnanca. Môže zastaviť poskytovanie pracovných úľav a hmotného zabezpečenia, ak zamestnanec bez zavinenia zamestnávateľa po dlhší čas neplní bez vážneho dôvodu podstatné povinnosti pri zvyšovaní kvalifikácie. Ak má sám snahu zvýšiť si kvalifikáciu, môže so zamestnávateľom uzavrieť dohodu, ktorou sa zamestnávateľ zaviaže umožniť mu zvýšenie kvalifikácie poskytovaním pracovných úľav a hmotného zabezpečenia a zamestnanec sa zaviaže zotrvať v pracovnom pomere k zamestnávateľovi po určitý čas alebo uhradiť jeho náklady spojené so zvyšovaním kvalifikácie, a to aj vtedy, ak zamestnanec rozviaže pracovný pomer pred zvýšením kvalifikácie.
Dohoda o zvýšení kvalifikácie určuje práva a povinnosti zamestnanca i zamestnávateľa
Zákon určuje podstatné formálne i obsahové náležitosti, bez ktorých nemožno právoplatne takúto dohodu uzatvoriť. Dohoda o zvýšení kvalifikácie sa musí uzavrieť písomne a musia sa v nej uviesť nasledovné skutočnosti:
* druh kvalifikácie a spôsob jej zvýšenia,
* doba, po ktorú sa zamestnanec zaväzuje zotrvať v pracovnom pomere (maximálne je to päť rokov. Upozorňujeme, že sa nejedná o pracovný pomer na dobu určitú, ale o záväzok zotrvať v pracovnom pomere po dohodnutú dobu. Preto ku skončeniu pracovného pomeru môže dôjsť všetkými spôsobmi, ktoré určuje Zákonník práce),
* druhy nákladov, ktoré bude zamestnanec povinný uhradiť zamestnávateľovi, ak nesplní svoj záväzok zotrvať u neho v pracovnom pomere (úhradu nákladov môže zamestnávateľ požadovať len vtedy, ak zamestnanec skončí pracovný pomer jednak skôr ako uplynie doba, po ktorú sa zaviazal zotrvať u zamestnávateľa po získaní vyššej kvalifikácie, ale aj vtedy, ak rozviaže pracovný pomer pred zvýšením kvalifikácie. Ak nesplní svoj záväzok len sčasti, výška nákladov sa pomerne zníži),
* najvyššia celková suma, ktorú bude zamestnanec povinný uhradiť (je to 7 000 Sk ročne). Do doby zotrvania pracovného pomeru sa nezapočítava doba základnej vojenskej a civilnej služby, doba ďalšej materskej dovolenky do troch rokov dieťaťa a doba ospravedlnenej neprítomnosti muža v práci z dôvodu starostlivosti o dieťa, počas ktorej dostáva rodičovský príspevok. Nezapočítava sa ani doba neprítomnosti v práci pre výkon nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo výkon väzby. Ak zamestnanec v dobe trvania svojho záväzku rozviaže pracovný pomer a nastúpi do zamestnania k inému zamestnávateľovi, môže sa nový zamestnávateľ s predchádzajúcim dohodnúť na tom, že preberie záväzok uhradiť úplne alebo čiastočne náklady spojené so zvýšením kvalifikácie za zamestnanca. V takomto prípade sa zamestnanec zaväzuje zotrvať v pracovnom pomere po zodpovedajúcu dobu u nového zamestnávateľa, resp. vrátiť príslušnú časť nákladov, ktoré tento zamestnávateľ uhradil zaňho. Zamestnanec nemá povinnosť uhradiť dohodnuté náklady, ak sa bez svojho zavinenia stal dlhodobo nespôsobilým na výkon práce, pre ktorú si zvyšoval kvalifikáciu a zamestnávateľ mu preto zastavil poskytovanie hmotného zabezpečenia v priebehu zvyšovania kvalifikácie. Ďalej vtedy, ak nemôže vykonávať doterajšiu prácu zo zdravotných dôvodov na základe lekárskeho posudku, rozhodnutia orgánu štátnej zdravotníckej správy alebo sociálneho zabezpečenia. Povinnosť uhradiť náklady zamestnanec nemá ani vtedy, ak s ním zamestnávateľ rozviazal pracovný pomer výpoveďou. Neplatí to však pre prípad výpovede z dôvodu závažného alebo zvlášť hrubého porušenia pracovnej disciplíny. A nakoniec nemusí uhradiť náklady ani vtedy, ak zamestnávateľ nevyužíval v posledných 12 mesiacoch po dobu najmenej šesť mesiacov kvalifikáciu, ktorú si zamestnanec zvýšil. Obdobnú dohodu o zvýšení kvalifikácie môže zamestnávateľ uzatvoriť so zamestnancom aj vtedy, ak síce ide o prehlbovanie kvalifikácie pre prácu dojednanú v pracovnej zmluve, ktoré je povinnosťou zamestnanca, ale náklady na takéto zvyšovanie kvalifikácie sú mimoriadne vysoké, a to aspoň vo výške 100 000 Sk. Popri uvedených školeniach a štúdiu popri zamestnaní majú zamestnanci možnosť zúčastňovať sa aj iných školení, ktoré priamo nesúvisia s ich prácou. V týchto prípadoch záleží na tom, či sa dohodnú so zamestnávateľom na pracovnom voľne, avšak bez náhrady mzdy. Ak pôjde o školenie organizované združeniami občanov, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno v prípade, že tomu nebránia dôležité prevádzkové dôvody. Náhradu mzdy za dobu školenia a v súvislosti s ním poskytuje združenie občanov, ktoré sa však môže so zamestnávateľom dohodnúť, že náhradu mzdy v dohodnutej výške bude zamestnancovi po dobu školenia poskytovať zamestnávateľ a že združenie občanov mu vyplatené sumy uhradí, resp. refunduje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:51