StoryEditor

Trhy sa začali pripravovať na Fed (komentár)

22.08.2013, 13:57
Index SP500 po jednodňovej prestávke opäť pokračoval počas obchodovania v poklese.

Index Dow Jones bez prestávky dokonca klesá už sedem dní v rade, čo je jeho najdlhšia séria poklesov za posledných 13 mesiacov. Akciám v raste nepomohol ani lepši výsledok predajov existujúcich domov. Aktuálne je totiž na programe výber ziskov z posledného rastu a príprava na nebezpečné mesiace september a október, ktorú sú známe hlavne poklesmi.

Trhy sa tiež začínajú pripravovať na nadchádzajúci tapering, teda postupné obmedzovanie stimulov zo strany Fedu. Na to, že takýto proces prichádza, upozornila včera aj zápisnica FOMC z posledného zasadnutia. Trhový konsenzus je aktuálne naďalej taký, že zmenšovanie objemu mesačných nákupov príde v septembri a zápisnica ho nezmenila. Zaujala ale tým, že Fed stále nie je jednotný ohľadom toho, či je ekonomika stále na tom tak dobre, aby tapering prišiel. Očakávame ale, že zmena očakávaní celého trhu by bola pre Fed až príliš komplikovaná a preto sa prikláňame k tomu, že na septembrovom FOMC bude tapering oznámený. Normalizácia menovej politiky je síce len blízko svojho začiatku, no aj počas procesu tejto normalizácie očakávame, že menová politika ostane v platnosti.

Jedna vec je totiž zastaviť nákupy dlhopisov a druhá vec je začať zvyšovať úrokové sadzby. Vyššie sadzby by ekonomika aktuálne určite nezvládla a preto sa Fed naďalej snaží trhom odkomunikovať, že úrokové sadzby ostanú nízke. Pôvodne to robil cez priame časové ohraničenie tejto doby, no po novom prešiel na priame cielenie miery nezamestnanosti a inflácie. V zápisnici sme ale videli isté tlaky na to, aby bola aktuálna miera nezamestnanosti na 6,5%, ktorej dosiahnutie môže začať úvahy o zvýšení sadzieb, prehodnotená a to samozrejme smerom nadol. Jednou vetou to znamená nasledovné: Fed chce postupne znížiť nákupy na nulu, no sadzby zvyšovať nechce.

Nákupy dlhopisov, teda QE, totiž dokázali vytvoriť efekt bohatstva (ľudia sa cítia bohatší pri raste aktív a viac míňajú), no nedokázali naštartovať úverový trh. Priložený graf ukazuje, že úverový trh sa od konca krízy nepodarilo obnoviť, ba naopak, je situácia horšia. Je na ňom percento bilancií US bánk, ktoré bolo poskytnuté vo forme úverov alebo pri lízingu. Kým pred krízou to bolo až 63% bilancie, teraz sme len na 53% bilancie. To znamená, že banky poskytujú stále menej úverov a to hlavne kvôli klesajúcemu dopytu po nich. Stále totiž platí, že môžeme koňa priviesť k vode, no piť ho nedonútime.




Fed si myslel, že keď zaplní banky likviditou, bude obnova zaručená. Tá ale prišla oveľa neskôr a to vďaka fiškálnym stimulom po celom svete a rastu emerging markets. Fed má na obnove ekonomiky malú zásluhu, no na tom, že zachránil celý finančný systém, je jeho úloha jednoznačná.

Dnešný výhľad

Dnes očakávame z US ekonomiky len dáta týždenných žiadostí o podporu v nezamestnanosti a predstihové indikátory za júl. Očakáva sa ich zlepšenie. Viac než tieto dáta ale určite trhy zaujali lepšie PMI z Nemecka a to pri výrobe ako aj pri službách. Tieto údaje síce nedokázali euro udržateľne potlačiť nahor, no silné suportné pásmo 1,3310/00 by mohlo pár opäť vytlačiť nahor. Dnes preto budeme sledovať hlavne správanie páru v tomto pásme. Intradenný výhľad máme zatiaľ rastový.

Ján Beňák

analytik TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 09:54