StoryEditor

Ďurana pre HN: Bankrot Slovenska sa vylúčiť nedá

14.12.2011, 19:00
Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana o stave verejných financií v rozhovore pre Hospodárske noviny:

To, či včas Slovensko zníži rozpočtové sekery, máme vo vlastných rukách. Inak môžeme padnúť do eurovalu aj my.

Aké sú najväčšie riziká budúcoročného štátneho rozpočtu?
Najväčší vplyv môže mať ďalší pokles daňových príjmov. Ak vezmeme do úvahy prognózy niektorých inštitúcií, tak je dosť možné, že Slovensko rok 2012 skončí s reálnym poklesom ekonomiky, a nie rastom. To by mohlo zvýšiť výpadok daňových príjmov o dvesto až tristo miliónov eur. Takže celkový výpadok by mohol byť 600 až 700 miliónov.

Dajú sa ešte nejako v budúcom roku zachrániť verejné financie?
V ideálnom prípade, ak by 1. apríla nastúpila vláda, ktorá má záujem konsolidovať, tak by už mala mať jasnú predstavu, v ktorých výdavkových skupinách chce šetriť. To znamená, že by mala mať jasný program a vedieť, ktoré organizácie bude rušiť, kde znižovať počet zamestnancov alebo či bude priamo zasahovať do transferov pre obyvateľstvo. Ak si nová vláda nechá polročné obdobie na spoznávanie situácie, tak potom reakcia príde až v roku 2013.

Na čom sa ešte dá v štáte šetriť?
Dosiahnutie deficitu troch percent v roku 2013 je možné aj cez znižovanie výdavkov, pokiaľ nová vláda bude mať jasnú predstavu o tom, ktoré verejné služby sa poskytujú neefektívne. Na druhej strane práve transfery obyvateľstvu predstavujú veľkú mieru plytvania. Sú často poskytované poberateľom, ktorí ich nepotrebujú z dôvodu veľkosti príjmu alebo majetku. Možno nie je nevyhnutné hovoriť o úplnom škrtaní výdavkov, ale o ich znižovaní. Myslím si, že v rodinnej politike, na ktorú sa dáva takmer miliarda eur, dochádza k poskytovaniu dávok ľuďom, ktorí to nepotrebujú. A dá sa pokračovať aj pri školstve, kde zadarmo študujú deti, ktorých rodičia majú vysoký príjem.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:54