StoryEditor

Grécka kríza sa vyhrotila. Ľudia z MMF prerušili rokovanie a odišli

11.06.2015, 19:34
Autor:
TASRTASR

Napätie spojené s gréckou krízou dnes vzrástlo ešte viac, keď technický tím Medzinárodného menového fondu (MMF) prerušil rokovania s gréckou stranou v Bruseli a vrátil sa do Washingtonu. Dôvodom sú pretrvávajúce veľké názorové rozdiely. Ako v tejto súvislosti uviedol hovorca MMF Gerry Rice, obe strany "sú od dohody stále príliš vzdialené". Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

"Vo väčšine kľúčových oblastí medzi nami panujú aj naďalej veľké názorové rozdiely," povedal Rice a dodal, že ani v poslednom období sa tieto rozdiely nepodarilo zmierniť. Podľa hovorcu fondu je však MMF s Gréckom aj naďalej v kontakte, no "loptička je momentálne na gréckej strane kurtu".

Brusel opustila aj celá grécka delegácia. Aj ona ako dôvod uviedla pretrvávajúce rozpory. Ako dodal Rice, ide najmä o otázku dôchodkov a daní.

Pesimisticky sa dnes vyjadrili aj zástupcovia Európskej únie (EÚ), ktorí zhodnotili dnešné stretnutie predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. To neprinieslo žiadny výsledok, pričom, ako uviedli zdroje z EÚ, zo strany Junckera to bol "posledný pokus" o dosiahnutie dohody o poskytnutí zvyšnej sumy zo záchranného úveru.

Na otázku, či nemajú v súvislosti s procesom záchrany Grécka obavy z toho, čo bude nasledovať po odchode tímu MMF a gréckej delegácie z Bruselu, diplomat z EÚ uviedol, že "ak by proces postupoval tak, ako má, Juncker by sa dnes s Alexisom Tsiprasom stretať nemusel. "Predseda Juncker urobil posledný pokus, aby sa dohodu podarilo uzatvoriť," uviedol diplomat.

K rozhodnutiu technického tímu MMF došlo krátko potom, ako predseda Európskej rady Donald Tusk varoval grécku vládu, aby "prestala hazardovať s budúcnosťou svojej krajiny a urobila kľúčové rozhodnutia, ktoré pomôžu Grécku zabrániť devastujúcemu defaultu".

Podľa Tuska musí grécky premiér prestať naťahovať čas predkladaním nerealizovateľných požiadaviek a jeho vláda by mala byť realistickejšia. Zároveň dodal, že budúcotýždňová schôdzka ministrov financií eurozóny bude pravdepodobne rozhodujúcou pre určenie osudu Atén.

"Myslím si, že grécka vláda by mala byť viac realistická," povedal predseda Európskej rady. "Už nie je čas na hazardné hry. Obávam sa, že sa blíži deň, keď niekto oznámi, že je dohrané," povedal Tusk.

01 - Modified: 2007-06-22 15:16:00 - Feat.: 0 - Title: Matador podpísal zmluvu s Třincom o výstavbe nového závodu
01 - Modified: 2022-03-16 14:53:21 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny je šanca ako konečne zmeniť Európsku úniu 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-12-05 10:59:40 - Feat.: - Title: Omikron by mohol spomaliť zotavenie globálnej ekonomiky z pandémie 04 - Modified: 2021-09-07 13:40:49 - Feat.: - Title: Nezvyčajná liečba umením. Pacientom s traumou z pandémie nariaďujú návštevu múzea 05 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:18