StoryEditor

Práca v cudzine môže spôsobiť problémy

Iveta Matlovičová, expertka Mzdovej akadémie Maxim, v rozhovore pre HN:

Cezhraničné vysielanie pracovníkov v EÚ má nové pravidlá. Od 18. júna ich u nás zaviedli zmeny v troch zákonoch. O novinkách hovorí Iveta Matlovičová, expertka Mzdovej akadémie Maxim.


Priblížte, ako sa novinky dotknú firiem?
Pribudne im byrokracia. Ide o to, že inštitút vyslania tu bol už doteraz. Zamestnávateľ na území Slovenska, ktorý dostane vyslaného človeka v rámci EÚ, musí už teraz vyplniť tlačivo Informačná karta a dať ho úradu práce na začiatku a pri skončení vyslania. Ďalej – pri vyslaní zamestnancov do EÚ musí odovzdať Sociálnej poisťovni žiadosť o vystavenie prenosného dokumentu A1, ktorý potvrdí, aké predpisy sociálneho zabezpečenia sa na nich budú vzťahovať. A k tomuto pribudnú nové povinnosti.

S čím musí firma počítať, aby neprekročila zákon?  
Okrem sledovania, kde platia aké výšky minimálnej mzdy, bude musieť zamestnávateľ na Slovensku uzavrieť so zamestnancom i písomnú dohodu o vyslaní – s uvedením dňa začatia a skončenia vyslania, druhu práce, miesta výkonu a mzdových podmienok. Navyše musí písomne informovať zamestnanca aj o pracovnom čase a výmere dovolenky, ktorá platí v štáte, kam sa vysiela. 

Niekedy sa pracovník vysiela v rovnaký deň aj do viacerých členských štátov. Aký je postup vtedy?
Toto môže byť problém, zákon takúto situáciu jednoznačne neupravuje.  

Týka sa to napríklad vodičov?
Áno, aj ich. No u nich je otázne, kedy vlastne ide o vyslanie a kedy o zahraničnú služobnú cestu. Špecifickou skupinou sú vodiči nákladnej dopravy nad 3,5 tony a vodiči autobusovej dopravy. Tí z povahy svojej práce vykonávajú pracovnú činnosť prevažne na území iných členských štátov. 

V čom konkrétne môže byť problém?
Ak má vodič nákladnej dopravy nad 3,5 tony a vodič autobusu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:54